search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 07:38
MENU CLOSE

Καραμανλής και Σαμαράς έκαψαν τις γέφυρες με Μητσοτάκη, πληθωρισμός υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ και ανοίγματα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

02.07.2024 06:05
karamanlis samaraw, pasok, kasselakis -new

Η χθεσινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με ομιλητές τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά δικαίωσε τις φήμες, που τη συνόδευσαν από την αρχή. Και μαζί τις προσδοκίες της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Και επίσης τους φόβους του Μαξίμου.

Ήταν με άλλα λόγια μία εκδήλωση στην οποία κάηκαν ολοσχερώς μάλλον οι γέφυρες της γαλάζιας ηγεσίας με τον Σαμαρά. Θα φανεί εάν ισχύει το ίδιο και με τον Καραμανλή.

Και οι δύο “πρώην” πάντως ήταν αρκούντως σκληροί προς την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη. Τόσο σκληροί που υπάρχει μία βεβαιότητα και ένα ερώτημα.

Η βεβαιότητα: Η κυβέρνηση απέκτησε και ημιεπίσημα σοβαρή αντιπολίτευση από δεξιά της. Από τα αριστερά της αναζητείται ακόμα μία σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά από δεξιά της, την έχει.

Το ερώτημα: Θα ισχύσει στην περίπτωση των Σαμαρά – Καραμανλή για τον Μητσοτάκη το γνωστό μπασκετικό άσμα της χρονιάς “μέχρι τέλους”; Μέχρι πού θα φτάσει δηλαδή η αμφισβήτηση! Ένα δυνατό τεστ για τη σχέση αυτή θα είναι η προεδρική εκλογή στις αρχές του 2025.

Πάντως μετά τα χθεσινά, δύσκολα να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Καραμανλής. Για τον Σαμαρά ούτε λόγος εδώ και πολύ καιρό!

Υπερπληθώρα υποψηφίων

Καλές οι φιλοδοξίες και το ενδιαφέρον που έχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία.

Αλλά μάλλον πρέπει να το προσέξουν λίγο μην ξεχειλώσει το σκηνικό.

Οι πολλοί υποψήφιοι βοηθούν θεωρητικά στην αύξηση της συμμετοχής – και ως ένα βαθμό είναι αλήθεια αυτό.

Όμως η υπερπληθώρα δελφίνων και κουράζει και σχεδόν ευτελίζει τη διαδικασία. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές προτάσεις για το μέλλον ενός κόμματος.

Και μάλιστα ενός κόμματος που είναι στο 12% και κάτι. Εδώ, στο ΠΑΣΟΚ του 40% και βάλε, για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου εμφανίστηκαν τέσσερις (για την πρωθυπουργία) και μετά δύο (για την προεδρία στο κόμμα) υποψήφιοι.

Θα μου πείτε εδώ εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, που οι περισσότεροι Έλληνες πίστευαν ότι έχει φύγει από το ΠΑΣΟΚ και είναι στον Μητσοτάκη. Πώς να βρεις άκρη με τους υπόλοιπους που έχουν δώσει μάχες και μάχες σε δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ;

Αστοχίες

Μαθαίνω πάντως και για κάποιες άστοχες ενέργειες που γίνονται από τα διάφορα στρατόπεδα.

Η πλέον ατυχής προσπάθεια που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εμπλέξει σώνει και καλά τους βουλευτές σε μία αναμέτρηση ηγεσίας.

Οι βουλευτές είναι συνήθως – στην πλειονότητά τους – οι τελευταίοι που τοποθετούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όχι επειδή είναι σιγουρατζήδες. Μην σας περάσει από το μυαλό κάτι τέτοιο. Το κάνουν, λένε, για να μην δυσαρεστήσουν κομμάτια ψηφοφόρων τους και για να κρατήσουν μία θεσμικά οφειλόμενη ουδετερότητα.

Πήγε λοιπόν να μαζέψει υπογραφές ο Χνάρης του Ρεθύμνου από βουλευτές, υπέρ του νυν προέδρου (και κουμπάρου του) Νίκου Ανδρουλάκη. Τον «αναχαίτισαν» ακόμα και βουλευτές που δεν είναι αρνητικοί στον Ανδρουλάκη! Κι έτσι το σχετικό κείμενο έμεινε στα αζήτητα.

Ο Κασσελάκης αρχίζει συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα – και ξεκινάει τις συνεντεύξεις!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει ξεκινήσει κάποια τηλεφωνήματα για να φτιάξει σχέσεις και συμμαχίες, που είχαν στο μεταξύ κλονιστεί.

Βλέπετε, το μεγάλο πρόβλημα με τον Κασσελάκη δεν είναι οι συγκρούσεις του με όσους δεν τον πολυθέλουν – ή δεν θέλουν να τον βλέπουν τα μάτια τους – αλλά με άλλοτε υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί ή και εκνευριστεί τα μάλα με τις κινήσεις του.

Γι’ αυτό ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα να τον στηρίζει, έστω (και πάντα άλλωστε) κριτικά.

Σειρά έχουν στελέχη κρίσιμα στην αλυσίδα συνοχής του κόμματος, όπως ο Νίκος Παππάς και άλλοι.

Και θα δει και τους βουλευτές έναν έναν, λέει. Δεν θα προλάβει να τους δει όλους πριν την Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, αλλά θα συνεχίσει και μετά. Θα ξεκινήσει με τους πιο «φιλικούς» και θα πάει και στους «δύσκολους».

Αν δεν θέλει να το διαλύσει ο Κασσελάκης το μαγαζί, συνεπικουρούμενος και από τους αμφισβητίες του βεβαίως, καλό θα είναι να ξαναπιάσει το νήμα της συνεννόησης και μίας βασικής συλλογικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο ανεμοστρόβιλος Καραμανλή-Σαμαρά, ο Ανδρουλάκης απέναντι σε Δούκα και Γερουλάνο, ο γρίφος Διαμαντοπούλου και η επιστροφή Κασσελάκη

Η θύελλα στη ΝΔ, ο κομμένος Σαλμάς και η σιωπηλή Καραμανλή, η νέα επανάσταση της Γεροβασίλη και τι λένε οι δημοσκοπήσεις για Δούκα

Ο απόλυτος «βουλευτικός» αιφνιδιασμός για Μαξίμου και το πρώτο κάζο για Μυλωνάκη, ένα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ και το χρέος των 2 εκατ. του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 07:25