ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 17:06
MENU CLOSE

Ο «πόλεμος» των memes: AI βίντεο χλευάζει Τραμπ, Μασκ και Βανς - Τους δείχνει ως εργάτες στη γραμμή παραγωγής

10.04.2025 18:57

Bίντεο που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και κοροϊδεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ και την κορυφαία ομάδα του συνέχισαν να γίνονται viral εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Κινεζικοί λογαριασμοί έχουν προωθήσει το βίντεο και τις φωτογραφίες που γελοιοποιούν το λεγόμενο «Σχέδιο Αναγέννησης της Μεταποίησης των ΗΠΑ» υπό το φως της υπόσχεσης του Πεκίνου να «πολεμήσει μέχρι τέλους» σε έναν πόλεμο δασμών.

Ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μοιράστηκε ένα meme που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενός καπέλου MAGA με την ένδειξη «made in China», με την τιμή να αυξάνεται από τα 50 στα 77 δολάρια για να αντιμετωπιστεί η επιβολή των δασμών που πληρώνουν οι ίδιοι οι αμερικανοί καταναλωτές.

Ο Μάο, που φέρεται ότι ήταν συγγενής του Σι Τζινπίνγκ, έχει κατακλύσει τα social media με ένα βίντεο του 1953 με την ομιλία του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας: «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε ολοκληρωτικά».

«Είμαστε Κινέζοι. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις. Δεν κάνουμε πίσω».

Παρά την παύση 90 ημερών στην εφαρμογή αυξημένων δασμών σε άλλα έθνη, ο Τραμπ συνέχισε να εστιάζει τα πυρά του στο Πεκίνο, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%.

Οι επενδυτές σε άλλα μέρη του κόσμου καλωσόρισαν τη μείωση των δασμών στο 10%. Οι μετοχές εκτινάχθηκαν και το sell off περιορίστηκε την Πέμπτη μετά από μια πολυήμερη απώλεια κερδών στις αγορές, αφήνοντας χώρο για ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι ανησυχίες ότι εάν συνεχιστεί η οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα, οι τιμές καταναλωτικών αγαθών όπως τα παπούτσια Nike που εμφανίζονται στο viral βίντεο θα μπορούσαν να εκτοξευθούν.

Αυτή τη στιγμή, το 62% των παπουτσιών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγονται από την Κίνα, με άλλα έθνη όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Καμπότζη και η Ινδία να παρέχουν τα υπόλοιπα.

Μόνο το 1% των παπουτσιών παράγεται στην εγχώρια αγορά.

Ο Devlin Carter, ο ιδρυτής της εταιρείας πολυτελείας SIA Collective – που κατασκευάζει παπούτσια κυρίως στην Κίνα – είπε στο NBC News: «Πρόκειται για γελοίους δασμούς που δεν έχουν νόημα».

«Μικρές επιχειρήσεις σαν τη δική μου πρέπει να πληρώσουν αυτούς τους δασμούς και δεν είναι λίγα τα χρήματα. Είναι πολλά. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να το δούμε αυτό ως κάτι που είναι καλό — για κανέναν. Και όλα αυτά είναι περιττά».

Το επιχειρηματικό κόστος για την πλειονότητα των εταιρειών που παράγουν τέτοια αγαθά θα αυξηθεί, είτε πρόκειται για κάλυψη αυξημένου κόστους δασμών είτε από προσπάθεια μετατόπισης της παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ.

Ο οικονομολόγος Peter Schiff δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η Nike δεν θα χτίσει εργοστάσια στις ΗΠΑ για την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών. Αυτό θα πρόσθετε περισσότερο κόστος από τους δασμούς 40%. Επιπλέον, πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικοί πωλώντας σε πελάτες σε άλλες χώρες που δεν επιβάλλουν δασμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερα sneakers που πωλούνται στις ΗΠΑ σε πολύ υψηλότερες τιμές».

Ο Pepper Harward, διευθύνων σύμβουλος της Oka Brands, η οποία έχει ένα εργοστάσιο στην πολιτεία της Τζόρτζια, δήλωσε στο Footwear News: «Το οικοσύστημα των υποδημάτων δεν υπάρχει πραγματικά εδώ. Όλοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή των ΗΠΑ, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτήν ή έχουν βάσιμες δικαιολογίες για να κάνουν επενδύσεις εκεί.

Ο Chris Rogers, επικεφαλής της έρευνας για την εφοδιαστική αλυσίδα της S&P Global Market Intelligence, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον «δύο χρόνια» για να μεταφερθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πίσω στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Στο 145% ανέρχονται συνολικά οι δασμοί εναντίον της Κίνας – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Παπασταύρου στο Φόρουμ των Δελφών: Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να εξάγει ενεργειακή ασφάλεια – Το χρονοδιάγραμμα για την Chevron

Πιερρακάκης: Ανησυχία και προβληματισμό για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις από την πολιτική δασμών Τραμπ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 17:05
Exit mobile version