search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:56
MENU CLOSE

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέο χρώμα – «Δεν θα το δούμε σε καμία οθόνη smartphone ή τηλεόραση στο άμεσο μέλλον»

19.04.2025 12:20
chromata-new

Ένα χρώμα νέο, που κανείς έως σήμερα δεν έχει δει, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

«Ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια παρουσίας στη Γη, θα πίστευε κανείς ότι οι άνθρωποι έχουν δει τα πάντα. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι κατάφερε να δει ένα χρώμα που κανένας δεν έχει αντικρίσει στο παρελθόν», περιγράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, φέροντας στο φως την… ανακάλυψη!

Αν και μέρος της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητεί το γεγονός, ωστόσο, αυτό προέκυψε από ένα πείραμα -αν μη τι άλλο- τολμηρό…

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέπεμψαν παλμούς λέιζερ στα ίδια τους τα μάτια, διεγείροντας επιλεκτικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαδικασία αυτή ώθησε την οπτική τους αντίληψη πέρα από τα φυσικά της όρια.

Το νέο χρώμα, που ονομάστηκε «olo», περιγράφεται από εκείνους που το είδαν ως κάτι κοντά στο γαλαζοπράσινο – αν και, όπως επισημαίνουν, η απόδοση αυτή δεν αποδίδει την πλήρη εμπειρία.

«Ήταν συγκλονιστικό. Απίστευτη εμπειρία» δήλωσε ο Ρεν Εντζί, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν μια εικόνα ενός τιρκουάζ τετραγώνου για να δώσουν μια εντύπωση περί του πώς μοιάζει το νέο αυτό χρώμα, αλλά τόνισαν ότι το olo δεν μπορεί να αναπαραχθεί μέσω οθονών ή εικόνων.

«Δεν είναι το ίδιο. Το χρώμα που βλέπουμε σε μια οθόνη είναι απλώς μια χλωμή εκδοχή του» εξήγησε ο επιστήμονας όρασης Όστιν Ρούρντα.

Πώς ανακαλύφθηκε το «νέο» χρώμα

Η ανθρώπινη όραση βασίζεται σε τρεις τύπους φωτοευαίσθητων κυττάρων στον αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για τους λεγόμενους «κώνους» – L (για μεγάλα μήκη κύματος, δηλαδή κόκκινο), M (μεσαία, δηλαδή πράσινο), και S (μικρά, δηλαδή μπλε).

Καθώς στη φύση δεν υπάρχει φως που να διεγείρει αποκλειστικά τους M κώνους, το olo θεωρείται εμπειρία πέρα από το φυσικό φάσμα.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τους M κώνους σε ένα μικρό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν λέιζερ για να τους διεγείρουν μεμονωμένα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα «μπάλωμα» χρώματος στο οπτικό πεδίο, διπλάσιο σε μέγεθος από την πανσέληνο, που δεν μπορεί να παραχθεί φυσικά.

Το όνομα olo προέρχεται από το δυαδικό «010», υποδεικνύοντας ότι μόνο οι M κώνοι είναι ενεργοί κατά την εμπειρία.

Πού στηρίζονται όσοι αμφισβητούν το «νέο χρώμα»

Ωστόσο, ο Τζον Μπάρμπουρ, επιστήμονας όρασης στο City St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαφωνεί.

«Δεν είναι νέο χρώμα. Είναι απλώς ένα πιο κορεσμένο πράσινο που δεν μπορεί να παραχθεί με φυσικό φως» δήλωσε ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το πείραμα ως «περιορισμένης αξίας».

Η ομάδα του Μπέρκλεϊ, πάντως, ελπίζει ότι το σύστημά τους –που αποκαλούν Oz Vision, εμπνευσμένο από την «Σμαραγδένια Πόλη» των βιβλίων του Λ. Φρανκ Μπαουμ– θα οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές αντιλήψεις.

Παράλληλα, ενδέχεται να βοηθήσει στην έρευνα για παθήσεις όπως η αχρωματοψία ή η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.

Θα μπορέσει ποτέ ο υπόλοιπος κόσμος να δει το olo;

Ο Εντζί είναι ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να το δούμε σε καμία οθόνη smartphone ή τηλεόραση στο άμεσο μέλλον. Είναι κάτι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας – ακόμα και της εικονικής πραγματικότητας» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

CNN: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία – Το αντάλλαγμα

Τυνησία: Ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως… 66 χρόνια – «Κατασκευασμένες κατηγορίες, δίκη φάρσα»

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει τις απελάσεις Βενεζουελάνων μεταναστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:56