Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε νέα φάση περνά το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η Άγκυρα ολοκληρώνει έναν επιστημονικό χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στον οποίο σχεδόν το μισό Αιγαίο εντάσσεται στη «ζώνη ενδιαφέροντος» της Τουρκίας.
Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο χάρτης αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να δώσει νομικό και επιστημονικό υπόβαθρο στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη Milliyet, στον χάρτη τοποθετείται ως «σύνορο» η μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές Ελλάδας και Τουρκίας, αγνοώντας την παρουσία των ελληνικών νησιών. Η προσέγγιση αυτή συνάδει με τις πάγιες τουρκικές θέσεις περί «περιορισμένων δικαιωμάτων» των νησιών.
Αν και δεν πρόκειται για επίσημη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως ο χάρτης εντάσσεται σε μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη νομική και γεωστρατηγική τακτική. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η εκπόνηση αντίστοιχου σχεδίου για τα χωρικά ύδατα της κατεχόμενης «βόρειας Κύπρου».
Ο χάρτης δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM), το οποίο υποστηρίζει ότι βασίζεται στο ναυτικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του κέντρου, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, δήλωσε πως το σχέδιο απεικονίζει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν:
από τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης του 2019,
από τη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους του 2011,
και από τις συντεταγμένες που έχει υποβάλει η Τουρκία στον ΟΗΕ.
Το σχέδιο εντάσσεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας. Όπως αναφέρει η Milliyet, η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία και επιρροή της σε θαλάσσιες περιοχές, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για την αξιοποίηση φυσικών πόρων και την προώθηση γεωπολιτικών συμφερόντων.
Αν και παρουσιάζεται ως επιστημονικό εργαλείο, η χρονική συγκυρία και το περιεχόμενο του σχεδίου δείχνουν καθαρά πολιτική πρόθεση: να επαναφέρει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο προσκήνιο, με πιο «τεκμηριωμένο» τρόπο.
Διαβάστε επίσης
Αλάσκα: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο όρος Spurr – Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου
ΠΟΥ: Συμφωνία των χωρών-μελών του για προετοιμασία ενόψει μελλοντικών πανδημιών
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.