search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:31
MENU CLOSE

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αλλεπάλληλες δονήσεις, με μεγαλύτερη τα 4,9 Ρίχτερ – Λιτανείες κάνουν οι κάτοικοι

10.02.2025 15:35
santorini 8876- new

Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη, με νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται 14 λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού

Τριάντα ένα λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι σημειώθηκε και νέος σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χλμ. νότια νοτιανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Είχε προηγηθεί, λίγο μετά τη μία, ισχυρή δόνηση 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή, που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αττικής. 

Ήταν η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε σήμερα έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:05 την Κυριακή. 

Λίγο αργότερα, στις 13:27 ακολούθησε νέα δόνηση, 4 βαθμών, με εστιακό βάθος 16,3 χιλιομέτρων,10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στις 13:43 ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, με 4,3 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 11,1 χλμ, και επίκεντρο 12 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λιτανείες από τους κατοίκους

Με λάβαρα, ελληνικές σημαίες, τα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας αλλά και την κάρα του Αγίου Προσδόκιου, οι πιστοί ακολούθησαν τα ιερά κειμήλια που περιφέρονταν στους δρόμους ζητώντας από τον Θεό να τους βοηθήσει.

Αποστολή ωκεανογραφικού σκάφους στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Τι περιλαμβάνουν οι έρευνες

Ερευνητική αποστολή θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού, προκειμένου να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα για την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται.

Το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ αναμένεται να αποπλεύσει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό. Αντικείμενο του ερευνητικού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στη περιοχή.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Δημήτρης Σακελλαρίου στόχος είναι να πάρουν διάφορες μετρήσεις, πέρα από τα ρήγματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστά, εξετάζοντας επίσης αν έχουν υπάρξει πιθανές μεταβολές στον πυθμένα. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές στις οποίες ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις στο παρελθόν, και ιδιαίτερα το 1956, δηλαδή είναι περιοχές που έχουν ας πούμε υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, και να τις αποτυπώσουμε. Επίσης, να δούμε αν έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατολισθήσεις αυτή την περίοδο και σε τι κατάσταση είναι τα πρανή», αναφέρει ο κ. Σακελλαρίου. Παράλληλα, όπως προσθέτει, θα προσπαθήσουν να πάρουν μετρήσεις αερίων που πιθανόν να εκλύονται μέσα από τα ρήγματα, τα οποία επίσης πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα. «Αρκετά πράγματα είναι άγνωστα, οπότε ό,τι περισσότερο δεδομένο μπορέσουμε να αποκτήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι να συμβάλλουμε στην γνώση της περιοχής για να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι γίνεται με αυτή τη σεισμική δραστηριότητα και τι πιθανές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε», σημειώνει.

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:

1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.

2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.

3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.

4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρίου το ΕΛΚΕΘΕ έχει πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές αποστολές στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, τα ρήγματα, τις κατολισθήσεις και οτιδήποτε υπάρχει στον πυθμένα και κάτω από αυτόν. «Αυτό θα είναι μια πρόσθετη προσπάθεια να μας αποφέρει πρόσθετα δεδομένα τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Επειδή είμαι μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Ηφαιστειακού Κινδύνου και έχουμε συσκέψεις σχεδόν κάθε μέρα ό,τι δεδομένα και ό,τι πληροφορία μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας στις επιτροπές θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα», επισημαίνει ενώ υπογραμμίζει ότι

«δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με πιθανή ηφαιστειακή». δραστηριότητα. «Είμαστε κατηγορηματικοί όλοι στις δύο επιτροπές σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου δεν συνδέονται αυτοί οι σεισμοί με οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δεν περιμένουμε να γίνει οτιδήποτε σε κάποιο από τα ηφαίστεια εκείνης της περιοχής. Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα ρήγματα και τις κατολισθήσεις », σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.

Ο ερευνητικός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντικείμενο την διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατανόηση και εκτίμηση του σεισμικού δυναμικού τους.

Την ίδια ώρα, φορητοί θαλάσσιοι σεισμογράφοι εντάσσονται στην προσπάθεια των ειδικών να συλλέξουν δεδομένα.

Στο νησί σημειώνεται πως εκτός από τους έλληνες επιστήμονες βρίσκονται και επιστήμονες από τη Γερμανία.

«Είμαστε εδώ, όλοι οι επιστήμονες, όλες οι επιστημονικές ομάδες που ερευνούν τον θαλάσσιο χώρο και τον χερσαίο χώρο και συνδυάζουμε τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορούμε να ερμηνεύουμε και να δίνουμε αναλύσεις πολύ πιο εμπεριστατωμένες», τόνισε το πρωί της Δευτέρας 10/2 η ίδια η Εύη Νομικού, η οποία έφτασε στη Νέα Καμένη μαζί με το συνεργείο του ΕΡΤNews.

«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας, για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί».

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται εξηγώντας: «Ο εντοπισμός των υποκέντρων είναι πολύ καλύτερος, λόγω του ότι έχουν προστεθεί πολλοί σεισμολογικοί σταθμοί και αναλύονται αυτή τη στιγμή και βαθιά γεωφυσικά δεδομένα. Ήδη συλλέγονται δεδομένα βαρύτητας, ώστε να δούμε τι συμβαίνει και στο υπέδαφος. Είναι εν εξελίξει το φαινόμενο, άρα θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις, έτσι ώστε να μην τρομοκρατείται ο κόσμος».

Η ίδια έκανε και μια θερμή παράκληση σε όλους τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, όταν παίρνουν πλάνα από τη Σαντορίνη. «Λόγω του ότι τον χειμώνα τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι κάτοικοι ουσιαστικά είναι στα σπίτια τους, άρα να μην μεταφέρετε λάθος εικόνα προς τα έξω. Να μην πηγαίνουν σε περιοχές που έχουν ήδη γίνει κατολισθήσεις τις προηγούμενες φορές και να σέβονται την αγωνία των ανθρώπων», είπε κλείνοντας.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα απαιτηθεί χρόνος, είπε το πρωί ο Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.

«Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο» τόνισε από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στην τηλεόραση, και συμπλήρωσε ότι «αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Πανικός σε μοναστήρι – Έβγαλε μαχαίρι και έβριζε πιστούς και ιερείς

Τέμπη: «Λείπουν καρέ», λέει πραγματογνώμονας για τα βίντεο – Βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, διευκρινίζει ο Καπερνάρος (Video)

Ηράκλειο: Στο Κέντρο Υγείας νεαρή γυναίκα – Την χτύπησε ο σύντροφός της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:31