Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο εμπορικός πόλεμος επιδεινώνεται και οι αγορές δέχονται το πλήγμα: μετά την απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλη πτώση.
Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έκλεισαν και σήμερα με μεγάλη πτώση, επηρεασμένα από τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, το οποίο ανακοίνωσε αντίμετρα αφού τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι, επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε βάρος 60 χωρών, την ώρα που η Wall Street βγάζει άμυνες, κινούμενη σε θετικό έδαφος.
Αμεση ήταν απάντηση του Πεκίνου στην απόφαση Τραμπ να ανεβάσει στο 104% τους δασμούς στις εισαγωγές από την ασιατική χώρα. Το 34% που είχε επιβάλει η Κίνα ανεβαίνει από σήμερα στο 84%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γνώρισε βουτιά 3,5%, τερματίζοντας στις 469,84 μονάδες, μετά τη χθεσινή ανάσα. Ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 3,34%, στις 6.863,02 μονάδες, χάνοντας 237,40 μονάδες. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 19.679,66 μονάδες, με πτώση 3%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 231,05 μονάδες ή -2,92% και έκλεισε στις 7.679,48 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 32.730,57 μονάδες, μειωμένος κατά 2,75%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SMI της Ζυρίχης, που έκλεισε στις 10.887,73 μονάδες, χάνοντας 4,15%.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, που είχαν μέχρι τώρα εξαιρεθεί από τους δασμούς, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «πολύ σύντομα» δασμούς και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Η μετοχή της Novo Nordisk κατέγραψε απώλειες 6,9%, της Novartis 6,4% και της Roche 5,8%.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε δασμούς περίπου 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.528,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,69%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.496,42 μονάδες (-4,72%). Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,751 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,88%.
Η Wall Street άνοιξε στο κόκκινο, αλλά στη συνέχεια οι δείκτες ανέκαμψαν: γύρω στις 16.40 ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,80% και ο S&P 500 0,27%. Μόνο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,21%.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεπε τους Αμερικανούς να «μείνουν ψύχραιμοι», διαβεβαιώνοντας ότι «όλα θα πάνε καλά», με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«Αυτή είναι η στιγμή να αγοράσετε», έγραψε μάλιστα, με κεφαλαία γράμματα, αναφερόμενος αναμφίβολα στην πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την έκταση των απωλειών που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η Γουόλ Στριτ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει να δώσει προτεραιότητα στην «πραγματική οικονομία». «Η Γουόλ Στριτ έχει γίνει πλουσιότερη από ποτέ και μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να τα πάει καλά», δήλωσε ο Μπέσεντ σε ομιλία του προς στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών (ABA).
«Όμως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στόχος του προέδρου Τραμπ είναι να εστιάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι η σειρά της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο Μπέσεντ, απαντώντας στη βουτιά της χρηματοπιστωτικής αγοράς την περασμένη εβδομάδα λόγω του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ. Ο Μπέσεντ έθεσε σε προοπτική την πτώση των χρηματαγορών, αναγνωρίζοντας «λίγη αβεβαιότητα» που εξηγεί τις κινήσεις των αγορών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι κατά τα άλλα η αμερικανική οικονομία είναι «πολύ σταθερή» και «σε πολύ καλή κατάσταση».
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του σκοπεύει να επικεντρωθεί στην αλλαγή ρυθμιστικών κανόνων, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τους λεγόμενους τραπεζικούς κανόνες “Βασιλεία ΙΙΙ”, που προκαλούν αντιδράσεις από μεγάλα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο και καμία από τις δύο δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει», σχολίασε η Σουζάνα Στρίτερ, αρμόδια για τις χρηματαγορές στην Hargreaves Lansdown. «Ο κόσμος περιμένει να μάθει ποια πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη», πρόσθεσε.
«Θύμα» του εμπορικού πολέμου έπεσε και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου πέφτει καθώς οι επενδυτές προβλέπουν μικρότερη ανάπτυξη στον κόσμο και, κατά συνέπεια, λιγότερη ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Γύρω στις 16.30 το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας έπεφτε κατά 4,31%, στα 60,11 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό WTI υποχώρησε στα 56,97 δολάρια, με πτώση 4,38%.
Μια ένδειξη της απώλειας εμπιστοσύνης των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι το γεγονός ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου διευρύνουν τις απώλειές τους και τα επιτόκιά τους αυξάνονται. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,36% γύρω στις 16.30, έναντι 4,29% την Τρίτη. Στο τριακονταετές ομόλογο η άνοδος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, από το 4,73% την Τρίτη, στο 4,92% σήμερα.
Στη Γερμανία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν σήμερα στο 2,58%, έναντι 2,62% χθες στο κλείσιμο.
Το δολάριο υποχωρεί επίσης κατά 0,98% έναντι του ευρώ, κατά 0,77% έναντι του γαλλικού φράγκου και κατά 1,15% έναντι του ιαπωνικού γεν.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε φτάνοντας τα 3.062,91 δολάρια η ουγγιά (+2,67%) γύρω στις 16.30.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ ξύπνησε τον «κινεζικό δράκο» – Η αντεπίθεση με δασμούς 84% και η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.