search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 11:56
MENU CLOSE

Μαριζέτα Αντωνοπούλου: «Με το 6ήμερο εργασίας η κυβέρνηση υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα»

02.07.2024 10:49
marizeta_antonopoulou_new

Η καθιέρωση από την 1η Ιουλίου της 6ήμερης εργασίας, που θα καθορίζεται με διευθυντικό δικαίωμα, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Μαριζέτα Αντωνοπούλου επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση αυτή και ζητά να υπάρξει ένα συντεταγμένο σχέδιο ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ανάρτησή της

«Από εχθές οι εργαζόμενοι στην χώρα μας απώλεσαν ένα ακόμα δικαίωμα τους, ίσως το πιο σημαντικό όλων, το πενθήμερο.

Με την επίκληση του διευθυντικού δικαιώματος λόγω «φόρτου εργασίας» σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει 6ημερο.

Η ΝΔ ανεξαρτήτως υπουργού Εργασίας -μιας και έχει αλλάξει αρκετούς- υποβαθμίζει με εντατικούς ρυθμούς τα εργασιακά δικαιώματα, οδηγώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων σε διαρκώς δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας ζητά την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού από τον μισθό διαβίωσης, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο ζωής των εργαζομένων και η κοινωνικά ισότιμη συμμετοχή τους.

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικοί εταίροι στην ΕΕ και ειδικά στα κράτη μέλη, του Νότου και του Κέντρου, συμφωνούν και καταρτίζουν σχέδια υλοποίησης της 4ημερης εργασίας ή του 6ωρου με τον ίδιο μισθό.

Την ίδια στιγμή, το σκληρό αφήγημα του Δ.Ν.Τ. για την ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας για την αύξηση της παραγωγής, έχει καταρρεύσει από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, ειδικά στην χώρα μας με επώδυνο τρόπο, η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική.

Ήρθε η στιγμή για ένα συντεταγμένο σχέδιο ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ένα σχέδιο όπου η οικονομική ανάπτυξη θα έχει επίκεντρο τους εργαζόμενους και την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Ας κάνουμε πάλι πράξη την κοινωνική κινητικότητα.

Ήρθε η στιγμή για την επαναφορά της συνολικής ισχύς των ΣΣΕ, την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ και την επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία.

Πολύ περισσότερο ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη την μείωση του χρόνου εργασίας και την ενίσχυση της ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Να καταρτίσουμε εθνικό σχέδιο για την κοινωνική οικονομία, και την αναβάθμιση του ρόλου των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά».

Διαβάστε επίσης:

Επίκαιρη Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

Καραμανλής και Σαμαράς σε κατάσταση ανταρσίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καρφιά» Μπακογιάννη για Σαμαρά: «Κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 11:53