Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η Κίνα εξέδωσε σήμερα μια προειδοποίηση προς τους Κινέζους τουρίστες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μία ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, με φόντο την αμοιβαία επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο χωρών.
Αμεση ήταν απάντηση του Πεκίνου στην απόφαση Τραμπ να ανεβάσει στο 104% τους δασμούς στις εισαγωγές από την ασιατική χώρα. Το 34% που είχε επιβάλει η Κίνα ανεβαίνει από σήμερα στο 84%, ενώ τώρα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας επισημαίνει πως υπενθυμίζει στους Κινέζους τουρίστες να αξιολογούν τους κινδύνους ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ και να επιδεικνύουν προσοχή, επικαλούμενο την πρόσφατη «επιδείνωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και την εγχώρια κατάσταση ασφαλείας στις ΗΠΑ».
«Εξαιτίας της πρόσφατης επιδείνωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και της κατάστασης ασφαλείας στις ΗΠΑ, (προτρέπουμε) τους Κινέζους τουρίστες να αξιολογούν προσεκτικά τους κινδύνους που συνδέονται με ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και να επιδεικνύουν προσοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου επέβαλε σήμερα περιορισμούς σε αμερικανικές εταιρείες άμυνας, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς 50% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο πρόσθεσε 12 αμερικανικές εταιρείες σε έναν κατάλογο ελέγχου που απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και άλλες έξι σε κατάλογο «αναξιόπιστων οντοτήτων», που επιτρέπει στο Πεκίνο να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά ξένων οντοτήτων, υπογραμμίζεται σε ανακοινώσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 84%, αντί του αρχικά προγραμματισμένου 34%, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι εμπορικοί περιορισμοί, που θα τεθούν σε ισχύ επίσης αύριο Πέμπτη, στοχεύουν κυρίως αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν το Πεντάγωνο και ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Στην περίπτωση του καταλόγου «αναξιόπιστων οντοτήτων» το Πεκίνο τόνισε ότι έξι αμερικανικές εταιρείες προστέθηκαν λόγω πωλήσεων όπλων ή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν και θα απαγορευθούν από εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Κίνα, καθώς και από το να επενδύσουν στη χώρα.
«Τα τελευταία χρόνια, οι έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shield AI και της Sierra Nevada Corporation, έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η Shield AI με έδρα την Καλιφόρνια ειδικεύεται σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στρατιωτικά drones, ενώ η Sierra Nevada Corporation, για χρόνια ανάδοχος του Πενταγώνου και της NASA επιλέχθηκε πέρυσι από τον αμερικανικό στρατό για να μετατρέψει έναν στόλο επιχειρηματικών αεροσκαφών σε κατασκοπευτικά αεροσκάφη αιχμής.
Ενώ οι επηρεαζόμενες εταιρείες έχουν ελάχιστη έως καθόλου επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, σύμφωνα με μια επισκόπηση των εταιρικών αρχείων του Reuters, οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
«Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η κίνηση του Πεκίνου έρχεται καθώς οι ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί εναντίον δεκάδων εμπορικών εταίρων τους νέα ομοβροντία τελωνειακών δασμών, ανάμεσά τους μνημειώδεις δασμούς 104% σε βάρος των προϊόντων της Κίνας. Ειδικά για την Κίνα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε «τροποποιημένο» προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, που ανεβάζει από 34% στο «84» τη δασμολόγηση της Ουάσιγκτον στα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το Πεκίνο.
Νωρίτερα σήμερα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί «μέχρι τέλους» στο δασμολογικό μπαράζ της Ουάσινγκτον.
Παράλληλα η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των επιπλέον αμερικανικών δασμών, ανακοίνωσε η κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ.
«Η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των πρόσθετων δασμών 50% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η κινεζική αποστολή τόνισε στον ΠΟΕ ότι οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μην πληρώσουν δασμούς εν μέσω πλήρους εμπορικής κλιμάκωσης με την Κίνα, που απάντησε στους αμερικανικούς δασμούς.
“Είναι η ιδανική στιγμή για να μεταφέρετε την επιχείρησή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες”, όπου εφαρμόζονται “μηδενικοί δασμοί”, έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social. “Μην περιμένετε, κάντε το τώρα”, είπε.
«Είναι εξαιρετική στιγμή για να μεταφέρετε την ΕΤΑΙΡΕΙΑ σας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως κάνουν η Apple και τόσες άλλες, σε αριθμούς ρεκόρ. ΜΗΔΕΝ ΔΑΣΜΟΙ, και σχεδόν άμεσες συνδέσεις και εγκρίσεις για Ηλεκτρική/Ενέργεια. Χωρίς περιβαλλοντικές καθυστερήσεις. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!», έγραψε χαρακτηριστικά στη δική του πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ!», έγραψε σε επόμενη ανάρτηση και συνέχισε: «Ρεπουμπλικάνοι, είναι πιο σημαντικό τώρα, από ποτέ, να ψηφίσουμε ΤΟ ΕΝΑ, ΜΕΓΑΛΟ, ΟΜΟΡΦΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Οι ΗΠΑ θα εκτοξευθούν όπως ποτέ άλλοτε!!!».
Η κίνηση της Κίνας να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 84% κατά αμερικανικών προϊόντων είναι ατυχής και μια κίνηση που βγάζει χαμένο το Πεκίνο, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
«Πιστεύω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι δεν θέλουν στην πραγματικότητα να έρθουν και να διαπραγματευτούν επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα», τόνισε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο Fox Business Network.
Οι «εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ είναι πενταπλάσιες από τις δικές μας εξαγωγές προς την Κίνα. Έτσι, μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους. Και τι έγινε;» πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύμμαχοι σε συνομιλίες που έχουν με Αμερικανούς αξιωματούχους, λένε ότι θέλουν να συζητήσουν πώς να βρουν μια νέα ισορροπία απέναντι στις εμπορικές πολιτικές της Κίνας.
«Αυτό είναι η μεγάλη νίκη. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια νέα ισορροπία προς περισσότερη μεταποίηση. Η Κίνα πρέπει να βρει νέα ισορροπία προς περισσότερη κατανάλωση», ανέφερε.
Παράλληλα προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προσπαθήσει να υποτιμήσει το νόμισμά του ως τρόπο απάντησης στους νέους δασμούς.
«Αν η Κίνα αρχίσει να υποτιμά (το νόμισμά της), τότε αυτός είναι ένας δασμός για τον υπόλοιπο κόσμο και όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τους δασμούς τους για να αντισταθμίσουν την υποτίμηση. Γι’ αυτό θα τους παροτρύνω να μην το κάνουν και να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών», είπε ο Μπέσεντ.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης μετοχών κινεζικών εταιρειών από αμερικανικά χρηματιστήρια, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Οι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση και ισχύουν από σήμερα δεν θα αυξηθούν περαιτέρω αν άλλες χώρες επιλέξουν να μην ανταποδώσουν, δήλωσε καλώντας εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να έρθουν και να διαπραγματευτούν και προειδοποιώντας παράλληλα άλλες χώρες να μην πλησιάσουν την Κίνα για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.
«Νομίζω ότι αυτό που πολλοί δεν βλέπουν είναι ότι αυτοί οι δασμοί είναι ένα ανώτατο όριο. Αν δεν ανταποδώσετε, αυτό είναι ένα ανώτατο όριο», τόνισε ο Μπέσεντ σε ομιλία του στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.
Ο Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ, τόνισε ότι θα ήταν «αυτοκτονικό» για άλλες χώρες να πλησιάσουν την Κίνα για να κάνουν εμπόριο σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
«Αυτό θα ήταν αυτοκτονικό», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πλησιάσουν το Πεκίνο.
«Εκείνοι (σ.σ. η Κίνα) απλώς παράγουν και παράγουν και πλημμυρίζουν» τις παγκόσμιες αγορές, μειώνοντας τις τιμές, σημείωσε ο Μπέσεντ.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε πως πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να συνάψει δασμολογικές συμφωνίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς αυτός προετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες.
Από την πρώτη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απάντησε γρήγορα με τα δικά της τιμωρητικά μέτρα σε βάρος προϊόντων και εταιρειών των ΗΠΑ και συνέχισε όταν προσπάθησε ο Τραμπ να επανέλθει με έξτρα δασμούς, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει έναν εμπορικό πόλεμο – και να βγει πιο δυνατή από την άλλη πλευρά.
«Οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο (στην Κίνα), αλλά «ο ουρανός δεν θα πέσει»», ανέφερε την Κυριακή ένα σχόλιο στο όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος People’s Daily.
«Από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον [πρώτο] εμπορικό πόλεμο το 2017 – ανεξαρτήτως της τακτικής τους – συνεχίσαμε να αναπτυσσόμαστε και να προοδεύουμε, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα: “όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε”», ανέφερε το σχόλιο του CNN, το οποίο ήταν επίσης στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης της εφημερίδας την Δευτέρα.
Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι «η άσκηση πίεσης ή η απειλή κατά της Κίνας δεν είναι σωστός τρόπος για να εμπλακούμε».
Η Κίνα δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ τον «εκβιασμό» των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την κλιμάκωση των δασμολογικών απειλών εναντίον της, δήλωσε την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι απειλές των ΗΠΑ ήταν «ένα λάθος πάνω στο άλλο λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωση, καλώντας τις ΗΠΑ να επιλύσουν σωστά τις διαφορές με την Κίνα μέσω διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό και σε ισότιμη βάση.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε επίσης ότι θα λάβει «αντίμετρα» για να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν νέους δασμούς.
Από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η «άσκηση πίεσης ή η απειλή» προς την Κίνα «δεν είναι σωστός τρόπος».
Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό τους δασμούς των ΗΠΑ ως «μονομερή εκφοβισμό». Η πιο πρόσφατη ρητορική του μπορεί να είναι εργαλείο προπαγάνδας προκειμένου να κατευνάσει πιθανούς φόβους – και να προβάλει αυτοπεποίθηση στον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά αντικατοπτρίζει και την πιθανή στρατηγική σκέψη του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των συνεργατών του στο Πεκίνο: ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποιεί απλώς τους δασμούς ως διαπραγματευτική τακτική – και ότι η εμπορική αναταραχή έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ περισσότερο από την Κίνα.
«Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ένα λάθος που θα υπονομεύσει τη δική τους παγκόσμια θέση», έγραψε ο Ryan Hass, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Brookings Institution με έδρα την Ουάσιγκτον, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή, μετά από συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μελετητές, επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα.
«Υπάρχει συζήτηση για το αν ο κόσμος εισέρχεται σε εποχή μπλοκ ή μεταβαίνει σε παγκοσμιοποίηση χωρίς τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δείχνει να προτιμά το δεύτερο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει να φανεί παθητική απέναντι στις ΗΠΑ».
Καθώς οι δασμοί του Τραμπ πλήττουν συμμάχους και αντιπάλους, η Κίνα επιχειρεί να προβληθεί ως προστάτης του παγκόσμιου εμπορίου, ως αξιόπιστος εταίρος και καταφύγιο για επενδύσεις.
«Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και καταναλωτική αγορά παγκοσμίως, η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.
Την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Λινγκ Τζι υποδέχτηκε εκπροσώπους 20 αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Tesla και η GE HealthCare, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα είναι «ιδανικός, ασφαλής και ελπιδοφόρος προορισμός» για επενδύσεις.
Οικονομολόγοι στην κρατική τηλεόραση CCTV παρουσίασαν επίσης την κρίση ως ευκαιρία. «Η Κίνα στέλνει ισχυρό μήνυμα: δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον εκφοβισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λιού Ζιτσίν, του Πανεπιστημίου Ρένμιν.
Ο Τζου Τζιαντόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, πρόσθεσε: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πλέον αντίπαλοι στην αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου. Είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε».
«Η Κίνα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο: δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ή να ανεχθούμε τον εκφοβισμό των ΗΠΑ, καθώς η ανοχή οδηγεί τελικά σε περισσότερο εκφοβισμό», δήλωσε ο Liu Zhiqin, ανώτερος ερευνητής στο Chongyang Institute for Finance Studies στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Διαβάστε επίσης:
Άννα Βίσση: «Τα χρόνια που τραγουδάω ξεπέρασαν τα 50 – Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω τώρα»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.