Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 88 ετών, οι The New York Times θυμήθηκαν έξι ταινίες, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η επιρροή του αργεντινού Ποντίφικα στον κινηματογράφο.
Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2018, είναι μια… ματιά στη σκέψη του Πάπα, όπως την παρουσιάζει ο ίδιος. Ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς (Wim Wenders) παρουσιάζει το πορτρέτο του Ποντίφικα, μέσα από τις εκτενείς αφηγήσεις του ίδιου, για τα θέματα που τον απασχολούσαν, για τα ταξίδια του, τον τρόπο που προσέγγιζε τους παγκόσμιους ηγέτες και τις φιλοσοφικές και θεολογικές βάσεις του έργου του.
Σε σκηνοθεσία του Φερνάντο Μεϊρέλες (Fernando Meirelles), η ταινία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ σεναρίου (Άντονι ΜακΚάρτεν – Anthony McCarten), β’ αντρικού ρόλου (Άντονι Χόπκινς – Anthony Hopkins, που υποδύεται τον Πάπα Βενέδικτο) και α’ αντρικού ρόλου (Τζόναθαν Πράις – Jonathan Pryce, ο οποίος πρωταγωνιστεί ως Πάπας Φραγκίσκος). Η ταινία είναι μια φανταστική συνάντηση μεταξύ του Βενέδικτου, ο οποίος βιώνει μια κρίση πίστης, ενώ σκέφτεται επίσης να παραιτηθεί από τον παπισμό, και του Φραγκίσκου, τότε ακόμα Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος περνά μια μέρα συνομιλώντας με τον Βενέδικτο για θέματα πίστης, δόγματος και ιστορίας. Η μεγαλύτερη δύναμη του «The Two Popes» έγκειται στο πώς ρίχνει φως, μέσω της μυθοπλασίας, στις διαιρέσεις στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μεταξύ μιας παραδοσιακής πτέρυγας και μιας πιο προοδευτικής.
Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Εβγκένι Αφινέφσκι (Evgeny Afineevsky), και εξετάζει τις απαντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του και τις συναντήσεις του με εκτοπισμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Το 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εξοργίσει τα θύματα κακοποίησης από κληρικούς, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες τους. Στο ντοκιμαντέρ, συναντά μερικούς επιζώντες και ζητά συγχώρεση.
Οι περισσότερες ταινίες για τον Πάπα Φραγκίσκο αναφέρουν την ανησυχία του για περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ εστιάζει απευθείας σε αυτά. Ο σκηνοθέτης Νίκολας Μπράουν (Nicolas Brown) συνεργάστηκε με ακτιβιστές από περιοχές που δεν περιλαμβάνονται συχνά στην περιβαλλοντική συζήτηση – τον Αμαζόνιο, την Ινδία, τη Σενεγάλη και τη Χαβάη – καθώς ετοιμάζονται να συναντηθούν με τον Πάπα. Είναι μια άλλη ματιά σε έναν θρησκευτικό ηγέτη που είδε την πίστη του να εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια της παράδοσης και προκάλεσε και άλλους να το κάνουν.
Ο Φραγκίσκος ταξίδεψε πολύ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πάπας, χρησιμοποιώντας συχνά και σκόπιμα απλούς τρόπους μεταφοράς, ώστε να μπορεί να είναι πιο κοντά στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ταξίδια του κατά τα πρώτα εννέα χρόνια της θητείας του – 37 επισκέψεις σε 53 χώρες. Ο σκηνοθέτης Τζιανφράνκο Ρόζι (Gianfranco Rosi) δημιουργεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου σε διαρκή κίνηση, που διασχίζει τον κόσμο ως λειτουργός της πίστης του.
Η ταινία του Έντουαρντ Μπέργκερ (Edward Berger), με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς (Ralph Fiennes), ήταν μία από τις αγαπημένες του κοινού και των ψηφοφόρων των βραβείων. Με τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου να επιλέγεται τους επόμενους μήνες, η ταινία έρχεται ξανά στο προσκήνιο καθώς πραγματεύεται το παρασκήνιο και τις ίντριγκες στο Βατικανό, από τον θάνατο ενός Πάπα μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Αυτή η ταινία, όπως και το «The Two Popes», υπογραμμίζει τις διαιρέσεις στην ηγεσία της εκκλησίας σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τη δυναμική της εξουσίας και το νόημα της πίστης.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.