Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στους αξιωματούχους του να αναπτύξουν ένα νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Ρωσία, αλλά μέχρι στιγμής «κανείς δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα», υπογραμμίζοντας την προσοχή με την οποία οι εταιρείες προσεγγίζουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των εργασιών στη χώρα.
Το Bloomberg μίλησε με δικηγόρους, τραπεζίτες και ειδικούς κινδύνου που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με τη ρωσική αγορά. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πελάτες τους πλησιάζουν με ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια σε αυτήν την αλλαγμένη αγορά, όπου ο παράγοντας κινδύνου σε σχέση με τα κέρδη έχει αλλάξει δραματικά από το 2022. Ένας ειδικός σημείωσε ότι ορισμένες εταιρείες ήδη «σχεδιάζουν σενάρια».
«Όλοι δείχνουν τη δέουσα επιμέλεια», δήλωσε ο Chris Weafer, Διευθύνων Σύμβουλος της Macro Advisory, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στη Ρωσία. Είπε ότι η εταιρεία έλαβε δεκάδες έρευνες. «Όλοι εξετάζουν τις επιλογές τους. Γίνεται πολύς περισσότερος έλεγχος στη Ρωσία από την ορκωμοσία του Τραμπ», δήλωσε ο Weafer.
Ωστόσο, πρόσθεσε, οι περισσότερες εταιρείες δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν μέχρι να υπάρξει διαρκής ειρήνη. «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει πολύ σύντομα και μετά να πρέπει να φύγει ξανά», εξήγησε.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αναπτύξει ένα νέο σύστημα τον Μάρτιο και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έχει ήδη ετοιμάσει τις αρχικές προτάσεις.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι προτάσεις προβλέπουν ότι οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν στη Ρωσία μέρος της παραγωγής τους και να συμφωνήσουν να μεταφέρουν τεχνολογίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Οι ρωσικές επιχειρήσεις θα δικαιούνται επίσης να επιτρέψουν σε ξένες εταιρείες να εισέλθουν σε συγκεκριμένους τομείς.
Ενώ ο Anatoly Aksakov, ο επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής αγοράς στο κοινοβούλιο της Ρωσίας, ισχυρίζεται ότι «όλοι οι νέοι επενδυτές… θα λάβουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας», οι εταιρείες που έφυγαν από τη Ρωσία και τώρα θέλουν να διεκδικήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με χαμηλό κόστος, θα πρέπει να πληρώσουν την πλήρη αγοραία αξία.
Τον Μάρτιο, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι οι δυτικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου και πούλησαν σε «αποτελεσματική τιμή» δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να τις αγοράσουν πίσω φτηνά. Αυτές οι παρατηρήσεις θέτουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ρητρών επαναγοράς που ορισμένες εταιρείες είχαν συμπεριλάβει στις συμφωνίες εξόδου τους.
Η νοτιοκορεατική LG Electronics πραγματοποίησε πρόσφατα μια δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου οικιακών συσκευών της στη Ρωσία, η οποία είχε ανασταλεί μετά την έναρξη του πολέμου. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Ρωσία ανέφερε ότι αυτό συνέβη αφού εμφανίστηκαν «σημάδια πιθανού τερματισμού της σύγκρουσης».
Η ιταλική εταιρεία Ariston Holding NV σχεδιάζει να ξαναρχίσει τη λειτουργία του στο ρωσικό εργοστάσιό της αφού ο Πούτιν παρέδωσε ξανά τον έλεγχο στον κατασκευαστή στις 27 Μαρτίου.
Για άλλες εταιρείες, η επιστροφή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη. Η McDonald’s, της οποίας το άνοιγμα στη Μόσχα το 1990 συμβόλιζε μια νέα εποχή συνεργασίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, περιέλαβε μια ρήτρα εξαγοράς στη συμφωνία πώλησής της με τον τρέχοντα δικαιοδόχο, Alexander Govor. Αυτό πλέον περιπλέκει την πιθανή απόδοση της εταιρείας.
Η αλυσίδα, που λειτουργεί τώρα με την επωνυμία Vkusno i tochka, διπλασίασε τα έσοδά της σε ρούβλια το 2023 σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο – φτάνοντας τα 187 δισεκατομμύρια RUB (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις.
Σε άλλες περιπτώσεις, τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν σχεδόν για τίποτα. Για παράδειγμα, το 2023, η Hyundai Motor Co. πούλησε το μερίδιό της σε μια ρωσική μονάδα παραγωγής που ελέγχει δύο εργοστάσια μαζί με την Kia για ονομαστική τιμή 111 δολαρίων ΗΠΑ, αλλά διατήρησε το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.
Ο Όμιλος Hyundai Kia Automotive παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και «αν θα υπάρξουν κυρώσεις στη συνέχεια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kia Corp. Ho Sung Song σε συνέντευξή του τον Απρίλιο.
Ο Kirill Dmitriev, απεσταλμένος του Πούτιν για τις οικονομικές σχέσεις, συναντήθηκε τον Απρίλιο με μέλη του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μόσχα. Είπε ότι πάνω από 150 αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Η εξίσωση κινδύνου-ανταμοιβής έχει αλλάξει» σημείωσε ο Charles Hecker, συγγραφέας του Zero Sum, ενός βιβλίου για την άφιξη των διεθνών επιχειρήσεων στη μετασοβιετική Ρωσία. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, ήταν δυνατό να αποκομιστούν «αστρονομικά» κέρδη στη Ρωσία. «Τώρα δεν νομίζω ότι καμία εταιρεία μπορεί να αναμένει τον θησαυρό που βρήκαν τις προηγούμενες δεκαετίες», είπε ο Hecker.
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία: Συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή του Τορίνο από την κακοκαιρία, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
Τουρκία: Τέλος η KFC και η Pizza Hut από τη χώρα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.