Φυτοοιστρογόνα: Πρέπει να τα τρώμε;
Κάθε φορά που τρώτε ένα μήλο ή μια σαλάτα λαμβάνετε περισσότερα από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, καταναλώτε έτσι και φυτοοιστρογόνα, τα οποία αποτελούν μια φυσική ένωση που είναι απαραίτητη για την υγεία μας.
«Τα φυτοοιστρογόνα από τα τρόφιμα έχουν τον ίδιο ρόλο με τα οιστρογόνα στο σώμα σας», λέει η διαιτολόγος Michelle Dodd, RD, LD:
«Είναι ένας τύπος πολυφαινόλης ή φυτοθρεπτικής ουσίας που βρίσκεται στα φυτά».
Τροφές που έχουν φυτοοιστρογόνα
Οι τροφές έχουν φυτοοιστρογόνα είναι:
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων , των σταφυλιών και των ροδιών
Βότανα όπως το chasteberry
Όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των φακών
Ξηροί καρποί και σπόροι , συμπεριλαμβανομένων των λιναρόσπορων
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος σόγιας , του τόφου και του τέμπε
Λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα καρότα και οι πατάτες
Δημητριακά ολικής αλέσεως.
Πιθανά οφέλη φυτοοιστρογόνων
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα φυτοοιστρογόνα στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς:
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου
Οι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση που εξέτασε 10 μελέτες σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και διαπίστωσε ότι τα φυτοοιστρογόνα στα συμπληρώματα ισοφλαβόνης σόγιας μπορεί να βελτιώσουν τις δεξιότητες σκέψης. Οι γυναίκες είχαν επίσης μικρές βελτιώσεις στην οπτική μνήμη. Έπαιρναν 60 έως 120 χιλιοστόγραμμα ισοφλαβόνες σόγιας κάθε μέρα για έξι εβδομάδες έως 30 μήνες.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε διάφορους άλλους πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες, για να κατανοηθεί πώς τα φυτοοιστρογόνα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου συνολικά.
2. Μπορεί να ανακουφίσει τις εξάψεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, όπως η σόγια, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, η σόγια είναι μεταξύ των πολλών τροφών που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις εξάψεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτοοιστρογόνα δρουν σαν τα φυσικά οιστρογόνα στο σώμα σας.
Σε μια μελέτη για περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έλαβαν 40 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων ισοφλαβόνης σόγιας δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα:
Κατάθλιψης
Εξάψεις
Προβλήματα ύπνου
Ξηρότητα κόλπου και άλλα σεξουαλικά προβλήματα
Μπορεί να δυναμώσει τα οστά
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Το 2016, οι ερευνητές εξέτασαν 23 μελέτες και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων μπορεί να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά σε ένα άρθρο του 2019, οι ερευνητές εξέτασαν 85 μελέτες όπου διαπίστωσαν ότι ενώ τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να είναι χρήσιμα, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι πραγματικά.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος ρόλος – εάν υπάρχει – παίζουν τα φυτοοιστρογόνα στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου. Γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Κάποιες παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν 10 χιλιοστόγραμμα σόγιας κάθε μέρα (περίπου 1 έως 1 1/2 φλιτζάνι γάλα σόγιας) είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που τρώνε σόγια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου.
Εάν έχετε (ή διατρέχετε κίνδυνο για) καρκίνο που εξαρτάται από τα οιστρογόνα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε τροφές ή συμπληρώματα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα.
Οι μικρές ποσότητες φυτοοιστρογόνων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι απίθανο να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ πιο σημαντικά για τη συνολική υγεία σας. «Το σώμα σας χρειάζεται φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν φυτοοιστρογόνα. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας, πριν πάρετε συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή» καταλήγει η Δρ. Dodd.
Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πώς να μειώσεις τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο
Πάσχα: Μέχρι πότε μπορείτε να φάτε τα κόκκινα αυγά που περίσσεψαν;