search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:04
MENU CLOSE

Χρέη στους δήμους: Συζητείται παράταση για τη ρυθμιση των χρεών

24.01.2025 07:23
Dimarxeio new

Περισσότερο χρόνο φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν οι οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά οι πιέσεις που υπάρχουν από πολλούς Δήμους λόγω του όγκου των αιτημάτων και του μεγέθους των χρεών (φθάνουν τα 3,6 δισεκ. ευρώ), οδηγούν σε σενάρια εξάμηνης παράτασης της ρύθμισης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ το πρόβλημα της διαχείρισης των υποθέσεων, επιτείνεται από την έλλειψη βασικών υποδομών σε πολλούς Δήμους, όπως η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κωδικών RF ή της υπηρεσίας IRIS, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία για τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, όπου οι καρτέλες οφειλετών ξεπερνούν τις 200.000, αντικατοπτρίζοντας το βάρος που σηκώνουν οι δημοτικές υπηρεσίες σε μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους.

Η ισχύουσα ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με κατώτατο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική ελάφρυνση, με «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων από 75% έως 95% για τους ευάλωτους οικονομικά οφειλέτες.

Επιπλέον, για όσους έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρέχοντας ένα ακόμη εργαλείο για τη διευθέτηση των χρεών.

Η παράταση της ρύθμισης, εφόσον αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα προσφέρει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες, ενώ θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στους δήμους να οργανώσουν καλύτερα τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, περιορίζοντας τις πιέσεις στις υπηρεσίες τους.

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για παράνομες συνταγογραφήσεις – Έξι συλλήψεις

DoValue: Διαμαρτυρία έξω από την εταιρεία για σπίτι ευάλωτης οικογένειας που κινδυνεύει με πλειστηριασμό (Photos)

Παλαιό Φάληρο: «Ποιος ευθύνεται για την παραμονή του στην Ελλάδα; Τον έσφαξε» λέει η σύζυγος του θύματος – «Θόλωσα και τον μαχαίρωσα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:04