search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 11:27
MENU CLOSE

Η κηδεία και τα σχέδια διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου – Πιθανά όλα τα σενάρια στο κονκλάβιο

22.04.2025 15:51
vatican-pope-23

H σορός του Πάπα Φραγκίσκου τοποθετήθηκε νωρίς το πρωί σε ξύλινο φέρετρο, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος. Αύριο, από το παρεκκλήσι του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, το φέρετρο θα μεταφερθεί στις 9 ώρα Ιταλίας στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Το Σάββατο 26 Απριλίου στις 10 το πρωί τοπική ώρα (11 ώρα Ελλάδας), στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με το Βατικανό.

Σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση από το Βατικανό, τη νεκρώσιμη ακολουθία θα χοροστατήσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε.

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου ακολουθείται από εννέα μέρες πένθους, που είναι γνωστές ως Novendiale, με την κηδεία και την ταφή να γίνονται συνήθως μεταξύ της τέταρτης και της έκτης ημέρας μετά το θάνατό του, γι’ αυτό ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφή το Σάββατο 26 Απριλίου, έξι ημέρες δηλαδή από το θάνατό του. Μετά τη λειτουργία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε για ταφή, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος. Όταν έγινε η ανακοίνωση της εκδημίας του Πάπα Φραγκίσκου, χθές 21 Απριλίου, σφραγίστηκε το διαμέρισμά του στο Casa Santa Marta, όπου επέλεξε να ζήσει κατά τη διάρκεια του παπισμού του.

Να αναφέρουμε ότι η «Ιερή Πύλη» της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άνοιξε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, εγκαινιάζοντας το Ιωβηλαίο Έτος των Καθολικών κάτι που συμβαίνει κάθε 25 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους επιτρέπεται στους πιστούς να μπαίνουν στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, να περνούν κάτω από την «Ιερή Πύλη», προκειμένου να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους.

Αυτό γίνεται και σήμερα, μία ημέρα από την εκδημία του πάπα Φραγκίσκου, όπου βεβαίως εκτός από τη συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, οι εκατοντάδες πιστοί προσεύχονται και για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Από χθες, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο. Αναψαν κεριά, άφησαν λουλούδια και προσευχήθηκαν γι’ αυτόν, καθώς ήταν ο πλέον δημοφιλής Πάπας στην ιστορία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε στην τελική του διαθήκη ότι επιθυμούσε να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, σε αντίθεση με πολλούς προηγούμενους ποντίφικες.

O ποντίφικας είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγαλυτέρας, μια εκκλησία του πέμπτου αιώνα στη Ρώμη αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ήταν τόσο αφοσιωμένος στη Μαρία και τη βασιλική της που μετά από κάθε ένα από τα περισσότερα από 100 ταξίδια του στο εξωτερικό, την επισκεπτόταν μετά την επιστροφή του στη Ρώμη για να προσευχηθεί και να διαλογιστεί.

Στο κείμενο της διαθήκης διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος ήθελε να ταφεί «στη γη, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά με την επιγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά: Franciscus.

«Ο τάφος μου πρέπει να είναι στη γη. Να είναι απλός, χωρίς ειδική διακόσμηση», γράφει συγκεκριμένα στη διαθήκη του, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την κηδεία

Στην οδό Della Conciliazione, η οποία οδηγεί από τον Τίβερη στον Άγιο Πέτρο, άρχισαν ήδη να τοποθετούνται γιγαντοοθόνες για το πλήθος πιστών που θα παρακολουθήσει την κηδεία. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στις 10 ώρα Ιταλίας, με όσο γίνεται απλούστερο τελετουργικό, σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκλιπόντα ποντίφικα.

Ανακοίνωσαν ήδη ότι θα έρθουν στην Ρώμη για το «ύστατο χαίρε» στον Αργεντινό ποντίφικα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι διεθνείς ηγέτες. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα δώσει το παρών καιο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ιδιαίτερα έντονη θα είναι και η παρουσία πιστών από την Αργεντινή, από την πατρίδα του Πάπα Μπεργκόλιο και την εκκλησία την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση, ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

«Με τον θάνατο δεν τελειώνουν όλα, είναι μια καινούρια, πλήρης αρχή. Όπως αναφέρει η DW, η αρχή της αιώνιας ζωής», είχε γράψει πρόσφατα ο Φραγκίσκος, σε εισαγωγή βιβλίου Ιταλού καρδινάλιου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Πολλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι ίσως δεν θα έπρεπε να υποβάλει τον εαυτό του σε τόσο μεγάλο στρες, ότι έπρεπε να αποφύγει το Πάσχα τον γύρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου κάτω από τον ήλιο με το άσπρο, παπικό τζιπ. Ίσως έχουν δίκιο, αλλά όσοι γνώριζαν καλά τον «Πάπα των φτωχών» ξέρουν ότι θεωρούσε χρέος και μοναδική αποστολή του να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πιστών, ως συνεπής ποιμένας.

Ποιοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα παρευρεθούν στη κηδεία του

Ηδη πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι και ηγέτες κρατών, έχουν δηλώσει πως θα παραστούν στην κηδεία.

Ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο του ταξίδι επί της προεδρίας του, καθώς και ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρευρεθεί κι αυτή στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, μαζί με τον Αντόνιο Κόστα.

Παρών θα είναι και ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ δήλωσαν πως θα παραστούν και οι πρόεδρο της Αργεντινής και της Βραζιλίας, Χαβιέρ Μιλέι και Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να παραστεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Λόγω της παρουσίας πολλών πολιτικών αρχηγών, αλλά και αναμένοντας τεράστιο πλήθος στο Βατικανό, οι αρχές της Ρώμης ετοιμάζονται για αυστηρά μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το Βατικανό.

Ακόμη και τα Μέσα Μεταφοράς, όπως η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ιταλίας Ferrovie dello Stato, έχουν καταρτίσει σχέδιο για να διαχειριστεί την απότομη αύξηση της ζήτησης επιβατών, καθώς αναμένεται μεγάλος φόρτος και στα ταξίδια από και προς τα αεροδρόμια της Ρώμης. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Πάπα. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε πως το πενθήμερο πένθος θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα ως και το Σάββατο, ημέρα που θα γίνει η κηδεία του Ποντίφικα.

Στο κονκλάβιο όλα τα σενάρια είναι πιθανά μέχρι τελευταία στιγμή

Αρχίζουν τώρα οι αναφορές στην διαδοχή και στην τέλεση του κονκλάβιου. Σύμφωνα με προβλέψεις, η πύλη της Καπέλα Σιξτίνα, όπου θα συνεδριάσουν σε απόλυτη απομόνωση οι καρδινάλιοι, προβλέπεται να ανοίξει γύρω στις 5 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες στην διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Φραγκίσκου θα είναι 136. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ. Στους επικρατέστερους υποψήφιους συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της Συνέλευσης Επισκόπων Ιταλίας, καρδινάλιος Ματτέο Τζούπι, ο οποίος θεωρείται πολύ κοντά στην γραμμή και στην συνολική αντίληψη του ρόλου της Εκκλησίας που είχε ο Φραγκίσκος. Στο κονκλάβιο, όμως, όλα είναι πιθανά – μέχρι και την τελευταία στιγμή. Με ισορροπίες, συγκλίσεις και συμφωνίες που παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, μυστικές και απρόβλεπτες.

Faithful and nuns gather by the statue of Pope Pius IX, inside in St. Mary Major basilica, where Pope Francis will be buried, in Rome, Tuesday, April 22, 2025. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Υπάρχουν περισσότεροι από 250 καρδινάλιοι συνολικά, αλλά όσοι είναι άνω των 80 ετών δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο κονκλάβιο. Αυτό αφήνει 135 επιλέξιμους καρδιναλίους, οι οποίοι θα αρχίσουν να φτάνουν στη Ρώμη τις επόμενες ημέρες.

Το πρακτορείο Reuters παρουσίασε χθες μερικά ονόματα που συζητούνται ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ αυτών ο 66 χρονος ΓάλλοςJean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, 0 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππ΄νες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: Ποιοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα παρευρεθούν στη κηδεία του – Πενθήμερο εθνικό πένθος

Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου – Το «ευχαριστώ» στον προσωπικό του νοσηλευτή και το γαλήνιο απόγευμα (video)

Santa Maria Maggiore: Ποια είναι η εκκλησία που επέλεξε να ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 11:27