search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:14
MENU CLOSE

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας επηρεάζει τα φάρμακα για καρκίνο και διαβήτη

15.04.2025 14:09
farmaka1
pixabay

Δημοφιλή δυτικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από την κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters βάσει στοιχείων της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής.

Την Παρασκευή, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, απαντώντας στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, επιβάλλοντας σε αυτήν εξαιρετικά υψηλούς δασμούς.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για το κατά πόσον οι φαρμακευτικές εισαγωγές ενδέχεται να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον περιορισμών και δασμών σε αυτά τα προϊόντα.

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι AstraZeneca, Sanofi, GSK και Eli Lilly διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, τα οποία παράγουν φάρμακα που εξάγονται στην Κίνα, όπως προκύπτει από τα αρχεία της Κινεζικής Εθνικής Αρχής Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων.

Για παράδειγμα, στην Ιντιάνα, η AstraZeneca παράγει το αντικαρκινικό durvalumab, ενώ η Eli Lilly παρασκευάζει εκεί το tirzepatide, φάρμακο ευρέως γνωστό για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη Βόρεια Καρολίνα παράγεται το μονοκλωνικό αντίσωμα nirsevimab για την πρόληψη του ιού RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), που έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις AstraZeneca και Sanofi, καθώς και το συνδυαστικό φάρμακο Dovato της GSK για την αντιμετώπιση του HIV.

Ωστόσο, τα δεδομένα που εξέτασε το Reuters δεν αποσαφηνίζουν ποιο ποσοστό αυτής της παραγωγής προορίζεται για την κινεζική αγορά.


Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπλέον δασμοί ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε αύξηση των τιμών είτε σε μειωμένη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων στην Κίνα.

Όπως δήλωσε ο Έρικ Τζάντρασιτς, επικεφαλής εμπορικών σχέσεων της ελβετικής επιχειρηματικής ένωσης Scienceindustries:

«Ανάλογα με το είδος των φαρμάκων, οι ασθενείς στην Κίνα μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά, καθώς η μεταφορά της παραγωγής δεν είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Εντός 48ωρου η απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας – Οι όροι του Τελ Αβίβ

Εμπορικός πόλεμος: Το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να μην παίρνουν αεροσκάφη Boeing

Χάρβαρντ εναντίον Τραμπ: Η σύγκρουση για την αυτονομία των Πανεπιστημίων και η «οργουελική» λογική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:12