ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:50
MENU CLOSE

Ο Κικίλιας βρήκε πάλι δικαιολογία: «Δεν περιμέναμε φωτιές τέτοια εποχή» - «Να ακούει ο κόσμος το 112» είπε για τους νεκρούς

01.10.2024 15:35

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και μαίνεται για τρίτη μέρα κάνοντας στάχτη 40.000 με 50.000 στρέμματα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση. Μετά τις επικρίσεις για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και ειδικά της μεγάλης φωτιάς στην Αττική τον Αύγουστο που έκανε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στις… καιρικές συνθήκες, αυτή τη φορά βρήκε άλλη δικαιολογία: «Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές» είπε, ενώ για τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους, αρκέστηκε στην… κουλτούρα του 112 και «τη μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών»

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα.

Όπως είπε ο υπουργός, «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα, πρέπει να δει κανείς αν μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο όλη αυτή η έκταση. Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές». «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Για τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους χθες ανέφερε: «Μας στεναχωρεί, η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας».

Ερωτηθείς για το μέγεθος της καταστροφής ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η πρώτη αποτύπωση κάνει λόγο για 40-50.000 στρέμματα. «Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε, υποχρέωσή τους είναι να μικραίνουν και να λειαίνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πάνω στις δασικές πυρκαγιές και τα υπόλοιπα φυσικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν. «Να εκπαιδεύουμε τις νέες γενιές και να τους βοηθήσουμε να γίνουν πιο ανθεκτικοί, να είναι καλύτεροι γνώστες στο πως θα αυτοπροστατεύονται και πώς η κοινωνία δομείται πλέον για να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις και φυσικά να αξιοποιήσουμε και αυτό το οποίο μας δίνεται πλέον και από την τεχνολογία και τον εξοπλισμό, και έρχεται σιγά-σιγά, τις ανακοινώσεις τις κάνω κάθε εβδομάδα», υπογράμμισε.

   Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για ζημιές σε κατοικίες ή αγροτικές καλλιέργειες, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι ζημιές σε κατοικίες μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες αλλά η καταμέτρηση όλων των ζημιών θα γίνει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση και προσέθεσε ότι η αρωγή αποτελεί αρμοδιότητα του υφυπουργείου του υπουργείου.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει άλλος παράγοντας, εκτός από το ανάγλυφο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους, που συνέβαλε στο να λάβει τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά, ο υπουργός επισήμανε ότι οι συνθήκες του μικροκλίματος που δημιούργησε μία πυρκαγιά δίνει και τα δεδομένα. «Φυσάει πολύ, ξεκινάει η έναρξη μιας πυρκαγιάς με βορειοδυτικούς ανέμους, μας δημιουργεί πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα και παλεύουν οι επιχειρησιακοί παράγοντες να τη σταματήσουν, όπως πηγαίνει ανατολικά, και τη σταματάνε το πρώτο βράδυ. Αλλάζει ο καιρός, αμέσως έπαιρνε το σχήμα η πυρκαγιά του αναγλύφου, αν είναι πάνω σε πλαγιά ανεβαίνει ή κατεβαίνει, αν είναι μέσα στην χοάνη αυτή του ρέματος, ξανά κατηφορίζει ανάλογα με το που υπάρχει βλάστηση και τι μπορεί να κάψει. Δεν φυσάει, επικρέμεται καθέτως η φλόγα και ο καπνός από την πυρκαγιά και δε δίνει τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα μας να επιχειρήσουν ακριβώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι επιχειρησιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν πολλά-πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλες δυσκολίες με αυτή την πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός τόνισε ότι 4.500 πυρκαγιές δεν είχε ποτέ η χώρα και επισήμανε ότι  τα στρέμματα καμένης έκτασης φέτος ανέρχονται στα 370.000. «Με βάση τις ενάρξεις των δασικών πυρκαγιών που είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της εικοσαετίας», επισήμανε.

Ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος που παλεύουν καθημερινά. «Σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους, αυτό ζητάω. Έχουν παλέψει ασταμάτητα από την 1η Μαΐου καθημερινές και σαββατοκύριακα, non stop, στις πιο δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν».

«Πράγματι αν τους ρωτήσετε έναν προς έναν, δεν περίμεναν ότι τον Οκτώβρη θα βρισκόμαστε ακόμα να παλεύουμε με αυτές τις συνθήκες αλλά συμβαίνει», υπογράμμισε ενώ χαρακτήρισε «υποκριτικό» «να κλείνει κανείς το μάτι σε αυτούς τους ανθρώπους, δήθεν μπροστά τους και από πίσω να τους κατακεραυνώνει, ότι δυο μέρες καίγεται η Κορινθία ή τρεις καιγόταν η Στιμάγκα και ούτω καθεξής».

«Η προσπάθεια μας είναι εδώ να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα δυο, τρία, τριάμησι, σημεία, μέτωπα της πυρκαγιάς τα οποία σας ανέφερα. Η μάχη, όμως, δεν σταματάει. Δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει και θα νομοθετήσει και τρίτο κομμάτι των κατά μόνας εθελοντών. «Δεν χρειάζεται να είναι σε ομάδες οι οποίοι θα είναι αποστασιοποιημένοι από τα μέτωπα της πυρκαγιάς και θα μπορούν να βοηθάνε το χωριό τους, το νησί τους, την πόλη τους ή την περιοχή τους δίνοντας νερά στους πυροσβέστες, τροφή, σίτιση, στέγαση..Θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ και πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη αν απαιτηθεί και οτιδήποτε άλλο. Σωστή ενημέρωση στους συμπολίτες και στους συντοπίτες τους», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με την κριτική που ασκείται στην επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης, ο υπουργός τόνισε ότι η δασική πυρόσβεση δεν γίνεται σε ιδανικές συνθήκες. Όπως είπε, στις 10:15- 10:20 που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην νοητή ευθεία του Δερβενίου προς τον ορεινό όγκο, ο αρχηγός του ΠΣ δοκίμασε με όλους τους τύπους των εναερίων. «Αν ένα Canadair πρέπει να πάει παρακάτω, στην θαλάσσια ζώνη, προκειμένου να επαναφορτώσει και να επιχειρήσει, είναι θεμιτό. Ένας τράκτορας που όμως έχει πιο μεγάλη ταχύτητα και πιάνει, φτάνει πιο γρήγορα στο πεδίο. Ο πρώτος επιχείρησε. Ήταν έμφορτος. Ο δεύτερος δεν μπόρεσε να πάρει νερό. Μαζί ήταν και τα Βell. Και μετά τα Bell, τα Erickson. Θέλω να πω ότι το σύνολο των δυνατοτήτων που έχει ο κύριος αρχηγός και το ΕΣΚΕΔΙΚ σε ό,τι έχει να κάνει με τα εναέρια μέσα πρέπει να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Και διαφορετικά μέσα σε κάθε περίπτωση, ενεργούν προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση επιχειρησιακή» σημείωσε και προσέθεσε: «Δηλαδή, οι τράκτορες με τις σταθερές τροχιές, σήμερα χρησιμοποιούνται από τον κύριο αρχηγό με επιβραδυντικό για τις κορυφές κάποιων ορεινών όγκων. Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται σημειακά, εκεί πέρα που είναι τα πολύ βαθιά φαράγγια, και όλες αυτές οι χοάνες και οι ρεματιές για να μπορέσουν να φτάσουν σε πιο δύσκολα σημεία στο πεδίο το οποίο υπάρχει και στο πίσω κομμάτι της πυρκαγιάς που σας είπα, που είναι το οροπέδιο μεταξύ της Ευρωστίνας και του Μαύρου Όρους», σημείωσε ο υπουργός.

Για 3η ημέρα καίνε ανεξέλεγκτα οι φλόγες

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη με πολλές τις διάσπαρτες εστίες να μαίνονται δυτικά στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας, ενώ οι φλόγες κινούνται προς την περιοχή των Τρικάλων.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης.

Νωρίς το πρωί αναζωπύρωση σημειώθηκε κοντά στην περιοχή των Σοφιανών. Για το λόγο αυτό εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Ρέθι Ξυλοκάστρου.

H έκταση του πύρινου μετώπου άγγιξε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες κοντά στην εθνική οδό και η κυκλοφορία στην οποία διεκόπη.

Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία.

Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί αν και οι δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, είναι οι μοναδικοί αγνοούμενοι, από προχθές αργά το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΣΕ: Αιφνίδια παραίτηση – καρατόμηση Γιάννου Γραμματίδη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου – Με κενό ηγεσίας ο Οργανισμός

Σπάνια περίπτωση στο Ηράκλειο: 55χρονη γιαγιά γέννησε το εγγόνι της – «Γεννήθηκε ένα παίδαρος, στρουμπουλός και αφράτος»

Κατερίνη: Η «καβάτζα» ήταν στη… ρεζέρβα

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 10:50
Exit mobile version