search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 23:52
MENU CLOSE

Μαρίν Λεπέν: Απόλυτη πλειοψηφία ή τίποτα – «Όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση αν δεν μπορούμε να δράσουμε»

02.07.2024 15:52
marine lepen 98- new

Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά θα ηγηθεί της γαλλικής κυβέρνησης μόνο εάν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον επερχόμενο δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πάμε στην κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε», είπε η Λεπέν σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό France Inter.

«Θα ήταν η χειρότερη προδοσία των ψηφοφόρων μας», σημείωσε.

Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια ικανή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στον τελικό γύρο της Κυριακής. Ή θα μπορούσαν να μην φτάσουν καν σε αυτή, καθώς οι αντίπαλοι της εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν τον σχηματισμό της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Λεπέν προειδοποιεί για «διοικητικό πραξικόπημα» από τον Μακρόν

Ταυτόχρονα, η Λεπέν απαντώντας στα δημοσιογραφικά σενάρια που θέλουν μια άβολη «συμβίωση» μεταξύ του Μακρόν και μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης, αλλά και ότι ο Μακρόν σχεδιάζει να προβεί σε διορισμούς σε κρίσιμες θέσεις στον δημόσιο τομέα με στόχο να αποτρέψει την ακροδεξιά από την εφαρμογή των πολιτικών της, είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με «διοικητικό πραξικόπημα».

Δεν θέλει ρόλο στην κυβέρνηση

Η Λεπέν δήλωσε ακόμα ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και πως δεν θα είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. «Θα είμαι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας», εξήγησε η Λεπέν.

Ερωτηθείσα εάν θα ενταχθεί στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που έχει σχηματίσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Ανέφερε ωστόσο ότι το κόμμα θα εξετάσει τι υπάρχει στο τραπέζι μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

«Είμαστε συγκεντρωμένοι σε μία εκλογική αναμέτρηση που είναι θεμελιώδης για το μέλλον της χώρας», όπως είπε.

Το κόμμα της Λε Πεν έδιωξε υποψήφια που είχε φωτογραφηθεί με ναζιστικό πηλήκιο

Όσο κι αν θέλει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να εμφανίζεται ως… αναβαπτισμένο από τις ακροδεξιές και ρατσιστικές θέσεις του, πάντα θα συμβαίνει κάτι που θα υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους τις σκοτεινές καταβολές του.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μέτωπο (RN) αποφάσισε να αποσύρει άρον-άρον την υποψήφιά του Λουντιβίν Νταουντί αφότου εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία της με ναζιστικό πηλήκιο, αναφέρει το France Bleu Normandie.

Η Νταουντί ήταν υποψήφια του RN για την 1η εκλογική περιφέρεια του Καλβαντός και στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί με πηλήκιο αξιωματικού της Λουφτβάφε, της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, την περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας, ενώ στο πηλήκιο διακρίνεται η σβάστικα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρίν Λε Πεν παλεύει να αποτινάξει κάθε σχέση με το σκληρό ακροδεξιό παρελθόν του κόμματός της, και γι’ αυτό τον λόγο κρατά και αποστάσεις από τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με την οποία, ωστόσο, ενδέχεται να συνυπάρξει το κόμμα της στην ευρω-ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

Διαβάστε επίσης:

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Φρέντι Μπελέρης

Χούθι: Ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις σε πλοία που «συνδέονται με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ»

Ολλανδία: Ο πρώην αρχηγός των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, Ντικ Σχοφ, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 23:50