Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού με διπλασιασμό της περιμέτρου προκειμένου να καλύπτεται και η μεσαία τάξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο εντάσσεται και διάταξη η οποία ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτρέψει και σε αυτούς να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις αυξήσεις που τους αναλογούν στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, η διάταξη που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά, προβλέπει ότι:
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ΠΕ που με την παρέλευση διετίας εξελίσσεται σε επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνει αύξηση των μικτών αποδοχών του 59 ευρώ,
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ισχύουσας έως σήμερα διάταξης που προβλέπει σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω «συμψηφισμού» με μελλοντικές αυξήσεις των αποδοχών τους είχε ανασταλεί το διάστημα 1.6.2022 – 31.5.2024, ώστε να μην αποτελεί ο συμψηφισμός επιβαρυντικό παράγοντα κατά τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
Για αυτό και πέρυσι, όπου και δόθηκαν για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από 14 χρόνια, αυτές εφαρμόστηκαν σε όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως αν είχαν προσωπική διαφορά ή όχι.
Με την προτεινόμενη διάταξη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωπική διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου, ρυθμίζεται αναδρομικά από 1.6.2024 και με μόνιμο τρόπο το ζήτημα που έχει ανακύψει και ταυτόχρονα περιορίζει σταδιακά τις μισθολογικές ανισότητες στο προσωπικό του δημοσίου σε περιπτώσεις με υψηλή προσωπική διαφορά.
Το δημοσιονομικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την αναδρομική ισχύ του μέτρου, ανέρχεται σε περίπου 11,6 εκατ. ευρώ για το 2025, προσαυξανόμενο κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και σημαντικές παρεμβάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ιδιωτικού χρέους. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
1) Διπλασιασμός των ορίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών ( σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.
Τα νέα όρια ορίζονται ως εξής:
Παράλληλα, θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
2) Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, με κάθε πρόσφορο τρόπο (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) για την οφειλή για την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό. Η υποχρέωση δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
3) Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Με νέα ρύθμιση, προστίθεται η δυνατότητα στον εισηγητή δικαστή, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του.
4) Κατάργηση της αποκλειστικής προθεσμίας των 60 ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου. Παράλληλα, το Ενδιάμεσο πρόγραμμα επεκτείνεται για 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.
5) Επέκταση και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, της δυνατότητας ρύθμισης δανείων που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου με δυνατότητες διαγραφών και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν συνήθως μεγαλύτερες οφειλές να ρυθμίσουν και τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, χωρίς να διακινδυνεύεται η παρασχεθείσα εγγύηση.
6) Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ζημιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» – Επίλυση ζητημάτων αποζημιώσεων σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλειες ζωής. Προκειμένου να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο η καταβολή αποζημίωσης από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής παρέχεται η δυνατότητα στο ΕΚΙΑΖ να καταβάλει πρόσθετα ποσά στους ασφαλισμένους ως προκαταβολή. Τα πρόσθετα ποσά θα λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΚΙΑΖ, καθώς δεν θα δύναται να ξεπερνούν το 25% των διαθεσίμων του. Στόχος είναι η ταχύτερη αποζημίωση των ζημιωθέντων από την «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», καθώς θα παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα εύλογο ποσό.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: 147 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Μάρτιο
Ξεκινούν έλεγχοι για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, για παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.