search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 22:35
MENU CLOSE

Κασσελάκης: Δεν έχω στο μυαλό μου νέες εκλογές για την ηγεσία, μόνο καταστατικό συνέδριο – Αμιγώς πολιτική η σχέση με τον Τσίπρα

02.07.2024 19:20
kassel

“Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης και συναίρεσης και ρευστοποίησης και μάλιστα εκτός των οργάνων του κόμματος”, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στο μυαλό του σκέψεις για νέες κάλπες ώστε να υπάρξει ανανέωση της εντολής της βάσης. Ερωτηθείς μάλιστα για τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως απάντησε ότι δεν ενδιαφέρετε να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ταξίδι του ανέφερε ότι αποσκοπούσε στην δημιουργία της “υποδομής με επαφές για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου. Είδαμε το κύμα υπέρ της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη”.

Ακολούθως επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την χθεσινή του τοποθέτηση στο Πολεμικό Μουσείο: “Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι η Ευρώπη έχει γίνει διευθυντήριο. Όμως η δική του στρατηγική βασίζεται στη μισαλλοδοξία και στην επιστροφή στο παρελθόν. Έχουμε πολύ δρόμο στον προοδευτικό χώρο για να αφυπνίσουμε τους λαούς”. Συμφώνησε με τις αναφορές του κ. Σαμαρά για την μείωση του ΦΠΑ και πρόσθεσε ότι ” συμφώνησε μαζί μας ότι υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια”.

Συνεχίζοντας είπε: “Είδα την αίθουσα να χειροκροτά με χαρά τις μισαλλόδοξες αναφορές του κ. Σαμαρά. Η ΝΔ δεν έχασε μόνο από τον γάμο προς τα δεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο. Δεν καρπωθήκαμε όσο έπρεπε από την μείωση, αλλά θα χτίσουμε αξιοπιστία και θα το καρπωθούμε”.

Στο κρίσιμο θέμα του “μαύρου χρήματος” που αναφέρθηκε με ανάρτηση του ανέφερε: “Έχει ενδιαφέρον ότι όταν ένας νέος άνθρωπος έξω από το σύστημα λέει αυτές τις λέξεις γίνεται πανικός στο σύστημα”. Εξηγώντας αναφέρθηκε στο χρέος της ΝΔ: “Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, πώς ρυθμίζεται, πώς πληρώνει τις προεκλογικές της δαπάνες. Πρότεινα να έλθουν εταιρείες διεθνούς κύρους για έλεγχο των οικονομικών σε βάθος δεκαετίας. Τόσος κόσμος που κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του δεν μπορεί να έχει τέτοια ρύθμιση. Από που προέρχονται οι πόροι;”.

Να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση περί συγκολλήσεων

Μιλώντας για το θέμα της κεντροαριστεράς και για τον αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον υπονομεύει, είπε πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα» η συζήτηση περί συγκολλήσεων και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι ξεκάθαρη δέσμευση.

Στις περσινές εκλογές είπε, «δουλέψαμε σκληρά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό κόμμα, δεν δουλέψαμε σκληρά με προσωπικό κόστος για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Άρα να ξεκαθαρίσει αυτό. Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα».

Ζήτησε ως προς αυτό να υπάρξει μια «έντιμη στάση» από όλους διευκρινίζοντας ότι «συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου»

Πρόσθεσε δε πως «τον ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση τον έχει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν μπορεί κάποιος να το πει αυτό για το κόμμα του, βρίσκεται σε λάθος κόμμα.

Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι το κόμμα μας δε θα ρευστοποιηθεί αλλά θα συνεχίσει να γίνει αυτόνομο κυβερνητικό».

«Κι εγώ ήμουν στο εξωτερικό, δυο λεπτά μου πήρε η κατάθεση»

Σε σχέση με τη διαρροή που υπήρξε και στοχοποιούσε και τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις δωρεές υπέρ Αυγή ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε «ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση» για να προσθέσει στη συνέχεια την αιχμή απέναντι στο αιτιολογικό της διαρροής ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο εξωτερικό «κι εγώ στο εξωτερικό ήμουνα δύο λεπτά μου πήρε η κατάθεση».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο αυτή την φορά απέφυγε να τον αποκαλέσει μόνο με το μικρό του όνομα, είπε πως «η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική, θεωρώ ότι το έργο το κυβερνητικό είναι πάρα πολύ καλό έργο, το τιμώ» από την άλλη «το κόμμα το οποίο ανέλαβα με την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είχε παθογένειες κ προβλήματα και τρύπες που πρέπει να κλείσουν».

Σε σχέση με τα όσα ανέφερε με την ανάρτησή του για το μαύρο χρήμα ρωτήθηκε αν με την αναφορά ότι «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα» εννοεί ότι ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ είχε μαύρα ταμεία. Απάντησε «από όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά δεν ήμουν εκεί να ρωτήσετε τον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή».

Ερωτηθείς για το αν κάποιος έχει προσφέρει στον ίδιο μαύρο χρήμα όσο είναι πρόεδρος απάντησε «Όταν κάποιος προτείνει την ιδέα βρες άλλους πόρους είναι μια ιδέα που δε με εκφράζει, όχι δεν ήρθε κανείς με σακούλες».

Για Αυγή: Tο κόμμα μπαίνει μέσα 1 εκατ. ευρώ

Απαντώντας για το κλείσιμο της Αυγής είπε ότι θα δοθούν στοιχεία στα όργανα τις επόμενες μέρες και αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα λέγοντας πως «η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε Από τα 8εκ. ευρώ στα 4 εκ , από τα οποία 3,5 εκ. ευρώ πάνε στην Αυγή και το Κόκκινο». Αρα, είπε «έχουμε μισό εκατομμύριο για να λειτουργήσει ένα κόμμα το οποίο έχει 1,5 εκατομμύριο μισθοδοσία. Επομένως, χωρίς καμία κομματική δραστηριότητα είμαστε  μείον 1 εκ ευρώ το χρόνο. Και υπάρχουν και ανοίγματα σε προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές συν τις εσωτερικές εκλογές». «Είναι μια κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει ο κόσμος μαζί με τους βουλευτές και τα στελέχη μας να στηρίξει όσο μπορεί. Προσωπικά έκανα ό,τι μπορούσα, έκανα την δωρέα που επιτρέπει ο νόμος, 20.000 ευρώ τον χρόνο ανα φυσικό πρόσωπο».

«Ο δύσκολος ρόλος για τις δύσκολες αποφάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι να αναταχθεί είναι στα χέρια μου και τον αναλαμβάνω με ταπεινοφροσύνη» πρόσθεσε, «με αίσθημα ευθύνης και με το αίσθημα ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου που έχει βαρεθεί να ακούει για εσωκομματικά προβλήματα, τσακωμούς, πασαρέλα προσώπων όπως στο ΠΑΣΟΚ, κλπ».

Ο «προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ» και οι «αποστάτες»

Ερωτηθείς περαιτέρω για τις αναρτήσεις του, κλήθηκε να απαντήσει σε σχέση με τα όσα έγραψε περί προγράμματος κόπυ πέηστ από τα τμήματα του κόμματος, μη επαρκούς κοστολόγησης, κλπ. «Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;» ρωτήθηκε.

Απάντησε στρέφοντας τα βέλη προς τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς, λέγοντας «αυτός ήταν ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι που γνώρισα. Αν σκεφτεί κανείς το ποια άτομα είχαν αναλάβει αυτούς τους ρόλους θα καταλάβει πολλά, προφανώς δεν ανήκουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν είναι σωστό να ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα συμβιβασμένο κεντρώο σχήμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το αν έχει αντίφαση από τη μία να λέει ότι θα είναι υποψήφιος για την Κεντροαριστερά ακόμη και αν υποψήφιος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη να λέει στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έλα ανάλαβε εσύ το κόμμα και θα είμαι στρατιώτης».

«Προφανώς θα είμαι υποψήφιος» είπε, «μπορούμε να έχουμε έναν ευγενικό διάλογο και μια παραγωγική άμιλλα σε μια τέτοια διαδικασία, αλλά εφόσον ηττηθώ θα είμαι ο καλύτερος στρατιώτης. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι σωστό να γίνονται σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την υπόθεση ότι ρευστοποιείται για ένα κεντρώο σχήμα συμβιβασμένο με το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να είναι ρηξικέλευθος». Μάλιστα είπε ότι συμφωνεί με τον Σαμαρά στην αναφορά του ότι το κέντρο είναι «νεφελώδες» και πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση.

Για να γίνει αυτή η διαδικασία, ρωτήθηκε ακολούθως από τον Αντώνη Σρόιτερ «θα πρέπει να πάτε στα όργανα και να προκηρύξετε εσωτερικές εκλογές», αλλιώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο κ. Τσίπρας. «Ήδη απάντησε ο κ. Τσίπρας ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ» αντέτεινε ο Στέφανος Κασσελάκης για να προσθέσει «αυτό το οποίο λέω ξεκάθαρα είναι ότι όλες μας οι φιλοδοξίες πρέπει να περνάνε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Όχι» σε νέες κάλπες – «Θα πρέπει να βρουν εναλλακτική όσοι δε συμφωνούν με τη φιλοσοφία μου»

Περαιτέρω διευκρίνισε: «Όχι δεν έχω στο μυαλό μου νέες εκλογές, έχω στο μυαλό μου Καταστατικό συνέδριο για να εκσυγχρονιστεί το κόμμα. Δεν υπάρχει θέμα για εκλογές προέδρου. Εδώ και η κ. Γεροβασίλη που σήκωσε το γάντι τον Φεβρουάριο στο Συνέδριο, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Σημείωσε μάλιστα πως την συνάντησε σήμερα και πως την σέβεται πολύ.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν συνεχίσει εσωκομματικά να δέχεται αμφισβήτηση απάντησε πως «τα όργανα αυτά θα αλλάξουν, οι αλλαγές φέρνουν τριβές. Αν αμφισβητούν μια πρόταση πολιτικής που έχω πχ τις απόψεις μου για την φορολογία ή για την ακρίβεια, ας το πούνε, να συζητήσουμε γι’ αυτό. Αν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει αν εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική για τον εαυτό τους».

Κληθείς να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως όποιος διαφωνεί δεν έχει θέση στο κόμμα, απάντησε πως «δεν ισχύει, όποιος διαφωνεί σε βάση πολιτική έχει απολύτως θέση στο κόμμα». Από την άλλη,  «όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε Καταστατικό Συνέδριο, πολύ απλά δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία» τόνισε.

«Το κόμμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αν θέλουμε να χτίσουμε κυβερνησιμότητα κι αξιοπιστία πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένα συντεταγμένο κόμμα».

Επιπρόσθετα ρωτήθηκε γιατί δεν πάει σε εσωκομματικές εκλογές όπως ο Ανδρουλάκης, εφόσον δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά ότι δεν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στις εκλογές, αντιθέτως κατάφερε να μειώσει την διαφορά με τη ΝΔ από το 23% στο 13% με την αντιπολίτευση που έκανε για την ακρίβεια («για τη φέτα και τα απορρυπαντικά», είπε) ασχέτως του ότι δεν καρπώθηκε όσα θα ήθελε.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης στο MEGA: Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα

Τρεις δικαστές του ΣτΕ υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Το Σάββατο τελικά η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή – Μπαράζ επαφών Κασσελάκη με βουλευτές-τομεάρχες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 22:29