Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο εξαρτόμαστε από τα οστά μας, αλλά αν έχετε ποτέ κάταγμα, ξέρετε καλύτερα από το να τα θεωρείτε δεδομένα.
Το οστό είναι ζωντανός ιστός, που διασπάται και αναδομείται συνεχώς. Εάν ο ρυθμός διάσπασης υπερβαίνει τον ρυθμό σχηματισμού, τότε τα οστά εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε οστεοπόρωση.
Ενώ η γενετική συμβάλλει στον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η σωματική δραστηριότητα και η καλή διατροφή είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε από νεαρή ηλικία, λέει ο Angel Planells, RDN , διαιτολόγος στο Σιάτλ και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας.
«Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε την υγεία των οστών μας, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόμαστε στη ζωή», λέει ο Planells.
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.
«Είναι πολύ σημαντικό γιατί, εάν δεν έχετε ορισμένα επαρκή θρεπτικά συστατικά, θα χάσετε οστά, γεγονός που σας προκαλέσει κατάγματα», λέει η Joan Lappe, PhD, RN , καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Creighton. στην Ομάχα της Νεμπράσκα.
Τόσο η Planells όσο και η Dr. Lappe συνιστούν να προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής, προσθέτοντας συμπληρώματα μόνο εάν είναι απαραίτητο και υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη υγεία των οστών σχετίζεται με την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών και ξηρών καρπών, πουλερικών και ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.
«Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για τα οστά [την υγεία], γιατί διατηρεί τη δύναμή τους», λέει ο Lappe. Συνιστάται στους ενήλικες να λαμβάνουν περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα, αυξάνοντας στα 1.200 mg για γυναίκες άνω των 50 ετών και άνδρες άνω των 70 ετών.
Αυτές είναι οι καλύτερες τροφικές πηγές ασβεστίου:
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη λειτουργία των οστικών κυττάρων και μπορούμε να συνθέσουμε πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε στο δέρμα μας, υποθέτοντας ότι έχουμε λίγη έκθεση στον ήλιο.
Υπάρχουν μόνο μερικές καλές πηγές τροφής βιταμίνης D:
Μέταλλα όπως το ασβέστιο δίνουν στα οστά τη σκληρότητά τους, αλλά είναι η πρωτεΐνη που σχηματίζει την υποκείμενη δομική τους μήτρα.
Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προφανείς πηγές. Αλλά επισημαίνει επίσης προσιτές και βολικές φυτικές πηγές, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το αμύγδαλο και οι ηλιόσποροι.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό
Κίνδυνος έλλειψης αναλωσίμων προϊόντων για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.