search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 12:15
MENU CLOSE

Επίκαιρη Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

02.07.2024 10:29
famelos

Προ των ευθυνών της για τις πολιτικές της στο χώρο της εργασίας θέτει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση ότι με οι πολιτικές της οδηγούν σε «ειλωτεία» και φτωχοποίηση και τονίζει ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και απεμπλοκή της εργατικής νομοθεσίας από αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθεί η ΝΔ σήμερα.

«Μέσα στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Εργασία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί, το επίπεδο ζωής των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχουν ατονίσει, ενώ πλείστα όσα δικαιώματα, που προστάτευαν τον κόσμο της εργασίας, έχουν καταργηθεί», αναφέρει και επικαλούμενος τους δείκτες υπογραμμίζει ότι ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση (2023) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Ενώ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάλι, οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας (41) και τελευταίοι σε επίπεδων μισθών.

«Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%. Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και αμείβονται με 400 – 800 ευρώ, την ώρα που το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών εφαρμόζεται από λίγους, όταν οι περισσότεροι εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους σε απολύσεις», αναφέρεται στην επίκαιρη επερώτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη, ευνοώντας τα μεγάλα συμφέροντα και τους μεγαλο-εργοδότες, στοχεύει στην υποτίμηση της εργασίας και στην δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις, ενώ ρυθμίσεις όπως νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών, κατάργηση 5νθημέρου, επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης, επέκταση 6ημερης ή και 7ημερης εργασίας, κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση, νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων», συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, αποδυνάμωση των ΣΣΕ, ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο.

Διαβάστε επίσης

Καραμανλής και Σαμαράς σε κατάσταση ανταρσίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καρφιά» Μπακογιάννη για Σαμαρά: «Κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε»

«Καρφιά» Μπακογιάννη για Σαμαρά: «Κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 12:14