search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.07.2024 00:42
MENU CLOSE

Θλίψη στην Κρήτη για τον θάνατο του Γιάννη Σμπώκου – Υπήρξε πρωτοπόρος στον ξενοδοχειακό τουρισμό

02.07.2024 22:31
sbokos thanatos kriti – new
Photo: patris.gr

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Δευτέρας (01/07) ο Γιάννης Σμπώκος, ένας από τους πρωτοπόρους του τουρισμού στην Κρήτη.

Μετά από ασθένεια ο Γιάννης Σμπώκος κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sbokos Hotel Group και σήμερα Pháea. Έχτισε μερικά από τα σημαντικά ξενοδοχεία στην Κρήτη που ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους, ακόμη και σήμερα θεωρούνται από τα πλέον εμβληματικά για το νησί.

Υπήρξε εξαίρετος εργοδότης και πρωτοπόρος στον τουρισμό της Κρήτης ενώ διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου επί Μανώλη Καρέλλη και πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ την περίοδο της δημαρχίας του Κώστα Κληρονόμου.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Καπαρουνάκη και είχε δύο κόρες, την Αγάπη σύζυγο Κωσταντίνου Ζομπανάκη και την Κωστάντζα σύζυγο του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που συνεχίζουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις των τοπικών παραγόντων

Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Σμπώκου προκάλεσε θλίψη στην Κρήτη, την οποία εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους φορείς και πρόσωπα της δημόσιας ζωής.

Με ανακοίνωση, το επίσημο όργανο των ξενοδόχων Ηρακλείου αποχαιρέτησε τον εκ των ιδρυτών του συνδέσμου τους: «Ο αείμνηστος Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κρητικούς ξενοδόχους με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού Κρητικού Τουρισμού. Υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια τον κλάδο επί δεκαετίες. Η παρουσία του «στόλιζε» κάθε μας εκδήλωση, και ήταν οδηγός για τις επόμενες γενιές Ξενοδόχων. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ξενοδόχων της Κρήτης.

Ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνικού τουρισμού, ένας άνθρωπος διορατικός και πνεύμα ανήσυχο, πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο Γιάννης Σμπώκος αφήνει πίσω του ανεξίτηλο αποτύπωμα. Τόσο έχοντας διανύσει μια αξιέπαινη διαδρομή στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στίβο της τουριστικής βιομηχανίας, κρατώντας πάντα ψηλά ως προτεραιότητες τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στον άνθρωπο. Όσο και έχοντας υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφέροντας στον τόπο μας και τους ανθρώπους του με σταθερά προοδευτικό όραμα και αδιαπραγμάτευτες κοινωνικές ευαισθησίες.

Στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια».

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Σμπώκου:

«Έφυγε σήμερα από την ζωή ένας διακεκριμένος πολίτης, ένας ευπατρίδης της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής, ένας γνήσιος Ανωγειανός , ο Ιωάννης Σμπώκος. Γαλουχήθηκε με τις οικογενειακές και πολιτιστικές παραδόσεις του τόπου του, έναν δραστήριο άνθρωπο που τίμησε την καταγωγή του και ταξίδεψε τη φήμη και τη φιλοξενία της Κρήτης στα πέρατα του κόσμου.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς πρωτοπόρους του Ξενοδοχειακού κλάδου, με συνέπεια στις δραστηριότητες του και ήθος στις σχέσεις του με τους ανθρώπους.

Αφοσιωμένος στο στόχο του ώστε να αποδείξει ότι, με πείσμα, εργατικότητα, συνέπεια και εντιμότητα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να περάσει βήματα μπροστά ενισχύοντας ακόμα και την ίδια την κοινωνία.

Τα Ανώγεια αποχαιρετούν τον Γιάννη Σμπώκο ο οποίος δεν ξέχασε την καταγωγή του, άφησε πίσω του, την παρακαταθήκη που αφορά στη στήριξη της παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας, με την βαθιά επιθυμία του ιδίου για την δωρεά, του πατρικού ακινήτου με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Ανωγείων, ως χώρος εκθέσεως παραδοσιακών προϊόντων υφαντουργίας και χώρος εκμάθησης της τέχνης της υφαντουργίας.

Στην οικογένεια του, τη σύζυγο του Ελένη Καπαρουνάκη, τις αγαπημένες κόρες του Αγάπη και Κωστάντζα εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, με την πεποίθηση πως ο Ψηλορείτης, τα Ανώγεια, οι άνθρωποι του τόπου του, πάντα θα τον κουβεντιάζουν».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του τουριστικού επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκου:

«Εκείνος που μας δίδαξε ότι μόνο οι ομαδικές μάχες μπορούν να γεννήσουν θαύματα. Που χάραξε την πορεία του με προσφορά, αποφασιστικότητα, τόλμη και γενναιότητα. Πάντα μπροστά, πνεύμα ανήσυχο, ακούραστο και πρωτοπόρο. Ηγετικός επιχειρηματίας με αποτύπωμα που λίγοι αφήνουν, τόσο στον τουριστικό κλάδο και την ελεύθερη αγορά, όσο και στην κοινωνία, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, προσέφερε την αγάπη του και τη στήριξη του απλόχερα, με ευαισθησία και σεβασμό. Ο Γιάννης Σμπώκος, άνθρωπος σπουδαίος με σπάνιο ήθος και ευγένεια, δε βρίσκεται πια κοντά μας. Το κενό που αφήνει πίσω του μεγάλο. Τιμή μου η εμπιστοσύνη του στα πρώτα μου βήματα. Κυρία Ελένη, Αγάπη, Κωνστάντζα η σκέψη μου κοντά σας… Καλό του ταξίδι στο φως των ουρανών.»

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Τροχαίο με ανατροπή οχήματος στην Ποσειδώνος – Καθυστερήσεις στην Παραλιακή

Καιρός: Από τα… 40άρια στις καταιγίδες – Διήμερη κακοκαιρία με βροχές και χαλαζοπτώσεις – Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.07.2024 00:33