Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από την προέλαση σε περιοχές τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών που παραμένουν υπό τον επίσημο έλεγχο του Κιέβου.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ διατύπωσαν ιδέες για μια πιθανή διευθέτηση που περιλαμβάνει την αναγνώριση της Ουάσιγκτον της ρωσικής ιδιοκτησίας της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας, καθώς και τουλάχιστον αναγνωρίζοντας τον de facto έλεγχο του Κρεμλίνου στα τμήματα των τεσσάρων περιοχών που κατέχει αυτή τη στιγμή.
Η πρόταση είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη που έδωσε ο Πούτιν από τους πρώτους μήνες του πολέμου πριν από τρία χρόνια ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις για τον τερματισμό της εισβολής.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε τη φαινομενική παραχώρηση ως δόλωμα για να δελεάσει τον Τραμπ να αποδεχτεί τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τους εξαναγκάσει στην Ουκρανία ως τετελεσμένο γεγονός.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψει τα πράγματα, ώστε ο Τραμπ να διεκδικήσει τη νίκη», είπε ένας από αυτούς.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο την Τετάρτη για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο αποχώρησαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, αναμένεται να παραστεί. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους FT: «Η εντατική δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη. Μιλάμε με τους Αμερικανούς. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, επομένως είναι δύσκολο να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει δημόσια».
Ο Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ήλπιζε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα «κάνουν μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα» και στη συνέχεια «θα αρχίσουν να συναλλάσσονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που ευδοκιμούν, και να κάνουν μια περιουσία!».
Οι ΗΠΑ διατύπωσαν ιδέες που ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας σε μια συνάντηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έλαβε πρόταση από τον Τραμπ που να περιγράφει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στη Ρωσία. Ωστόσο, είπε ότι μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα ήταν έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν σήματα, ιδέες, συζητήσεις, αλλά δεν είναι επίσημη πρόταση», είπε ο Ζελένσκι. Αν έρθει μια τέτοια επίσημη πρόταση, είπε, «θα απαντήσουμε».
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι έγιναν αποδεκτές ορισμένες από τις ιδέες που διατύπωσε ο Τραμπ και η ομάδα του χωρίς να διευκρινίσουν ποιες συγκεκριμένα. Οι προτάσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ειρηνευτικού σώματος στην Ουκρανία καθώς και μιας ξεχωριστής στρατιωτικής δύναμης εκτός του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που εκτείνεται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Η δύναμη θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις που παρακολουθούν την ανακωχή στις αντίστοιχες πλευρές τους της λεγόμενης γραμμής επαφής.
Στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, η Ουκρανία θα δεσμευόταν να μην ανακαταλάβει με τη βία τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, ενώ η Ρωσία θα συμφωνούσε να σταματήσει την αργή προέλαση του στρατού της.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επισήμως την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αλλά ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την Τρίτη, λέγοντας ότι: «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ».
Η Ρωσία απέρριψε επίσης ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Πούτιν θα ήταν δυνητικά έτοιμος να υποχωρήσει στο προηγούμενο αίτημα του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως να αναγνωρίσουν τον έλεγχό τους στην Κριμαία και να απαγορεύσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και ο Πούτιν εισήγαγε συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020 που απαγορεύουν στη Ρωσία να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις σε οποιοδήποτε από τα εδάφη της, ο Konstantin Remchukov, συντάκτης εφημερίδας ευθυγραμμισμένος με το Κρεμλίνο, υποστήριξε σε στήλη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τερματίσει τις μάχες μόλις εκδιώξει τις δυνάμεις της Ουκρανίας από το Κουρσκ.
«Όταν απελευθερώσουν το τελευταίο μισό τοις εκατό, τότε τα στρατεύματα μπορούν να σταματήσουν όπου κι αν βρίσκονται όταν φτάσουν τα νέα», έγραψε ο Ρεμτσούκοφ στη Nezavisimaya Gazeta.
«Πιστεύεται ότι ο Τραμπ το καταλαβαίνει αυτό, χάρη στον Γουίτκοφ. Και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα συμβούν μέχρι τις 30 Απριλίου, ώστε να μπορεί να δηλώσει περήφανα ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική αποστολή του στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του».
Ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που η Ρωσία δεν έλεγχε πλήρως καμία από αυτές εκείνη την εποχή. Η Ρωσία εξακολουθεί να μην ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, αν και κατέχει τις περιφερειακές πρωτεύουσες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από την πρώτη μυστική εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία με τη χρήση συμμαχικών δυνάμεων το 2014.
Αν και η Ρωσία υποχώρησε από κάποια από τα εδάφη που κατέλαβε το φθινόπωρο του 2022, ο Πούτιν είπε πέρυσι ότι δεν θα δεχόταν καμία ειρηνευτική συμφωνία εάν η Ουκρανία δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από την πρώτη γραμμή και δεν έδινε στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων επαρχιών – συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια.
Οι προηγούμενες ρωσικές απαιτήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία περιελάμβαναν δέσμευση από την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ, αναγνώριση των ρωσικών αξιώσεων για προσαρτημένα εδάφη, ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων και μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε κράτη μέλη κοντά στη Ρωσία.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν την «ουσία των διαπραγματεύσεων».
Διαβάστε επίσης:
Προφητεία χιλιάδων ετών προβλέπει τον τελευταίο Πάπα και την… Δευτέρα Παρουσία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.