Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με «ανταλλαγή» δασμών και αντίμετρων, αλλά και πιέσεις σε συμμάχους και αντιπάλους στην Ευρώπη και στην Ασία, ΗΠΑ και Κίνα επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.
Το «πινγκ πονγκ» στην επιβολή δασμών και σε «διορθωτικές» κινήσεις συνεχίστηκε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, με την κυβέρνηση Τραμπ να ανεβάζει στο 145% τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ και το Πεκίνο να απαντά αυξάνοντας ξανά τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, από 84% σε 125%.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ και ισχυρά κράτη-μέλη της, πέρα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, συνεχίζουν τα παζάρια και με την Κίνα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδυνεύει να… σπάσει.
Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να στριμώξουν την Κίνα και να την οδηγήσουν σε μια θέση από την οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει. Από την οπτική γωνία του Πεκίνου, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν υποστεί μια θεμελιώδη αλλαγή από την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ήδη 7 δισ. εισαγωγές από την Κίνα και κάνει 400 εκατ. εξαγωγές. «Στην Αμερική εξάγουμε 2 δισ. περίπου. Από αυτά το 1 δισ. είναι προϊόντα πετρελαίου, τα 730 εκατ. είναι τρόφιμα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, ροδάκινα, φέτα και ψάρια. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1%, αν κοπούν όλες οι εξαγωγές στην Αμερική δεν θα έχει πρόβλημα η ελληνική οικονομία, αλλά θα πληγούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Σίμος Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο Ελληνοκινέζος επιχειρηματίας Ορέστης Τσανγκ μιλώντας στο topontiki.gr, τόνισε ότι «η Κίνα δεν φοβάται την Αμερικανική οικονομία», ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα.
Επιπλέον, ανέφερε πως «είναι πιθανό το ενδεχόμενο της αλλαγής σκυτάλης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο», ενώ εστίασε στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και οι εξαγωγές της προς την Αμερική είναι σχετικά λίγες, όμως σημαντικές για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
1) Κ. Τσανγκ ως ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ προς την ΕΕ; Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες;
«Πιστεύω πως οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου τον έπεισαν ότι ο δασμολογικός τρόπος αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομίας είναι καταστροφικός (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα) για την Αμερικανική οικονομία. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και οι εξαγωγές προς την Αμερική είναι σχετικά λίγες, όμως σημαντικές για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει γρηγορότερα την Ευρώπη σε μια διμερής συμφωνία με την Κίνα, πράγμα που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βλέπω να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και ειδικά για την Ελλάδα».
2) Τι σημαίνει αυτή η σύγκρουση δυο οικονομιών τέτοιου μεγέθους, για την παγκόσμια οικονομία τη στιγμή μάλιστα που όλες οι χώρες πλήττονται επίσης με δασμούς από τις ΗΠΑ;
«Κατά την δικιά μου γνώμη ο πρόεδρος Τραμπ έκανε όλες αυτές τις δηλώσεις τελευταία περισσότερο για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Αμερικανικού εξωτερικού χρέους τρισεκατομμυρίων, και ταυτόχρονα όλοι αυτοί οι δασμοί ήταν για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την Κινεζική οικονομική ανάπτυξη παρά τις άλλες χώρες. Όμως εκτός από την χώρα της Ζιμπάμπουε καμία χώρα δεν “έσκυψε το κεφάλι”, η Ευρώπη ενώθηκε (πράγμα σπάνιο την τελευταία περίοδο), και βλέπουμε να δημιουργούνται νέες συμμαχίες, και μάλιστα πολύ γρήγορα».
3) Ποια θα είναι η κατάληξη του εμπορικού «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Είναι πιθανόν κάποιος από τους δύο να κάνει πίσω ή ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση;
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, καθώς βλέπουμε να απαντάει η Κίνα με αντίστοιχα υψηλούς δασμούς προς την Αμερικανικά προϊόντα και ταυτόχρονα την Αμερική στην αναστολή 90 ημερών όλων τον χωρών, πλην της Κίνας. Η Κίνα δεν φοβάται την Αμερικανική οικονομία και ίσως να είναι μια ευκαιρία να γίνει ακόμα πιο γρήγορα η αποδολαριοποίηση στην παγκόσμια οικονομία. Εάν συνεχιστεί αυτό το «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο χωρών βραχυπρόθεσμα θα έχει κακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να δημιουργηθούν νέες δυναμικές και ποιος ξέρει ίσως η αλλαγή σκυτάλης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο».
4) Η «κόντρα» ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο είναι στην αρχή και, ως φαίνεται, εάν οι δύο ισχυρότεροι οικονομικά πόλοι στον πλανήτη δεν διαπραγματευτούν, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και σε άλλα επίπεδα. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;
«Ελπίζω σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση για το καλό του πλανήτη!».
Διαβάστε επίσης:
Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και αφοπλισμό της
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.