search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:17
MENU CLOSE

Τραμπ: Εκτοξεύει στο 125% τους δασμούς στην Κίνα, τους «παγώνει» για 90 ημέρες στους υπόλοιπους και «απογειώνει» την Wall Street

09.04.2025 20:28
trump_new

Δασμούς 125% στην Κίνα λόγω «έλλειψης σεβασμού» και αναστολή 90 ημερών στους δασμούς σε χώρες που αναζήτησαν διαπραγματεύσεις και δεν προέβησαν σε αντίποινα ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ. Εκρηκτικό ράλι στην αμερικανική αγορά μετά την ξαφνική ανακοίνωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά ομολόγων έχει ανακάμψει, αφού προηγουμένως οι επενδυτές είχαν δείξει ανησυχία λόγω των δασμών του.

«Η αγορά ομολόγων τώρα είναι υπέροχη», είπε στους δημοσιογράφους, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφασή του να αναστείλει τους δασμούς που είχε επιβάλλει στο σύνολο των χωρών.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά βλέπουμε ένα τεράστιο κύμα διάθεσης από άλλες χώρες», πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν «πολύ περισσότερες από 75» χώρες που επιδιώκουν συμφωνίες. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε στενά την αγορά ομολόγων πριν λάβει την απόφαση για την αναστολή των δασμών, χαρακτηρίζοντάς την ταυτόχρονα «πολύ δύσκολη» αλλά και «ζαλισμένη».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κάνει αναστείλει την προηγούμενη απόφασή του, ο Τραμπ είπε ότι «Λοιπόν, σκέφτηκα ότι ορισμένοι άνθρωποι ξέφευγαν λίγο. Είχαν αρχίσει να γίνονται φασαριόζοι. Είχαν αρχίσει να φοβούνται λιγάκι».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα προς τις αγορές του κόσμου», καταγγέλλοντας εμμέσως πρακτικές εκμετάλλευσης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον Δασμό που επιβάλλεται στην Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο 125%, με άμεση ισχύ. Κάποια στιγμή, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον, η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που ξεριζώνουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές. Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες κάλεσαν εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Υπουργείων Οικονομικών και του USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τους εμπορικούς φραγμούς, τους δασμούς, τη χειραγώγηση νομισμάτων και τη μη νομισματική επανάληψη των δασμών, με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα ουσιαστικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς κατά της Κίνας επειδή «όταν χτυπάς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πρόεδρος Τραμπ θα αντεπιτεθεί πιο δυνατά». Η Λέβιτ είπε ότι περισσότερες από 75 χώρες προσέγγισαν τον Τραμπ για να διαπραγματευτούν και έχουν κατακλυστεί από το πλήθος των αιτημάτων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς αρχικά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης, καθώς οι αγορές αντιδρούν με σημαντική άνοδο τώρα σε μια αναστολή 90 ημερών.

«Πολλοί από εσάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χάσατε ξεκάθαρα την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Σαφώς δεν καταλάβατε τι κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ εδώ», είπε έξω από τον Λευκό Οίκο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ.

Η Λέβιτ επέκρινε επίσης τις ανησυχίες ότι οι δασμοί στους συμμάχους θα ωθήσουν τις χώρες πιο κοντά στην Κίνα.

«Στην πραγματικότητα, είδαμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Όλος ο κόσμος τηλεφωνεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όχι στην Κίνα, επειδή χρειάζονται τις αγορές μας, χρειάζονται τους καταναλωτές μας και χρειάζονται αυτόν τον πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο για να τους μιλήσει», είπε.

Η επιβολή των δασμών είχε στόχο να αποκτήσει ο Τραμπ «διαπραγματευτική ισχύ»

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία».

Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα», πρόσθεσε.

«Εν τω μεταξύ, θα υπάρξει παύση 90 ημερών στους αμοιβαίους δασμούς, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί σε ένα καθολικό 10%». Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ερωτηθείς γιατί γίνεται τώρα η παύση, υποστήριξε ότι η επιβολή των δασμών είχε στόχο να αποκτήσει ο Τραμπ «διαπραγματευτική ισχύ».

«Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα», είπε ο υπουργός. «Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε» τους δασμούς, επέμεινε.

Οι ανταποδοτικοί δασμοί αφορούσαν «κακούς παίκτες», υποστήριξε, ενώ επανέλαβε ότι έχει συνομιλίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ινδία για το εμπόριο. Συμπλήρωσε ότι όσες χώρες δεν έχουν ανταποδώσει πέφτουν στον καθολικό βασικό δασμό 10%.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι ο «κόσμος είναι έτοιμος» να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για να «διορθώσει το παγκόσμιο εμπόριο», αλλά απορρίπτει την Κίνα διότι «επέλεξε την αντίθετη κατεύθυνση», καθώς οι αγορές εκτινάχθηκαν στα ύψη ως απάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι αίρει τους δασμούς σε χώρες που δεν προχωρούν σε αντίποινα.

«Ο πλανήτης είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ για να διορθώσει το παγκόσμιο εμπόριο και η Κίνα έχει επιλέξει την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Λούτνικ.

Rebound στην Wall Street

Η Wall Street αντέδρασε θετικά ως απάντηση στο πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες, καθώς στο ταμπλό καταγράφεται το μεγαλύτερο ράλι της τελευταίας πενταετίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones γνωρίζει “άλμα” άνω των 2.600 μονάδων ή 7% στις 40.269 μονάδες, ενώ ο S&P 500 “σκαρφαλώνει” 8,17% πάνω στις 5.389 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq “εκτοξεύεται” 10,35% στις 16.847 μονάδες.

Eκρηκτική άνοδο 11% σημειώνει η Apple, 13% η Nvidia και 13,5% η Tesla. 

Το πετρέλαιο Brent εκτοξεύεται στο 4,11% στα 65,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ ράλι 4,50% στα 62,26 δολ. πραγματοποιεί το αμερικανικό αργό WTI.

Άλμα 3% πραγματοποιεί ο χρυσός στα 3.076 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το δολάριο βουτάει 1% έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,108 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, ισχυρές πιέσεις δέχονται τα αμερικανικά treasuries, με τους επενδυτές να βρίσκουν καταφύγιο στα γερμανικά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται 8 μονάδες βάσης στο 4,37% ενώ προηγουμένως είχε ανέλθει έως και το 4,5%. 

Οι επενδυτές εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες την απόγνωσή τους, ζητώντας από τον Τραμπ να χαλαρώσει τους δασμούς του, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Η Wall Street άνοιξε στο κόκκινο, αλλά στη συνέχεια οι δείκτες ανέκαμψαν, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεπε τους Αμερικανούς να «μείνουν ψύχραιμοι», διαβεβαιώνοντας ότι «όλα θα πάνε καλά», με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

«Αυτή είναι η στιγμή να αγοράσετε», είχε γράψει μάλιστα, με κεφαλαία γράμματα, αναφερόμενος αναμφίβολα στην πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Νωρίτερα άλλωστε, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την έκταση των απωλειών που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η Γουόλ Στριτυποστηρίζοντας ότι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει να δώσει προτεραιότητα στην «πραγματική οικονομία». «Η Γουόλ Στριτ έχει γίνει πλουσιότερη από ποτέ και μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να τα πάει καλά», δήλωσε ο Μπέσεντ σε ομιλία του προς στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών (ABA).

Η Ευρώπη δεν πρόλαβε τις εξελίξεις, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δέχονται νωρίτερα νέο “σφυροκόπημα”, αφού η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 84%, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την εφαρμογή αντιποίνων 21 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στην προειδοποίηση ότι η ύφεση είναι ένα “πιθανό αποτέλεσμα” της αναταραχής που έχουν πυροδοτήσει οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. “Κανείς δεν το επιθυμεί αυτό, αλλά ελπίζουμε, ότι αν υπάρξει, θα είναι σύντομη” σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Fox Business.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ ξύπνησε τον «κινεζικό δράκο» – Η αντεπίθεση με δασμούς 84% και οι απειλές των ΗΠΑ σε άλλες χώρες να μην πλησιάσουν το Πεκίνο

Χυδαιότητες Τραμπ κατά κρατών που τους επέβαλε δασμούς: «Τώρα μας γλείφουν τον κ…, για συμφωνία» (video)

Μεσσαροπούλου για Πούμπουρα: Το μένος που βγάζει για την τηλεόραση, μού δείχνει έναν άνθρωπο που θα ήθελε πολύ να είναι σε αυτήν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:16