Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ανέκαθεν η ελληνική λογοτεχνία ήταν μια «σταθερά» στην τηλεοπτική μυθοπλασία. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ειδικά οι βραδινές ζώνες προγραμμάτων των καναλιών έμοιαζαν με… βιβλιοθήκες.
Στον ΑΝΤ1 η αρχική βολιδοσκόπηση του προηγούμενου καιρού έχει περάσει σε επόμενο- πιο σχηματισμένο – στάδιο για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την επική οικογενειακή αφήγηση με δραματικές «σελίδες» της νεώτερης ελληνικής ιστορίας κυρίως κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Στο επίκεντρο προσοχής στελεχών του καναλιού έχει τεθεί το μυθιστόρημα «Νίκη» (εκδόσεις Πατάκη) του Χρήστου Χωμενίδη. Στην «Νίκη» του ο συγγραφέας, που διακρίνεται για τη δεξιότητα να πλάθει εικόνες απαράμιλλης ζωντάνιας και σε αλληλουχία, ώστε να δίδεται η αίσθηση ταινίας, εμπνέεται από την μητέρα του, Νίκη, για να αφηγηθεί μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων του οικογενειακού περιβάλλοντος μια μεγάλη Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
«Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου– η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –όταν γεννήθηκε– ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και –όταν μεγάλωσε– έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανοµία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα µου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία).
Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώµους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.
Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα», δίνει το πλαίσιο ο συγγραφέας στο σημείωμα του διακεκριμένου βιβλίου-τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2018 και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος– Prix du Livre Européen– το 2021.
Με τους αρχικούς σχεδιασμούς για την τηλεοπτική μεταφορά του έργου την σεζόν 2025-2026, λέγεται ότι μεταξύ των υποψήφιων για πρώτους ρόλους μπορεί να είναι οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάϊνας, Ευαγγελία Μουμούρη, Ευγενία Δημητροπούλου.
Διαβάστε επίσης:
Τηλεθέαση: Η παρέλαση έριξε τον ανταγωνισμό στα μονοψήφια
Ο Γερμανός πρέσβης στο Ισραήλ καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου της FAZ
Netflix: Στη δημοσιότητα βίντεο από την οντισιόν του 15χρονου πρωταγωνιστή του Adolescence
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.