Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς χαμηλού εισοδήματος στην Ελλάδα δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του για ιατρικές εξετάσεις και οδοντιατρική φροντίδα.
Η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., μετά την Εσθονία, στον δείκτη των μη καλυπτόμενων αναγκών υγείας. Περίπου το 12% του πληθυσμού δηλώνει πως δεν καλύπτει υγειονομικές ανάγκες του, με βασικότερη αιτία το κόστος των υπηρεσιών (9,5% του πληθυσμού) και δεύτερη τις μεγάλες λίστες αναμονής (1,5% του πληθυσμού).
Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκος Πολύζος, στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.
«Η Ελλάδα δειλά – δειλά μετά την πανδημία αυξάνει τις δαπάνες Υγείας, όμως είμαστε τελευταίοι, πολύ πίσω από άλλες χώρες που αυξάνουν τις δαπάνες πολύ περισσότερο» ανέφερε ο καθηγητής στην εισήγησή του, με θέμα τις ανισότητες στις υπηρεσίες Υγείας και στην πρόσβαση στην ιατρική καινοτομία.
Αναλυτικά η συνολική δαπάνη για την υγεία στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι σχεδόν στο 9,5% του ΑΕΠ έναντι 10,9% στο μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ η δημόσια δαπάνη υγείας βρίσκεται στο 5,9% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από το 8,8% της Ευρώπης των 27.
«Δεν είμαι υπέρ του να αυξάνονται ανεξέλεγκτα οι δημόσιες δαπάνες Υγείας ή γενικά οι δαπάνες Υγείας, και το είδαμε αυτό στην οικονομική κρίση του 2009, αλλά είναι γεγονός ότι πρέπει να τρέξουμε με πολύ ταχύτερο ρυθμό, τουλάχιστον συγκρινόμενοι με τις άλλες χώρες» εξήγησε.
Αξίζει να τονισθεί ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν το 35% των δαπανών για την υγεία τους στον ιδιωτικό τομέα, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.: «Αν συγκριθούμε με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ο στόχος της πολιτικής Υγείας θα πρέπει να είναι οι ιδιωτικές δαπάνες να πέσουν προς το 20%», εξήγησε ο κ. Πολύζος.
Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες όπως τόνισε ο καθηγητής στην ομιλία του: «Το στενάχωρο είναι ότι είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών, οι οποίες φτάνουν στο 1,5 και 2 χρόνια».
Αναλυτικά κατά την περίοδο 2018-2021 οι καθυστερήσεις φτάνουν τις 674 ημέρες, ενώ μόλις το 42% των θεραπειών που έχουν εγκριθεί είναι ευρέως προσβάσιμες στους ασθενείς. Η καθυστερημένη πρόσβαση των ασθενών αυξήθηκε κατά 176 ημέρες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2017 – 2020).
Τρεις είναι οι σημερινές προκλήσεις στην υγεία που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Πολύζο, άμεση είναι η ανάγκη το σύστημα υγείας να μετρήσει το νέο επιδημιολογικό φορτίο και τις επιπτώσεις του και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του.
Διαβάστε επίσης
Έξι καθημερινές συμπεριφορές που σε οδηγούν στη δυστυχία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.