Κυβέρνηση: H Standard & Poor’s, η ΕΛΣΤΑΤ και η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας
Πασχαλιάτικο δώρο για την κυβέρνηση αποτέλεσε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας τη Μεγάλη Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερό outlook.
Βέβαια, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο topontiki.gr, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της ελληνική οικονομίας από τους μεγάλους οίκους μπορεί να δείχνουν ότι οι αγορές αποτιμούν θετικά τις κυβερνητικές πολιτικές, ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταστεί σαφής η σημασία τους στους πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το… πορτοφόλι τους – το οποίο συνεχίζει να υποφέρει – παρά για τις μακροοικονομικές συνέπειες των αναβαθμίσεων αυτών. Οπότε, παρά το θετικό κλίμα που δημιουργεί για την οικονομία η απόφαση της Standard & Poor’s, οι πανηγυρισμοί αποφεύγονται.
Και πώς να επιτραπούν οι πανηγυρισμοί, όταν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό: το 2024 (εισοδήματα 2023) το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 26,9% του συνολικού πληθυσμού (2.740.051 άτομα), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023 (26,1%). Μάλιστα τα στοιχεία της Αρχής δείχνουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (27,9%).
Αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 43,7%, ενώ των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά ανέρχεται σε 28,9% και των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά σε 20,6%. Επίσης, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού που διαβιεί σε ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις ανέρχεται σε 22%, σε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις σε 24,6%, ενώ σε ενοικιασμένη κατοικία σε 32,2%.
Η εικόνα αυτή προφανώς και δεν συνάδει με το αφήγημα της ευημερούσας και ισχυρής οικονομίας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ ότι το 2024, το 19,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπερ σημαίνει ότι ακόμα και τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για την άμεση στήριξη των εισοδημάτων δεν λειτουργούν, ή εν πάση περιπτώσει, δεν είναι όσο αποτελεσματικά θα ήθελε.
Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, λένε οι πληροφορίες, σχεδιάζεται και η πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπου στο επίκεντρό της θα βρεθούν δύο κρίσιμα ζητήματα: η βελτίωση της καθημερινότητας και η ακόμα πιο εμφανής ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, με τρόπο, μάλιστα, που να είναι όσο το δυνατόν πιο προφανής. Ωστόσο, όπως ομολογείται από διάφορες κυβερνητικές πηγές, η διεθνής αστάθεια και οι διαρκείς κίνδυνοι από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και οι εσωτερικές στρεβλώσεις κάνουν τα πράγματα δύσκολα.
Εν πάση περιπτώσει, στο οικονομικό επιτελείο γράφουν και σβήνουν διαρκώς, με στόχο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα κατά το δυνατόν πειστικό και «δυνατό» πλαίσιο παροχών, με έμφαση στα τμήματα του πληθυσμού που δυσκολεύονται περισσότερο, αλλά και σε εκείνα που θεωρούνται εκλογικά κρίσιμα για τη Νέα Δημοκρατία (π.χ. ενστολοι).
Διαβάστε επίσης: