search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:07
MENU CLOSE

Κοκκινοπηλός: Το απόκοσμο και μαγευτικό τοπίο της Πρέβεζας – Πώς να τον προσεγγίσετε

30.03.2025 06:55
kokkinopilos-new

Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα απόκοσμο και συνάμα μαγευτικό τοπίο που ξεχωρίζει στο νομό Πρέβεζας. Κατακόκκινοι λόφοι με καμπύλες δημιουργούν ένα πρωτότυπο σκηνικό που μοιάζει να είναι βγαλμένο από… άλλον πλανήτη.

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων (ύψος 100-150 μ.) γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και βρίσκεται περίπου 5 χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας και 2 χλμ. από το χωριό του Αγίου Γεωργίου

Πρόκειται για ένα σπάνιο σκηνικό που μαγεύει όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά και κάνει πεζοπορία στους λόφους που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Πώς να τον προσεγγίσετε

Η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται μάλλον δύσκολα από δύο σημεία. Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά 2 χλμ. νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Συγκεκριμένα, η πρόσβαση γίνεται από σημείο 20 μ. νότια της σήραγγας του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης. Χρειάζεται περπάτημα 500 μ., προς τα δυτικά.

Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη. Από την οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι- Στεφάνη, στρίβουμε δεξιά στον 4ο ασφάλτινο δρόμο (βόρεια). Ο δρόμος αυτός γίνεται δασικός σε λίγο, και μετά από 2 χλμ. φαίνονται δεξιά οι λόφοι Κοκκινοπηλού. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο και ακολουθούμε ορειβατική πεζοπορία 500-1000 μέτρων.

Το γεωλογικό φαινόμενο

Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο. Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Το βρόχινο νερό παρασέρνει το ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων η «ερυθρά γη» (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας τη Μεσόγειο με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα Ισπανών και Αμερικανών ερευνητών.

Οι γεωλογικές έρευνες

Στην περιοχή έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Από αυτές προκύπτει ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.

Υπάρχει σαφής εξάρτηση του καρστικού βυθίσματος από την τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Το βορειοανατολικό περιθώριο ορίζεται από μεγάλο κανονικό ρήγμα με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και κλίση προς τα ΝΔ.

Λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση 5 μοιρών προς τα ΒΔ. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα από το ΙΓΜΕ υπερβαίνει τα 20 μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Σαρακήνικο: Πώς δημιουργήθηκε η διάσημη παραλία της Μήλου – Ο σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες

Καθαρά Δευτέρα: 3 προορισμοί-εξπρές για μια αξέχαστη απόδραση

Χαϊδελβέργη: Η μεσαιωνική πόλη-παραμύθι της Γερμανίας με το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 09:07