search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 18:15
MENU CLOSE

ΙΟΒΕ: Ρίχνει τον στόχο της ανάπτυξης στο 2,2% το 2025

16.04.2025 08:01
anaptixi_new

Την κατιούσα πήρε η αναθεώρηση της πρόβλεψής του ΙΟΒΕ σε οτι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025, τοποθετώντας τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,2%, έναντι 2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση εντοπίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2%, έναντι 2,1% το 2024, ενώ η δημόσια κατανάλωση επιστρέφει σε θετική τροχιά (+0,6%), μετά από σημαντική πτώση το προηγούμενο έτος. Στον αντίποδα, οι πάγιες επενδύσεις διατηρούν ισχυρή δυναμική, με προβλεπόμενη αύξηση 9,5% για το σύνολο του έτους.

Η παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης συνοδεύτηκε από επισημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους που σκιάζουν τις θετικές εξελίξεις: η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η εντεινόμενη διεθνής αβεβαιότητα λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, οι δημοσιονομικές πιέσεις από τα σχέδια επανεξοπλισμού στην ΕΕ, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, διαμορφώνουν ένα ευμετάβλητο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η διατηρούμενη υψηλή έκθεση των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους, τα κόκκινα δάνεια εκτός ισολογισμών και η αργή πρόοδος στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση παραμένουν σημαντικές εστίες προβληματισμού.

Στο μέτωπο των τιμών, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 2,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, έναντι 3,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων αποδίδεται κυρίως στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης, αν και οι παγκόσμιες εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις πληθωριστικές προσδοκίες. Ο πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) για το σύνολο του έτους αναμένεται να κινηθεί στο 2,8%.

Το τραπεζικό σύστημα καταγράφει συνεχιζόμενη πρόοδο, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών να περιορίζονται στο ιστορικό χαμηλό του 3,8% στο τέλος του 2024. Θετικά σημεία αποτελούν επίσης η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς και η ενίσχυση της ρευστότητας και της κερδοφορίας των τραπεζών. Ωστόσο, ο υψηλός όγκος «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών και το κόστος χρηματοδότησης εξακολουθούν να συνιστούν πηγές αδυναμίας.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θέτει η διεθνής ρευστότητα και επισήμανε πως οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στο σημερινό εύθραυστο περιβάλλον. Όπως υπογράμμισε, η διεθνής αναταραχή αμφισβητεί βασικά θεμέλια της παγκοσμιοποίησης, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη χάραξη νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής με άξονες την ανταγωνιστικότητα, την τεχνολογική και στρατηγική αυτονομία.

Ο κ. Βέττας στάθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας εγγενούς αναπτυξιακής δυναμικής στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων εξαρτάται από την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των επενδύσεων και τη στοχευμένη στροφή σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παρά τις θετικές ενδείξεις ανάκαμψης, κατέληξε, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένουν τα ζητούμενα της επόμενης μέρας.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την κοινή δήλωση των G7 που καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στο Σούμι της Ουκρανίας

Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και αφοπλισμό της

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ρούτε στην Οδησσό – Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ζήτησε ο Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 18:15