search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 18:33
MENU CLOSE

«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις

18.07.2024 10:52
io-centers-2673323_1920
credit: pixabay

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εντύπωση προκαλεί ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών που υπέβαλαν αίτηση για 6ήμερη εργασία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Προκύπτει ακόμη ότι υπήρξε παράνομη χρήση του μέτρου, χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα:

  • ​Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα. 
  • Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
  • Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
  • Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και «παραβλέπει» η κυβέρνηση

Ο Ν. 5053/23 για την εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις πολλών κλάδων, και μάλιστα επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, αφού ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί!

Θυμίζουμε ότι:

1. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται 6 ημέρες με απόφαση του εργοδότη. Δεν απαιτείται καν ατομική σύμβαση, πόσο μάλιστα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για έκτακτες περιστάσεις και υπέρμετρες παραγωγικές ανάγκες.

2. Η πρόβλεψη αφορά όλες τις επιχειρήσεις, πλην δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες δύνανται να εργαστούν σε 24ωρη βάση. Επιχειρήσεις οι οποίες απλώς δύνανται να λειτουργούν, όχι ότι πρέπει σήμερα να εργάζονται, ώστε να ζητήσουν την έκτη ημέρα εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός σουπερ μάρκετ και εμπορικών επιχειρήσεων, όλες οι άλλες βιομηχανικές, μεταποιητικές, τουριστικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να ζητήσουν εξαήμερη απασχόληση. Και να σημειωθεί ότι μόνο για τις τουριστικές – επισιτιστικές επιχειρήσεις υπάρχει σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την οικεία ομοσπονδία εργαζομένων για εργασία κατά την έκτη ημέρα.

3. Οι εργαζόμενοι έτσι στερούνται τη 48ωρη συνεχή ανάπαυση, άρα καταστρατηγείται βασική πρόβλεψη του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για διήμερο – συνεχές μάλιστα – ξεκούρασης των εργαζομένων. Το ρεπό περιορίζεται σε μια ημέρα την εβδομάδα για όσο διάστημα διαρκεί η εξαήμερη εργασία και αυτό δεν αναπληρώνεται.

Πολλά τα κενά του νόμου

Τα κενά όμως του νόμου είναι πολλά, επισημαίνει ο καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς ούτε ο νόμος ούτε η υπουργική απόφαση που ακολούθησε διευκρινίζουν «ποιο θα είναι το συνολικό εβδομαδιαίο ωράριο των εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν και την έκτη μέρα με απόφαση του εργοδότη, αν δηλαδή θα λογίζονται 48 ή 40 ώρες την εβδομάδα».

Επίσης δεν διευκρινίζεται αν η έκτη μέρα που θα απασχολείται ο εργαζόμενος «θα λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλισή του». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο ΕΦΚΑ λαμβάνει υπόψη πέντε ημέρες ασφάλισης την εβδομάδα, άρα 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα, στο ανώτατο επίπεδο, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως είναι όσοι κατέχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ) ή όσοι είναι ναυτικοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη του τομεάρχη Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλου, ο οποίος επισημαίνει με δήλωσή του ότι «η ρύθμιση όπως θεσπίστηκε αφήνει ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να επικαλούνται καταχρηστικά και σύμφωνα με τα συμφέροντά τους τον “φόρτο εργασίας” της επιχείρησής τους».

Αντιδράσεις όμως για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ακόμη και από τη ΔΑΚΕ, που τονίζουν ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο προωθείται το τετραήμερο, ενώ η «Ελλάδα οπισθοδρομεί».

Γαβρήλος: «Σε πανικό η κυβέρνηση»

«Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων», σχολίασε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Γαβρήλου:

«Μέσα σε κλίμα βιασύνης και προσπαθώντας να καλύψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για την επιβολή της 6ημερης εργασίας, σήμερα το Υπουργείο εξέδωσε στατιστικά στοιχεία με τα οποία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επί της ουσίας έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων (690 αναφέρει) και άρα εργαζομένων.

Πρόκειται όμως για άλλη μια λαθροχειρία της Κυβέρνησης, που σκοπό έχει να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών που επιβάλλει με αμείωτο ρυθμό, ανατρέποντας πλήρως το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο και η κα. Κεραμέως, από τις σημερινές δηλώσεις, αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο με τον Ν. 5053/2023, όσο και με σχετική Υπουργική Απόφαση (113169/2023) του κ. Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση στις αλλαγές του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων. Άρα, πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας που εφαρμόζεται η 6ημερη εργασία και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν μεταγενέστερα τις αλλαγές στις ώρες και μέρες εργασίας, πώς και από πού άντλησε το Υπουργείο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα;

Επίσης, πώς απαντά το Υπουργείο Εργασίας στις μαζικές αιτήσεις των επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ, έτσι ώστε να εντάσσονται στην προβλεπόμενη λίστα των δραστηριοτήτων που «δικαιολογούν» την 6ημερη εργασία;

Και τέλος, το υπουργικό επιτελείο δεν μας έχει απαντήσει ακόμη πώς πρόκειται να ελέγξει την κατάχρηση της ρύθμισής του, από την στιγμή που το ΣΕΠΕ έχει αδρανοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία περιγραφή στον Νόμο Γεωργιάδη για τους όρους και τα κριτήρια επιβολής της 6ημερης εργασίας σε μια επιχείρηση, που επικαλείται “φόρτο εργασίας”.

Είναι προφανές ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι κινήσεις πανικού και παραπλάνησης.

Η 6ημερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους. Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων».

Διαβάστε επίσης:

Αυξανόμενη η ανισότητα: Το 10% των Ελλήνων κατέχει το ένα τέταρτο του συνολικού πλούτου της χώρας

Η Ερυθρά Θάλασσα «πνίγει» το διεθνές εμπόριο – Νέες αυξήσεις τιμών πυροδοτεί η κρίση

Πλήρης έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal Hellenic Train – DAMCO Energy

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 18:32