search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 05:18
MENU CLOSE

Τουρισμός: Απογειώνονται αφίξεις και μέση δαπάνη – επεκτείνεται και η σεζόν

01.07.2024 07:15
kovid-touristes-new

Σε ξέφρενους ρυθμούς κυλάει η τουριστική σεζόν στην χώρα μας σημειώνοντας. Ήδη η αύξηση στις προγραμματισμένες αφίξεις της περιόδου Ιούνιος – Οκτώβριος ξεπερνά  το 8% σε σχέση με πέρυσι! 

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις  της Εθνικής Τράπεζας  το 2024 μιλάμε για ένα  νέο ρεκόρ, σε αφίξεις της τάξης των 35 εκατ. τουριστών (+7% έναντι του 2023) και βελτιωμένα έσοδα ανά τουρίστα, οδηγώντας έτσι σε εισπράξεις της τάξης των €22 δισ. (+10% έναντι του 2023) και ενίσχυση μεριδίου στη μεσογειακή αγορά.

Η καλή αρχή φάνηκε άλλωστε από την αρχή της τουριστικής περιόδου αφού η εκκίνηση χρονιάς αυξήθηκε κατα 24% στις αφίξεις του 1ου τριμήνου, έναντι 2023) 

Στο ότι αφορά τον δείκτη μελλοντικής ζήτησης των ελληνικών ξενοδοχείων η Εθνικής Τράπεζας τονίζει ότι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αισιοδοξία να αποτυπώνεται σε ρεκόρ καθαρών προσλήψεων για το διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος (+98 χιλ. έναντι +90 χιλ. το 2023).

Την ίδια ωρα συμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας αναλύσεων Airbnb, η ζήτηση για καταλύματα κινείται στην χώρα μας φέτος με αύξηση κατά 18% για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα η μέση δαπάνη επίσης  δείχνει  να αυξάνεται  μετά την πτωτική πορεία που ακολούθησε όλο το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2024 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 1,9%. Τον προηγούμενο μήνα η αύξηση  ανά ταξίδι υπολογίστηκε στο 3,2% ενώ τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό 9,7%. Εν αντιθέσει το έτος 2023 η μέση θα πάμε ένα ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%.

Το μεγάλο όμως στοίχημα της φετινής χρονιάς είναι το άνοιγμα της διάρκειας της τουριστικής σεζόν… Οι κρατήσεις επεκτείνονται  Οκτώβριο και Νοέμβριο ενώ και οι tour operators κατευθύνουν κίνηση προς την προαναφερθείσα περίοδο. Συγκεκριμένα  η TUI, προχωρά το τρέχον έτος σε επέκταση σεζόν για την Κρήτη, την Ρόδο και την Κω.

Διαβάστε επίσης:

Εταιρίες ζόμπι σε 12 χώρες κρατούν ομήρους 130 εκατ. εργαζόμενους – Τα ηθικά διλλήματα και οι κίνδυνοι

Και τώρα δουλεύουμε… για τον εαυτό μας

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:57