search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 14:03
MENU CLOSE

Παπαδημητρίου: «Αν υπήρχε ΕΟΔΑΣΑΑΜ τότε δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα και η απώλεια στοιχείων» δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής

27.02.2025 19:15
PAPADIMITRIOU-21312

«Αν υπήρχε ΕΟΔΑΣΑΑΜ τότε δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα και η απώλεια στοιχείων», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου ο οποίος παρουσίασε νωρίτερα σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι «δεν βρήκε η Επιτροπή έναν περίφημο κεντρικό σχεδιαστή ο οποίος διέταξε ένα μπάζωμα ή να αποκρυφτούν στοιχεία. Κανείς δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο σ εμάς κι εμείς πήραμε όλο τον φάκελο από τις δικαστικές αρχές. Η άποψή μου και μελών της επιτροπής είναι ότι υπήρχε παντελής άγνοια. Δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν και πρωτόκολλα για τέτοιες συγκρούσεις. Υπήρχε παντελής έλλειψη σχεδίου και γνώσης για να αντιμετωπιστεί κάτι τόσο τραγικό», αναφερόμενος όμως στην πρώτη σύσκεψη στο πεδίο..

Σε αυτήν δεν είδε «κεντρική εντολή για το μπάζωμα. Όσοι πήγαν εκεί βλέπει κανείς ένα άγχος και αγωνία να αποκατασταθεί ο χώρος», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στην «άτυπη» σύσκεψη της 3ης Μαρτίου όταν αποφασίστηκε το μπάζωμα του χώρου, (στην οποία ήταν παρόντες οι Αγοραστός και Τριαντόπουλος), από όπου χάθηκαν στοιχεία που θα ήταν κρίσιμα για την έρευνα, το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα που παρουσιάστηκε νωρίτερα. Για το θέμα αυτό έχουν, άλλωστε, ήδη ασκηθεί οι πρώτες διώξεις, πλημμεληματικού χαρακτήρα, στον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας.

«Αν υπήρχε ΕΔΟΑΣΑΑΜ τότε δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα και η απώλεια στοιχείων», σημείωσε εκθέτοντας την κυβέρνηση. «Δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι να ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Μα η τροχαία και η πυροσβεστική τροχαία διαχειρίζονται».

Ειδικότερα, σε ερώτηση “Θα μπορούσε να μην γίνει το μπάζωμα και να έχουμε τη διερεύνηση που θα έπρεπε να έχουμε;”, απάντησε: “Αν υπήρχε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ τότε δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα και δεν θα είχαμε απώλεια στοιχείων. Υπήρχε τρόπος να μην γίνει το μπάζωμα, αλλά δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι που να ξέρουν πώς θα το διαχειριστούν. Ακούσαμε ότι το διαχειρίστηκαν στην αρχή σαν τροχαίο ατύχημα, ενώ η Τροχαία είχε διαχειριστεί μόνο τροχαία δυστυχήματα μέχρι τότε”.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η διαχείριση του χώρου μετά το δυστύχημα ήταν τελείως λανθασμένη. Όπως είπε, η επιτροπή σε όλες τις έρευνες που έκανε διαπίστωσε ότι χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να είχαν δώσει απάντηση στο ερώτημα αν υπήρχε παράνομο φορτίο.

Για το αν υπήρχε πολιτική παρέμβαση είπε: «Δεν βρήκα καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης και δεν είχα ούτε εγώ ο ίδιος πολιτική παρέμβαση. Κανείς δεν σήκωσε το τηλέφωνο να μου πει κάνε αυτό και κάνε εκείνο. Αν θέλαμε να κρύψουμε κάτι δεν θα είχαμε καλέσει τους πιο ειδικούς στην Ευρώπη».

Για την έκρηξη και τι την προκάλεσε, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι το ζήτημα απασχόλησε την Επιτροπή. Τα στοιχεία που είχαμε, πρόσθεσε, είναι η δειγματοληψία που έγινε 29 ημέρες μετά, η κατάσταση στην οποία ήταν μετά το δυστύχημα τα βαγόνια και τα βίντεο.

Όπως σημείωσε, πως λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και απευθυνόμενη σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, “η επιτροπή κατέληξε στο πιθανότερο σενάριο, το οποίο είναι: η ύπαρξη κάποιου εύφλεκτου υλικού περίπου 2.5 τόνων. Έχουμε μία βεβαίωση που εστάλη στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από το ΑΠΘ και τον καθηγητή Κωνσταντόπουλου, ο οποίος λέει ότι κατά την ανάλυσή του δεν μπορούν τα έλαια σιλικόνης να έχουν προξενήσει αυτή την έκρηξη”.

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 είπε ότι θα δημιουργούσε πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. «Όταν έχεις τη 717 μπορείς να υποθέσεις ότι αυτό που συνέβη δεν θα είχε συμβεί». Αλλά επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αιτιώδης ο σύνδεσμος, ότι δηλαδή αν είχε υλοποιηθεί η 717 δεν θα είχε γίνει το δυστύχημα, κατά πάσα πιθανότητα όμως θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να αποφευχθεί». Είναι κοινή λογική όταν υπάρχουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, εξήγησε.

Για τις ευθύνες του σταθμάρχη στον σταθμό της Λάρισας, για τον οποίο όπως είπε, ο κ. Παπαδημητρίου, απαιτείται εκπαίδευση διάρκειας 1,5 χρόνου και “ο συγκεκριμένος δεν ήταν στην υπηρεσία ούτε 1 μήνα”. Πρόσθεσε πως το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε ως “κέντρο πληροφοριών”, ενώ αν και του είχε δοθεί οδηγία να κάνει τη χάραξη αυτόματα -όπως είχε κάνει τις προηγούμενες πέντε νύχτες- εκείνος την έκανε χειροκίνητα. “Είναι ο μόνος που την κάνει χειροκίνητα; Όχι. Γιατί; Κάποιοι θεωρούν ότι είναι πιο απλό, άλλοι ότι είναι πιο σύνθετο. Κάνουν και τα δύο. Την κάνει χειροκίνητα, ξεχνάει το κλειδί στη λάθος κατεύθυνση”, είπε.

Για τον μηχανοδηγό είπε πως “είναι δύο μηχανοδηγοί, αλλά ένας οδηγεί το τρένο. Αυτό που έπρεπε να κάνει κατ’ αρχήν, και με βάση με το απαρχαιωμένο πρωτόκολλο επικοινωνιών, που θέλουμε να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να κάνει ένα βασικό πράγμα: Να επαναλάβει την εντολή. Δεν το έκανε“.

“Βάσει του γενικού κανονισμού, εφ’ όσον βλέπει ότι μπαίνει σε γραμμή καθόδου, είναι υποχρεωμένος να σταματήσει το τρένο, όχι να φρενάρει, να το σταματήσει, να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη και να του πει ‘μπαίνω σε γραμμή καθόδου, δεν μου έχεις δώσει τηλεγράφημα’ […] Το να μπει στην ανάποδη γραμμή δεν ήταν κάτι που του συνέβη πρώτη φορά στη ζωή του, ήταν κάτι που μπορεί να του συνέβαινε και μία φορά την ημέρα. Άρα ήταν μία ‘συνηθισμένη πρακτική’, όπως επίσης ήταν και μία ‘συνηθισμένη πρακτική’ να μην ακολουθούν αυστηρά το πρωτόκολλο επικοινωνιών, άρα μπάχαλο στο μπάχαλο“.

Κλείνοντας, οέθεσε το εξής ερώτημα, θέλοντας να δείξει την αναλογία της ευθύνης του σταθμάρχη. “Εσείς, θα ταξιδεύατε ποτέ με αεροπλάνο σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο, αν ξέρατε ότι ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που θα διαχειριστεί την πτήση σας ότι είναι μόνος του και έχει λιγότερο από ένα μήνα υπηρεσία;”. Η απάντηση προφανώς ήταν αρνητική.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Πλακιάς: «Οι τάφοι των παιδιών μας θα κλείσουν μόνο όταν κι ο τελευταίος υπεύθυνος οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη»

Γαύδος: Διασώθηκαν πάνω από 300 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες

Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Τα δρομολόγια των πρώτων και των τελευταίων συρμών – Κλειστοί οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 14:02