search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:23
MENU CLOSE

Ρωσία: Συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της συζητά με τις ΗΠΑ – Τι διαμήνυσε ο Τραμπ στον Ζελένσκι για τη συμφωνία για τα ορυκτά

31.03.2025 16:44
trump putin 876- new

Τα σπάνια ορυκτά της Ρωσίας βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων της Μόσχας με τις ΗΠΑ με στόχο την κοινή εκμετάλλευσή τους, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και ως πιλότος και για άλλες συνεργασίες μεταξύ Ρωσίας και αμερικανικών εταιρειών.

Την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την εξόρυξη σπάνιων γαιών ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Διεθνή Συνεργασία Κίριλ Ντμίτριεφ. 

Ο Ντμίτριεφ, στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος είναι και επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), δήλωσε στην Ιζβέστια ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον αφορούν τις σπάνιες γαίες, τις οποίες χαρακτήρισε«σημαντικό τομέα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Τόνισε ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στα ορυκτά, «αλλά περιλαμβάνουν και άλλα κοινά πρότζεκτ στη Ρωσία».




Μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας για μια πιθανή συμφωνία στα ορυκτά, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε οι ΗΠΑ να εξερευνήσουν από κοινού τα ρωσικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών ως μέρος μιας μελλοντικής οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών.

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε επίσης ότι ορισμένες εταιρείες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε τέτοια έργα, αν και δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες εταιρείες ή πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα Izvestia υποστήριξε ότι το θέμα της συνεργασίας θα μπορούσε να συζητηθεί περαιτέρω κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου στη Σαουδική Αραβία.

Στις 18 Μαρτίου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους.



Τον Φεβρουάριο, το Κρεμλίνο πρότεινε στην ομάδα του Αμερικανού προέδρου μια συμφωνία για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους. Τότε ο Ντμίτριεφ ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για κοινά έργα με τις ΗΠΑ στην Αρκτική.

Ο Πούτιν προσφέρθηκε στις 24 Φεβρουαρίου να πουλήσει ρωσικά ορυκτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορυκτά των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.

Προειδοποίηση Τραμπ σε Ζελένσκι για τη συμφωνία για τα ορυκτά


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τα ορυκτά και τον προειδοποίησε για «μεγάλα προβλήματα» εάν το κάνει.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τώρα λέει, ξέρετε, θέλω να επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία. Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, το κατανοεί, οπότε προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία», σχολίασε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Ζελένσκι.

Με την Κίνα να ελέγχει σήμερα το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας σπάνιων γαιών, κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών για την κατασκευή αμυντικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, ο υπόλοιπος κόσμος αναζητά δικές του πηγές προμήθειας.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι τα αποθέματα της Ρωσίας σε σπάνιες γαίες ανέρχονται σε 3,8 μετρικούς τόνους, όμως η Μόσχα εκτιμά ότι είναι πολύ μεγαλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Δίχως τέλος η τραγωδία στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Newsweek: Με εξαγορά ή στρατιωτική εισβολή θα επιχειρήσει ο Τραμπ να πάρει τη Γροιλανδία; Τα ακραία σενάρια

Δικαστικό μπλόκο στη συμμετοχή Λε Πεν στις γαλλικές εκλογές: «Χλιαρή» στήριξη από Κρεμλίνο, πιο δυναμική από τους ομοϊδεάτες της Όρμπαν και Σαλβίνι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:23