search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 04:10
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Μάχη για τρεις αλλά… προς ώρας – Οι εκατό «καυτές» μέρες της Χαριλάου Τρικούπη 

01.07.2024 06:30
androulakis-geroulanos

Σε προεκλογική εσωκομματική μάχη βρίσκει η Δευτέρα που ξημέρωσε και επισήμως το ΠΑΣΟΚ μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σίγουροι υποψήφιοι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος

Ακολούθησαν Ανδρουλάκη 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για την ηγεσία στις 6 Οκτωβρίου με τον δεύτερο γύρο (εάν χρειαστεί) να προγραμματίζεται για τις 13 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας πως «μέσα στην αίθουσα δεν έχει αντίπαλο» χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι άφησε στην άκρη τις αιχμές και τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δε θα αφήσει να γίνει «όμηρος κανενός». «Φύγε εσύ, να ρθω εγώ γιατί τι θα το κάνω καλύτερα χωρίς να υπάρχει ένα άλλο σχέδιο μια άλλη άποψη, στρατηγική συμφωνία βλέπουμε μία πασαρέλα φιλοδοξιών». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τους καταστροφολογούντες της παράταξης του λέγοντας: «η αντιπολίτευση του ΤΙΚ ΤΟΚ υποχώρησε σημαντικά. Όποιος ψάχνει με απολιτικούς όρους ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη το σίγουρο είναι ότι θα υποστεί μία ήττα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε όσο ήθελα. Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε. Την ώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν το πράσινο επέστρεψε στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Είχαμε 30 μονάδες διαφορά με την ΝΔ και τώρα είναι στο μισό η διαφορά μας με την ΝΔ και στις 2 μονάδες η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν ήταν αυτονόητα αυτά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράζεται, η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα εμείς καταστροφολογούμε. 

Με τις ημερομηνίες και τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφώνησαν και οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος. Στη συζήτηση για τη διεξαγωγή τηλεοπτικού debate συμφωνούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις υποψήφιοι. 

«Όπως στην Αθήνα»

«Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη ΝΔ όπως στην Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία. 

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα», είπε στη συνέχεια ο Χάρης Δούκας τονίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος «δεν αναζητάει έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει. Μόνος του δεν μπορεί κανείς αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης». 

«Σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία

Ο Παύλος Γερουλάνος έχοντας περισσότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην ομιλία του παρουσίασε το τρίπτυχο «σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική» ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του για την προεδρία.

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε για «ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, «Αναγεννημένο», πιστό στις αρχές και τις αξίες του, μπορούμε να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα, που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη Συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές». «Μπορούμε και θα κερδίσουμε και αυτήν την μάχη, και τον πόλεμο απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στάσιμη, στην υπηρεσία των λίγων. Και με κάθε τρόπο που έχω στη διάθεσή μου, θα εγγυηθώ τη διαδικασία και τη συνέχεια αυτής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, την ημέρα μετά. Από όπου και αν κρίνετε ότι οφείλω να στέκω» είπε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας. 

Ποιοι ακόμα το… σκέφτονται 

Οι χθεσινές ομιλίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έδειξαν ότι ο αριθμός των διεκδικητών δε θα σταματήσει εκεί.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία δήλωσε πως «θα είναι στην πρώτη γραμμή». «Στην πρώτη γραμμή όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστώ για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να στηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία».

Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν να είναι υποψήφιοι οι Μιχάλης Κατρίνης και Μιλένα Αποστολάκη, οι οποίοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στην Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα των υποψηφίων θα «κλειδώσουν» στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα γίνει τρεις εβδομάδες πριν την πρώτη κάλπη της 6ης Οκτωβρίου. 

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από πατέρα και θείο: «Το έγκλημα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς»

Χρησμός Γιαννακοπούλου: «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή με ό,τι σημαίνει»

ΠΑΣΟΚ: Και επίσημα υποψήφιος ο Γερουλάνος – Το «τρίπτυχο ευθύνης» που κατέθεσε 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:57