search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 08:05
MENU CLOSE

Πικρές αυξήσεις στον σερβιριζόμενο καφέ – Έρχονται ανατιμήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ 

02.07.2024 07:00
kafes-new

Ως είδος πολυτελείας πωλείται πλέον ο σερβιριζόμενος καφές μετά και την επιστροφή του στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 24%… Πωλείται ήδη με «καπέλο» της τάξης του 15% ! 

Συγκεκριμένα, πλέον ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ, ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο ανέβηκε στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ .

Επίσης, ο ελληνικός καφές, ενώ κόστιζε 2,5 ευρώ, τώρα πωλείται πάνω από  2,80 ευρώ.

Και σαν μην έφθανε αυτό, στο συγκεκριμένο είδος καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις στην πρώτη ύλη (κόκκους καφέ), λόγω της μειωμένης ποσότητας σοδειάς καφέ Robusta στο Βιετνάμ!

Έτσι λόγω της σημαντικής ανόδου της διεθνούς τιμής του καφέ, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες όπου η τιμή του έχει ξεφύγει τελείως, αναμένεται να επηρεαστεί η τιμή του καφέ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Και ο λόγος είναι ότι στο Βιετνάμ έχει πέσει ξηρασία, ενώ ένα παράσιτο που ευδοκιμεί εκεί καθυστερεί  την ανάπτυξη των καφεόδεντρων, με αποτέλεσμα η μικρή παραγωγή που διατίθεται για εξαγωγή να πωλείται πανάκριβα. 

Θυμίζουμε ότι το  Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καφεπαραγωγός του πλανήτη, πίσω μόνο από την κυρίαρχη Βραζιλία! Παράγει περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους καφέ ετησίως κατά μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται, ενώ το ήμισυ της ποσότητας πωλείται στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ανατιμήσεις που φαίνεται να μας έρχονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ η Ελληνική Ένωση καφέ υποστηρίζει ότι ειναι κατι που θα συμβεί άμεσα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διότι εκ των πραγμάτων θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Προσεχώς ο Προσωπικός Αριθμός για τους πολίτες: Το ΣτΕ έκρινε ως νόμιμο το σχετικό Π.Δ.

Καφές: Επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ από σήμερα – «Ο πιο ακριβός στην Ευρώπη – Δεν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις» (video)

ΑΑΔΕ: Νέες ημερομηνίες απόσυρσης/αντικατάστασης ταμειακών και διασύνδεσης με POS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 08:02