search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:53
MENU CLOSE

Politico: Το… hangover των πρωταγωνιστών των γαλλικών εκλογών – Πώς αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα Λεπέν, Μακρόν και Μελανσόν

01.07.2024 19:31
macron lepen melanson 09- new

Την ακτινογραφία των αποτελεσμάτων των γαλλικών εκλογών επιχειρεί σε δημοσίευμά του το Politico, σκιαγραφώντας τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές, Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μερλανσόν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι ψηφοφόροι μίλησαν στον πρώτο γύρο των κρίσιμων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανοίγοντας το δρόμο για μια τεταμένη, αβέβαιη εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας πριν από τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.



Οι προβλέψεις που βασίζονται στα exit poll δείχνουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι εφικτή για την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Αυτό θα ανάγκαζε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Γάλλο πρόεδρο, να διορίσει την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Αλλά όπως είπε η Λεπέν την Κυριακή, «τίποτα δεν κερδίζεται» για το κόμμα της.

Το ποιος θα αγωνιστεί στον δεύτερο γύρο παραμένει ασαφές. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα ενεργήσει κάθε κόμμα ενόψει μιας πιθανής ακροδεξιάς νίκης, αφήνοντας βασικούς πολιτικούς παίκτες με πονοκεφάλους τις ημέρες πριν από τον τελικό γύρο.




Μαρίν Λεπέν: Σε θέση ισχύος

Η Εθνική Συσπείρωση βρίσκεται σε πορεία για να επιτύχει τον πιο δυνατό τερματισμό της στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Είναι πιθανό να έχει κερδίσει δεκάδες έδρες ακόμη και πριν από τον δεύτερο γύρο, μόλις καταγραφούν τα τελικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της υποψήφιας για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε την έδρα της με περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων στο χλοοτάπητά της στο Χένιν- Beaumont, στη Βόρεια Γαλλία.



Η αδερφή της, Μαρί-Καρολίν Λεπέν, τερμάτισε πρώτη στη δυτική περιοχή Sarthe, σε ένα προπύργιο πιο συμβατικών κεντροδεξιών υποψηφίων.

Η RN είναι πιθανό να έχει κερδίσει δεκάδες έδρες, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας της για την προεδρία Μαρίν Λεπέν.
«Ο γαλλικός λαός έχει δείξει χωρίς ασάφεια την προθυμία του να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια διαβρωτικής ισχύος», είπε η Μαρίν Λεπέν στην ομιλία της το βράδυ των εκλογών, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της πριν από τον δεύτερο γύρο. «Ωστόσο, τίποτα δεν κερδίζεται. Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός».

Η Λεπέν δεν βιάζεται. Είτε το κόμμα της κερδίσει τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου, θα είναι σε προνομιακή θέση να ηγηθεί του κόμματός της το 2027 για το απόλυτο βραβείο – τη γαλλική προεδρία.





Ζορντάν Μπαρντελά: Βλέπει τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος προσβλέπει στη θέση του πρωθυπουργού εάν το κόμμα του επικρατήσει την Κυριακή, δεν επέκρινε το στρατόπεδο του Μακρόν στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ.

Αντίθετα, έβαλε στόχο την αριστερά, η οποία ήρθε δεύτερη σε όλη τη χώρα.

Ο Μπαρντέλα είπε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα αποτελούσε «υπαρξιακό κίνδυνο για το έθνος μας» και το κατηγόρησε ότι θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία και να ανοίξει τα γαλλικά σύνορα στους μετανάστες και ότι «δεν έχει ηθικά όρια».



«Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν, που νοιάζονται για εσάς», είπε.

Ο Jordan Bardella δεν επέκρινε το στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στην ομιλία του.


Εμμανουέλ Μακρόν: Ο μεγάλος ηττημένος

Ο μεγαλύτερος χαμένος της νύχτας φαίνεται να είναι ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Υποχωρώντας σημαντικά και από τους δύο αντιπάλους του, ο κεντρώος συνασπισμός πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Εθνοσυνέλευση, με ελάχιστες προοπτικές σχηματισμού νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι το προεδρικό στρατόπεδο καταργήθηκε σχεδόν στις μισές περιφέρειες.



Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τις τρομερές επιδόσεις του κόμματός του στις ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα, εξέπληξε ακόμη και το δικό του στρατόπεδο, με βασικούς συμμάχους, όπως ο Υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ να επικρίνουν ανοιχτά την κίνηση του προέδρου. Πολλοί υποψήφιοι που έτρεχαν κάτω από το πανό του κεντρώου αρνήθηκαν να βάλουν το πρόσωπο του Μακρόν στις προεκλογικές αφίσες τους από φόβο ότι θα μπορούσε να εμποδίσει τις πιθανότητές τους να εκλεγούν.

Ο πρόεδρος άφησε τον πρωθυπουργό του Γκάμπριελ Ατάλ να αντιμετωπίσει τις κάμερες την Κυριακή το βράδυ. Ήταν ίσως μια σοφή κίνηση.



Γκαμπριέλ Ατάλ: Σε κατάσταση hangover

O Ατάλ, που κάποτε θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής, παραδέχτηκε ότι αποκλείστηκε από την ξαφνική απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – και τώρα έχει υποστεί μια ταπεινωτική ήττα σε κοινή θέα.

Επιπλέον, είχε το δύσκολο έργο την Κυριακή να μεταφέρει την κάπως διφορούμενη θέση του προεδρικού στρατοπέδου πριν από τον δεύτερο γύρο.



Στο γαλλικό σύστημα, κάθε υποψήφιος που συγκεντρώνει πάνω από το 12,5 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά του περνά στον δεύτερο γύρο. Με ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο προσέλευσης, εκατοντάδες περιφέρειες θα μπορούσαν να έχουν αγώνες τριών δρόμων στον δεύτερο γύρο, στις περισσότερες περιπτώσεις με έναν υποψήφιο από κάθε μεγάλο συνασπισμό και συχνά με την Εθνική Συσπείρωση στην πρώτη θέση.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι της τρίτης θέσης που θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης θα μπορούσαν να παρακινηθούν να αποχωρήσουν από την εκλογική κούρσα για να βοηθήσουν τον υποψήφιο που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να νικήσει την ακροδεξιά. Δεν είναι τόσο απλό.

Ο Ατάλ σχολίασε ότι «δεν πρέπει να καταλήξει ούτε μία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση», αλλά δεσμεύτηκε να αποσυρθεί μόνο όταν βρεθεί τρίτος έναντι ενός «Ρεπουμπλικανού υποψηφίου». Εννοούσε: «μην ψηφίσετε ούτε έναν από αυτούς τους ριζοσπαστικούς αριστερούς».





Ζαν Λυκ Μελανσόν: Αποδυναμωμένος, αλλά όχι εκτός παιχνιδιού

Η αριστερή συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, σημείωσε μια καλή εμφάνιση με 28,1 τοις εκατό των ψήφων, αλλά έχει λίγες πιθανότητες να συγκεντρώσει μια λειτουργική πλειοψηφία.

Ο Μελανσόν επικρίθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας από ορισμένους από τους πιο κεντρώους συμμάχους του για την απροθυμία του να παραιτηθεί μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του υποστηριζόμενου από τους Σοσιαλιστές υποψηφίους Ραφαέλ Γκλικσμάν στις ευρωεκλογές, η οποία έδωσε μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στη μετριοπαθή αριστερά.

Η μάχη για την ηγεσία στο στρατόπεδό του βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη, με ανερχόμενους πολιτικούς όπως ο Φρανσουά Ρουφίν να εποφθαλμιούν την πρωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Νέο θρίλερ στον αέρα: Έντονες αναταράξεις υποχρέωσαν αεροσκάφος να προσγειωθεί – Πολλοί επιβάτες τραυματίστηκαν (Photos/Video)

Ανώτατο Δικαστήριο για Τραμπ: Έχει μερική ασυλία από ποινικές διώξεις – Πανηγυρίζει ο πρώην πρόεδρος

Τζο Μπάιντεν: Αυτοί είναι οι 10 επικρατέστεροι αντικαταστάτες του – Το μεγάλο φαβορί και τα… αουτσάιντερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:53