Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αμέσως μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, τη Δευτέρα του Πάσχα, ξεκίνησε ατύπως η δρομολόγηση της διαδικασίας της εκλογής του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία επισήμως θα ξεκινήσει μετά την κηδεία του εκλιπόντος ποντίφικα, το ερχόμενο Σάββατο.
Εκατόν τριάντα πέντε καρδινάλιοι, με μέση ηλικία τα 70 χρόνια, θα συγκροτήσουν το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου, ωστόσο αυτήν τη φορά οι εκπρόσωποι της Ευρώπης και ιδίως της Ιταλίας είναι λιγότεροι από το παρελθόν, αν και εξακολουθούν να διατηρούν την πλειοψηφία.
Οι περισσότεροι από τους 135 «εκλέκτορες» διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον αποθανόντα ποντίφικα.
Καθώς το ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων είναι τα 80 χρόνια, 117 καρδινάλιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ποντίφικα, που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου.
Μεταξύ των εκλεκτόρων, εκείνοι που εκπροσωπούν τη Γηραιά Ήπειρο είναι συνολικά 53 (το 39%). Το 2013, στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Φραγκίσκο, οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι ήταν 60 σε σύνολο 115 (52%).
Μετά τους Ευρωπαίους, οι μεγαλύτερες ομάδες είναι εκείνες των Ασιατών (23) και των Κεντροαμερικανών (21). Ακολουθούν οι Αφρικανοί (18), οι Βορειοαμερικανοί (16) και εκείνοι που προέρχονται από την Ωκεανία (4), σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας.
Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους καρδινάλιους, συνολικά 17. Το 2013 είχε εκπροσωπηθεί με 28 εκλέκτορες. Οι ΗΠΑ με 10 καρδινάλιους και η Βραζιλία με 7 συμπληρώνουν το «βάθρο» των χωρών με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Γαλλία και Ισπανία έχουν από 5 καρδινάλιους η καθεμία.
Η γενέτειρα του Φραγκίσκου, η Αργεντινή, εκπροσωπείται από τέσσερις καρδινάλιους, όπως επίσης και ο Καναδάς, η Ινδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία.
Η Ακτή Ελεφαντοστού, με δύο εκλέκτορες, είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που εκπροσωπείται με περισσότερους από έναν καρδινάλιο.
Στη λίστα των 70 χωρών θα πρέπει να προστεθεί και η Ιερουσαλήμ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Λατίνο πατριάρχη Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο οποίος είχε γενέθλια χθες και έκλεισε τα 60 του χρόνια.
Η μέση ηλικία των εκλεκτόρων είναι 70 χρόνια και 4 μήνες. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Κάρλος Οσόρο Σιέρα, ο αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης, που θα κλείσει τα 80 του στις 16 Μαΐου. Ο νεότερος είναι ο αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης, Μίκολα Μπίτσοκ, 45 ετών, 2 μηνών και 69 ημερών, ο οποίος ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον Φραγκίσκο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Συνολικά, από τους 135 εκλέκτορες, οι 108 διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον Φραγκίσκο: 40 στην Ευρώπη, 20 στην Ασία, 19 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, 15 στην Αφρική, 10 στη Βόρεια Αμερική και 4 στην Ωκεανία. Ο Βενέδικτος ΙΣτ΄ διόρισε 22 και ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ τους υπόλοιπους πέντε.
Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; Η απόφαση θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην Καθολική Εκκλησία και στα 1,4 δισεκατομμύρια βαφτισμένους Ρωμαιοκαθολικούς του κόσμου, γράφει το βρετανικό δίκτυο.
Υπόσχεται επίσης να είναι μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και ανοιχτή διαδικασία για πολλούς λόγους.
Το Κολλέγιο των Καρδιναλίων θα συνεδριάσει σε συνέδριο στην Καπέλα Σιξτίνα για να συζητήσουν και στη συνέχεια να ψηφίσουν τους υποψηφίους που προτιμούν μέχρι να επικρατήσει ένα μόνο όνομα.
Με το 80% των καρδιναλίων που διορίζονται από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, όχι μόνο εκλέγουν Πάπα για πρώτη φορά, αλλά θα προσφέρουν μια ευρεία παγκόσμια προοπτική.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που θα ψηφίσουν θα είναι Ευρωπαίοι.
Και παρόλο που το κολέγιο μπορεί να κυριαρχείται από τους διορισμούς του, δεν ήταν αποκλειστικά «προοδευτικοί» ή «παραδοσιακοί».
Για αυτούς τους λόγους, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να προβλέψουμε ποιος θα εκλεγεί ο επόμενος Πάπας.
Θα μπορούσαν οι καρδινάλιοι να εκλέξουν έναν Αφρικανό ή έναν Ασιάτη Πάπα ή θα μπορούσαν να ευνοήσουν ένα από τα παλιά χέρια της διοίκησης του Βατικανού;
Εδώ είναι μια επιλογή ονομάτων που αναφέρονται ως ο πιθανός διάδοχος του Φραγκίσκου και αναμένουμε να εμφανιστούν περισσότερα τις επόμενες ημέρες.
Ο σιωπηλός Ιταλός καρδινάλιος Parolin ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού υπό τον Πάπα Φραγκίσκο – καθιστώντας τον κύριο σύμβουλο του Πάπα. Ο υπουργός Εξωτερικών ηγείται επίσης της Ρωμαϊκής Κουρίας, της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας.
Έχοντας ενεργήσει αποτελεσματικά ως αναπληρωτής Πάπας, θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοπόρος.
Θεωρείται από ορισμένους ως πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και μια παγκόσμια προοπτική παρά στην καθαρότητα του καθολικού δόγματος. Οι επικριτές του το θεωρούν πρόβλημα, ενώ οι υποστηρικτές του βλέπουν δύναμη.
Ωστόσο, άσκησε κριτική στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζοντας μια υπερψήφιση ορόσημο το 2015 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας «ήττα για την ανθρωπότητα».
Οι στοιχηματικές εταιρίες μπορεί να τον υποστηρίζουν, αλλά ο καρδινάλιος Parolin θα γνωρίζει καλά ένα παλιό ιταλικό ρητό που τονίζει την αβεβαιότητα της διαδικασίας επιλογής πάπα: «Όποιος μπαίνει σε ένα κονκλάβιο ως Πάπας, το αφήνει ως καρδινάλιος».
Περίπου 213 από τους προηγούμενους 266 πάπες ήταν Ιταλοί και παρόλο που δεν υπάρχει Ιταλός Πάπας εδώ και 40 χρόνια, η περιστροφή των ανώτερων κλιμακίων της Εκκλησίας μακριά από την Ιταλία και την Ευρώπη μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει άλλος προς το παρόν.
Θα μπορούσε ο επόμενος πάπας να έρθει από την Ασία, αναρωτιέται το BBC.
Ο καρδινάλιος Tagle έχει δεκαετίες ποιμαντικής εμπειρίας – που σημαίνει ότι υπήρξε ενεργός ηγέτης της Εκκλησίας μεταξύ των ανθρώπων σε αντίθεση με έναν διπλωμάτη του Βατικανού ή έναν κλειστό ειδικό στο εκκλησιαστικό δίκαιο.
Η Εκκλησία έχει τεράστια επιρροή στις Φιλιππίνες, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού είναι Καθολικοί. Η χώρα έχει επί του παρόντος ένα ρεκόρ πέντε μελών του Κολλεγίου των Καρδιναλίων – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική φατρία λόμπι εάν όλοι υποστηρίξουν τον Καρδινάλιο Τάγκλ.
Θεωρείται μετριοπαθής σύμφωνα με τον καθολικό ορισμό και έχει ονομαστεί ο «Ασιάτης Φραγκίσκος» λόγω της αφοσίωσης του στα κοινωνικά ζητήματα και της συμπάθειας για τους μετανάστες που μοιράστηκε με τον αείμνηστο Πάπα.
Έχει αντιταχθεί στα δικαιώματα των αμβλώσεων, αποκαλώντας τα «μια μορφή φόνου» – μια θέση που συνάδει με την ευρύτερη θέση της Εκκλησίας ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη. Έχει επίσης μιλήσει κατά της ευθανασίας.
Αλλά το 2015, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο Καρδινάλιος Tagle κάλεσε την Εκκλησία να επανεξετάσει τη «σκληρή» στάση της απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες, λέγοντας ότι η σκληρότητα του παρελθόντος είχε κάνει μόνιμο κακό και έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται «επώνυμοι» και ότι κάθε άτομο άξιζε συμπόνια και σεβασμό.
Ο καρδινάλιος θεωρούνταν υποψήφιος πάπας ήδη από το κονκλάβιο του 2013 στο οποίο εξελέγη ο Φραγκίσκος.
Ερωτηθείς πριν από μια δεκαετία πώς έβλεπε τις προτάσεις που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος, απάντησε: “Το αντιμετωπίζω σαν αστείο! Είναι αστείο”.
Είναι πολύ πιθανό ο επόμενος Πάπας να είναι από την Αφρική, όπου η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να προσθέτει εκατομμύρια μέλη. Ο καρδινάλιος Ambongo είναι κορυφαίος υποψήφιος, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα για επτά χρόνια και διορίστηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Είναι πολιτιστικός συντηρητικός, που αντιτίθεται στις ευλογίες για τους γάμους ομοφυλόφιλων, δηλώνοντας ότι «οι ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται αντίθετες με τους πολιτισμικούς κανόνες και εγγενώς κακές».
Αν και ο Χριστιανισμός είναι η πλειοψηφική θρησκεία στη ΛΔΚ, οι Χριστιανοί εκεί έχουν αντιμετωπίσει θάνατο και διώξεις στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των συνδεόμενων ανταρτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καρδινάλιος Ambongo θεωρείται σκληρός υποστηρικτής της Εκκλησίας.
Αλλά σε μια συνέντευξη του 2020, μίλησε υπέρ του θρησκευτικού πλουραλισμού, λέγοντας: «Ας είναι οι Προτεστάντες Προτεστάντες και οι Μουσουλμάνοι Μουσουλμάνοι. Θα συνεργαστούμε μαζί τους. Αλλά ο καθένας πρέπει να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα».
Τέτοια σχόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους καρδινάλιους να αναρωτηθούν αν ενστερνίζεται πλήρως την αίσθηση της αποστολής τους – με την οποία οι Καθολικοί ελπίζουν να διαδώσουν τον λόγο της Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο.
Εάν επιλεγόταν από τους συνομηλίκους του, ο σημαντικός καρδινάλιος Τούρκσον θα είχε επίσης τη διάκριση του πρώτου Αφρικανού Πάπα για 1.500 χρόνια.
Όπως ο καρδινάλιος Ambongo, ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει τη δουλειά. «Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος φιλοδοξεί να γίνει Πάπας», είπε στο BBC το 2013.
Ερωτηθείς εάν η Αφρική είχε καλή περίπτωση να παράσχει τον επόμενο Πάπα με βάση την ανάπτυξη της Εκκλησίας στην ήπειρο, είπε ότι πιστεύει ότι ο Πάπας δεν πρέπει να επιλέγεται βάσει στατιστικών, επειδή «αυτές οι σκέψεις τείνουν να θολώνουν τα νερά».
Ήταν ο πρώτος Γκανέζος που έγινε καρδινάλιος, το 2003 υπό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
Όπως ο Καρδινάλιος Ταγκλ, ο Καρδινάλιος Τούρκσον θεωρήθηκε πιθανός Πάπας μια δεκαετία αργότερα, όταν επιλέχθηκε ο Φραγκίσκος. Μάλιστα, οι μπουκμέικερ τον έκαναν φαβορί πριν από την ψηφοφορία.
Ένας κιθαρίστας που έπαιζε κάποτε σε ένα funk συγκρότημα, ο καρδινάλιος Turkson είναι γνωστός για την ενεργητική του παρουσία.
Όπως πολλοί καρδινάλιοι από την Αφρική, κλίνει συντηρητικός. Ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην ποινικοποίηση των σχέσεων των ομοφυλόφιλων σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του Γκάνας.
Σε μια συνέντευξη στο BBC το 2023, ενώ το κοινοβούλιο της Γκάνας συζητούσε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει σκληρές ποινές σε άτομα LGBTQ+, ο Turkson είπε ότι ένιωθε ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.
Πίσω το 2012, κατηγορήθηκε ότι έκανε τρομερές προβλέψεις σχετικά με την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη σε μια διάσκεψη επισκόπων στο Βατικανό, για την οποία αργότερα ζήτησε συγγνώμη.
Διαβάστε επίσης:
Προφητεία χιλιάδων ετών προβλέπει τον τελευταίο Πάπα και την… Δευτέρα Παρουσία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.