Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η επέλαση της ψηφιακής αγοράς και ο αυξημένος ρόλος που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Booking.com και η Expedia, προβληματίζουν τους Ευρωπαίους ξενοδόχους – μαζί και τους Έλληνες -, καθώς διαπιστώνουν μη τήρηση κανόνων, που τελικά λειτουργεί και σε βάρος των τουριστών. Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουν ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις για την αύξηση των τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ, (HOTREC) διενήργησε μία μεγάλη μελέτη – την έκτη από το 2013 – για τις τάσεις στον ευρωπαϊκό τομέα καταλυμάτων.
Βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία μέσω των λεγόμενα «διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία» (OTAs), δηλαδή από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Και όλο και λιγότεροι απευθύνονται απευθείας στα καταλύματα.
Αλλά οι «αθέμιτες πρακτικές» που εφαρμόζουν οι OTA φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές, τις λειτουργίες και τις εμπειρίες των επισκεπτών, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, με αποτέλεσμα η HOTREC να ζητά «δίκαιους ψηφιακούς κανόνες», που «θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη μεταχείριση των ξενοδόχων από τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη της HOTREC, επισημαίνει πως «η κυρίαρχη πλατφόρμα, η Booking.com, θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τους νέους ψηφιακούς κανόνες. Αυτό θα επιτρέψει στα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερες τιμές στα δικά τους κανάλια διανομής».
Η γενική διευθύντρια της HOTREC, Marie Audren είναι καταιγιστική:
«Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές από την Booking.com καθημερινά: οικονομική απώλεια, λειτουργική πίεση και ζημιά στη φήμη. Αυτό πρέπει να τελειώσει… η Booking.com αποκρύπτει δεδομένα επισκεπτών από συνεργάτες ξενοδοχείων και εμποδίζει τα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους. Η οικονομική προσιτότητα, η διαφάνεια και οι επιλογές είναι ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους καταναλωτές και ταξιδιώτες. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί με εφαρμογή δίκαιων ψηφιακών κανόνων».
Ανάλογα με τα πανευρωπαϊκά ευρήματα, ισχύουν και για την ελληνική τουριστική αγορά.
Η πρακτική με το απευθείας κλείσιμο δωματίου μειώθηκε σημαντικά την τελευταία 10ετία και από 54,7%% έφτασε στο 42,3%.
Αντιθέτως οι διαδικτυακές πλατφόρμες αύξησαν το μερίδιό τους από 18,1% το 2013 σε 24,2% φέτος.
Διαβάστε επίσης:
Η κρίση καλά κρατεί, αλλά όχι για τα αυτοκίνητα: Αύξηση στις πωλήσεις τον Ιούλιο
ΕΛΣΤΑΤ: Κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό, ανέβηκε στο 2,7% τον Ιούλιο
Αλλάζουν όλα στην εφορία με το κλείσιμο ΔΟΥ – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές για τους πολίτες
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.