Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Έλον Μασκ πρόκειται να αποχωρήσει σταδιακά από τα κυβερνητικά του καθήκοντα υπό την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την πτώση των κερδών της Tesla. Το αφεντικό του γίγαντα των ηλεκτρικών οχημάτων δήλωσε στους επενδυτές της Tesla ότι οι ώρες εργασίας του στο «υπουργείο» Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) θα «μειωθούν σημαντικά» από τον Μάιο.
Ως ο λεγόμενος «πρώτος φίλος» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μασκ προχώρησε σε περικοπή δεκάδων χιλιάδων ομοσπονδιακών θέσεων εργασίας, πιστεύοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα περιορίσει τη σπατάλη και την απάτη. Ωστόσο, η θητεία του στο DOGE δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εφιάλτης. Εκτός από τους επικριτές που κατηγορούν το DOGE ότι απέκτησε παρανόμως πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων και αμφισβητούν την κατάργηση κρίσιμων αμερικανικών προγραμμάτων, η θητεία του Μασκ στην κυβέρνηση είχε επιπλέον ως αποτέλεσμα εκστρατείες μποϊκοτάζ της Tesla και περιπτώσεις βανδαλισμού.
Από την πλευρά των αριθμών, οι πωλήσεις της Tesla έχουν αναμφίβολα υποστεί σημαντικό πλήγμα, όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Tesla δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9% και τα κέρδη έπεσαν κατά 71% στα 409 εκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες υποχώρησαν 41% φέτος, καθώς η Tesla του Μασκ έγινε συνώνυμο της ατζέντας του Τραμπ, ανέβηκαν τελικά κατά 4% στα 247,53 δολάρια, αφού ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε να στρέψει την προσοχή του ξανά στην εταιρεία.
«Ξεκινώντας πιθανώς από τον επόμενο μήνα, τον Μάιο, ο χρόνος που αφιερώνω στην DOGE θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη της Tesla. Παρόλο που υποστήριξε ότι το έργο που συνδέεται με το DOGE έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί, εξακολουθεί να αναμένει να περνά μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα κάνοντας «κρίσιμες εργασίες» στο «υπουργείο» «για όσο καιρό ο πρόεδρος θα ήθελε να το κάνω και για όσο καιρό είναι χρήσιμο».
Η πολιτική του εμπλοκή, ωστόσο, δεν είναι η μόνη πληγή για τον Tesla. Με τους δασμούς του Τραμπ στο επίκεντρο, τα αντίποινα της Κίνας αναμένεται επίσης να χτυπήσουν την εταιρεία σαν μπάλα καταστροφής. Η Tesla του Μασκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταματήσει να δέχεται παραγγελίες από πελάτες της χώρας για τα Model S και Model X. Το Associated Press ανέφερε επίσης ότι τα Model Y και Model 3 της Tesla, τα οποία κατασκευάζει για την κινεζική αγορά στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν.
Αν και η επίσημη ανακοίνωση για την πιθανή έξοδο του Μασκ από το DOGE (αν και το ανώτατο όριο των 130 ημερών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου) δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, ο αναλυτής της Wedbush Securities, Νταν Άιβς, δήλωσε ότι «πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, να κάνει ένα μεγάλο βήμα πίσω στο DOGE και να επιστρέψει στο να είναι CEO της Tesla με πλήρη απασχόληση», σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Tesla είναι ο Μασκ και ο Μασκ είναι η Tesla. Kαι όποιος νομίζει ότι η ζημιά που έχει προκαλέσει στη μάρκα ο Μασκ δεν είναι πραγματική, ας περάσει λίγο χρόνο μιλώντας με αγοραστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Θα σκεφτείτε διαφορετικά μετά από αυτές τις συζητήσεις».
Ο οικονομικός διευθυντής της Tesla επιβεβαίωσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ρόλος του Μασκ στη διοίκηση Τραμπ επηρέασε την εταιρεία: «Ο αρνητικός αντίκτυπος των βανδαλισμών και της αδικαιολόγητης εχθρότητας προς το εμπορικό σήμα μας και τους ανθρώπους μας είχε αντίκτυπο σε ορισμένες αγορές. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να ξεπουλήσουμε το κληροδοτημένο Model Y».
Οι αναλυτές, από την άλλη πλευρά, είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη και η έξοδος του Έλον Μασκ από το DOGE δεν θα αποκαταστήσει την… χαμένη τιμή της Tesla. «Το προσωπικό brand του Μασκ έχει αμαυρωθεί μόνιμα από τις πολιτικές του δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες και η έξοδος από την DOGE δεν θα το αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge σε σημείωμα της Τρίτης. «Συν τοις άλλοις, η μετοχή παραμένει πολύ ακριβή».
Διαβάστε επίσης
Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Axios: «Τελική προσφορά» του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Κοσμοσυρροή στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου: Πάνω από 200.000 πιστοί και 170 ηγέτες
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.