Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Δανίας και πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια (Χρυσή Μπαχτσεβάνη), ένας φιλόσοφος και συγγραφέας (Δημήτρης Μανδρινός), ένας ιερέας της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας (Άρης Λάσκος), ένας καθηγητής θεολογίας (Μιχάλης Πητίδης), μία ακτιβίστρια δημοσιογράφος (εύστοχη η Ελευθερία Αγγελίτσα), ένας διευθυντής ορχήστρας (Βασίλης Τρυφουλτσάνης), μια Ιρανή νομπελίστρια ποιήτρια, που έζησε 20 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό (Νίκη Χρυσοφάκη), ένας πολιτικός αναλυτής σε καθημερινή εφημερίδα (Πάρης Αλεξανδόπουλος), ένας καθηγητής κλασσικών σπουδών (Μάριος Μάνθος), και ένας καθηγητής Διεθνών Σχέσεων που ταυτόχρονα συντονίζει τη συνάντηση (εξαιρετικός ο Γιώργος Κισσανδράκης), είναι οι ομιλητές στο «Συνέδριο για το Ιράν». Ένα συνέδριο που διαδραματίζεται στη Δανία (ίσως επειδή σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών οι κάτοικοί της δήλωσαν ευτυχείς λόγω του βιοτικού τους επιπέδου και την καλώς εφαρμοσμένη δημοκρατία) και θέτει επί τάπητος καυτά υπαρξιακά ερωτήματα που ταλανίζουν την εποχή μας.
Ποια, όμως, είναι η σχέση του με το Ιράν; Το έργο του Ιβάν Βιριμπάγεφ, έχοντας ως αφορμή το ολοκληρωτικό καθεστώς αυτού του ακραίου θεοκρατικού κράτους, μιλάει για την κρίση της πολιτικής, τη θρησκεία, την ελευθερία, την ηθική, την πίστη, την ευτυχία, την αγάπη και εν τέλει το νόημα της ζωής.
Το κείμενο του Ρώσου συγγραφέα γράφτηκε το 2018 και στην τωρινή παράσταση (η δραματουργική επεξεργασία ανήκει στην Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου και στον Χρήστο Θεοδωρίδη), εμπλουτίζεται με σύγχρονα γεγονότα όπως ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και ο πόλεμος Ισραήλ – Παλαιστίνης, η ακατάπαυστη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων. Οι σύνεδροι, με τη μορφή διάλεξης, εκφράζουν ο καθένας ξεχωριστά τις απόψεις τους περί καταναλωτισμού, λαϊκισμού, υποκρισίας, απουσία νοήματος κ.ά., ενώ ενίοτε έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με τους συνομιλητές τους, προσπαθώντας να επιβάλουν την προσωπική τους γνώμη. Αν κάτι ενοχλεί είναι η «γλυκανάλατη» ομιλία περί αγάπης που εκφωνεί η Ιρανή ποιήτρια κλείνοντας την τρίωρη παράσταση.
Η αξιόλογη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη αναδεικνύει το πολιτισμικό χάσμα Ανατολής και Δύσης, τη σύγκρουση – όπως λέει και ο συγγραφέας – «μεταξύ Αλάχ και Coca Cola», η οποία λειτουργεί σαν μαστίγιο που απειλεί την ανθρωπότητα.
Από την άλλη, σε συνεργασία με τη χορογραφία της Ξένιας Θέμελη, καταφέρνει να εμφυσήσει σ’ αυτό το στατικό έργο κινητικότητα έτσι ώστε το ενδιαφέρον του κοινού να παραμένει αμείωτο. Ιδιαίτερα ο ξέφρενος λυτρωτικός χορός του τέλους ενώνει και εκτονώνει τόσο τα πρόσωπα της παράστασης όσο και όσους την παρακολούθησαν.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.