ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 14:08
MENU CLOSE

Σαρακήνικο: Πώς δημιουργήθηκε η διάσημη παραλία της Μήλου – Ο σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες

09.02.2025 09:00

Η γνωστή παραλία της Μήλου, Σαρακήνικο, στην οποία ξεκίνησε να χτίζει επιχειρηματίας πεντάστερο ξενοδοχείο και μετά τον σάλο που προκλήθηκε σταμάτησαν οι εργασίες, αποτελεί ένα σπάνιο σημείο γεωλογικής ομορφιάς, ενώ έχει ψηφιστεί το έβδομο ομορφότερο μέρος του πλανήτη σύμφωνα με το Conde Nast Traveller.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με το ποιος έδωσε την οικοδομική άδεια και με ποια κριτήρια, καθώς ο επιχειρηματίας είχε επτά άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την πρώτη να χρονολογείται το 2018 και οι περισσότερες το 2023.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα σημείο σπάνιας γεωλογικής ομορφιάς, το οποίο κινδυνεύει να αλλοιωθεί, καθώς όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της Μήλου, κ. Μανώλης Μικέλης, μιλώντας στο topontiki.gr, έχουν δοθεί και άλλες άδειες στο Σαρακήνικο.

Ο σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός

Η παραλία σπάνιας ομορφιάς αποτελεί ένα εκπληκτικό σεληνιακό τοπίο που χαρακτηρίζεται από λευκούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς βράχων που έρχονται σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Η Μήλος, μαζί με τα γειτονικά νησιά, είναι μέρος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, το οποίο προέκυψε από την καταβύθιση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική πλάκα.

Γεωλογικά, η βόρεια Μήλος έχει σχηματιστεί από μία σειρά ηφαιστειακών στρωμάτων. Το κατώτερο και παλαιότερο στρώμα είναι ο σχηματισμός της Πάχαινας, πάχους τουλάχιστον 70 μέτρων, και από πάνω βρίσκεται ο σχηματισμός του Παπαφράγκα. Πριν 1,85 εκατομμύρια χρόνια άρχισε η εναπόθεση νέου ηφαιστειακού υλικού, το οποίο είναι γνωστό ως ο σχηματισμός του Σαρακήνικου.

Αποτελείται από στρώματα ψαμμίτη ανάμεσα στα οποία υπάρχουν λατυποπαγή κίσσηρης και ιλυόλιθοι που περιέχουν απολιθώματα. Ο σχηματισμός αυτός έχει πάχος περίπου 50 μέτρα. Φαίνεται ότι τα ηφαιστειακά υλικά τόσο του σχηματισμού του Σαρακήνικου όσο και του Παπαφράγκα, ο οποίος είναι παχύτερος προς τα ανατολικά, αποτέθηκαν με τη δράση των κυμάτων.

Ο σχηματισμός του Σαρακήνικου αρχικά ήταν υποθαλάσσιος πριν σταδιακά ανέβει στο επίπεδο της επιφάνειας. Επίσης υλικά εναπόθεσαν και πυροκλαστικές ροές.

Η ποικιλία από ηφαιστειακά πετρώματα

Η παραλία εκθέτει μια ποικιλία από ηφαιστειακά πετρώματα και σχηματισμούς που συμβάλλουν στη μοναδική της εμφάνιση. Εκτός από την ελαφρόπετρα, που είναι ο κυρίαρχος τύπος πετρωμάτων, υπάρχουν και άλλα ηφαιστειακά κοιτάσματα στο σημείο.

Στην περιοχή του Σαρακήνικου έχουν εντοπιστεί απολιθώματα ασπόνδυλων και συγκεκριμένα από δίθυρα, σκαφόποδα, γαστρόποδα, βραγχιόποδα, εχινοειδή και βάλανους. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί μικροαπολιθώματα διατόμων, τα οποία χρονολογήθηκαν μεταξύ 1,95 και 1,73 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το Σαρακήνικο λόγω του ιδιαίτερου περιβάλλοντός του και του χρώματος των νερών είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όμως έχουν παρατηρηθεί φθορές στο χώρο, καθώς πολλοί τουρίστες χαράσσουν στα βράχια τα ονόματά τους. Αποτέλεσμα ήταν ο δήμος Μήλου να θεσπίσει το 2015 πρόστιμο για τη ρύπανση της περιοχής. Η αμμουδερή παραλία έχει μήκος 10 μέτρα και δεν είναι οργανωμένη.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τους βραχώδεις σχηματισμούς, να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά και να απολαύσουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα αυτού του υπέροχου σημείου.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάδια: Το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου με την αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει

Καμπιά: Το ορεινό χωριό-έκπληξη της Εύβοιας, μόλις μισή ώρα από τη Χαλκίδα

Κορέστεια: Τα χωριά-φαντάσματα της Καστοριάς που σταμάτησε ο χρόνος λόγω του εμφυλίου (Videos)

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 14:07
Exit mobile version