Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχωρεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:
Όπως εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, όσον αφορά στην επιστροφή ενοικίου, αυτό θα αφορά σε πρώτη κατοικία ή φοιτητική κατοικία, θα φθάνει τα 800 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Βασικό εισοδηματικό κριτήριο είναι το εισόδημα που ορίζεται στις 20.000 ευρώ για τους άγαμους, για τους έγγαμους 28.000 με προσαύξηση 4.000 για κάθε παιδί και για τις μονογονεϊκές οικογένειες 31.000 με προσαύξηση 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου. Σημειώνεται, δε, ότι τόνισε πως «δεν συμφέρει τους πολίτες να αποδέχονται να μην δηλώνεται όλο το ενοίκιο.
Καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Συνεπώς δηλώστε όλο το ενοίκιο».
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το μέτρο αφορά περίπου 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 1.280.000 φορολογούμενους, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 80% των ενοικιαστών στη χώρα, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα 250 ευρώ που θα δίδονται στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται στα 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία 200.000 και στα 26.000 ευρώ και περιουσία 300.000 για τους έγγαμους. Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και για τα ΑμεΑ δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι άτομα άνω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη, το ετήσιο κόστος του μέτρου φθάνει τα 360 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «με βάση το νέο δημοσιονομικό κανόνα το μέρος από το πλεόνασμα του 2024 πρέπει να διανεμηθεί φέτος, ενώ τα μέτρα στη ΔΕΘ αφορούν την επόμενη χρόνια. Εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2026», προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός έχει μόνο και έναν άξονα να μετατρέπουμε το πλεόνασμα σε κοινωνικο κεφάλαιο σε συνθήκες σταθερότητας».
Διαβάστε επίσης
Σακελλαρίδης: «Όποτε προκύπτουν διαφωνίες δε σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για διασπάσεις»
Επανεκκίνηση με το άγχος των… γαλάζιων βουλευτών – Τι ελπίζει και τι φοβάται το Μαξίμου
Κυβέρνηση: H Standard & Poor’s, η ΕΛΣΤΑΤ και η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.