search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:19
MENU CLOSE

Ο ανεμοστρόβιλος Καραμανλή-Σαμαρά, ο Ανδρουλάκης απέναντι σε Δούκα και Γερουλάνο, ο γρίφος Διαμαντοπούλου και η επιστροφή Κασσελάκη

01.07.2024 06:20
karamanlis-diamantopoulou-geroulanos-doukas

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Όσο περνούν οι μέρες και βλέποντας τις διαδικασίες που έχει πυροδοτήσει  στα κόμματα η «9η Ιουνίου» (σαν… τρομοκρατική οργάνωση ακούγεται), όλο και πιο έντονα αισθάνομαι ότι εκείνες οι κάλπες ήταν περισσότερο… εσωκομματικές εκλογές, παρά ευρωεκλογές!

Σήμερα η ΝΔ έχει το μυαλό της όλο στην κοινή εμφάνιση των Καραμανλή – Σαμαρά σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου.

Το τι θα πουν είναι το ένα θέμα. Αλλά μάλλον το κυριότερο είναι πόσοι και ποιοι θα πάνε στην εκδήλωση και τι κλίμα θα επικρατεί εκεί.

Σας λέω μόνο τούτο:

Εάν η ΝΔ έπαιρνε 33% και πάνω, που ήταν ο στόχος της στις ευρωεκλογές, ουδείς θα ασχολείτο με το σημερινό – ίσως και να μην γινόταν καν η εκδήλωση.

Τώρα το όλο σκηνικό μοιάζει σαν να έρχεται ανεμοστρόβιλος…

Ανδρουλάκης ο επισπεύδων

Στο ΠΑΣΟΚ, η αυλαία της μάχης ηγεσίας άνοιξε και επίσημα χθες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδιπλώθηκε από την αρχική θέση του για εσωκομματικές εκλογές το 2025 και πρότεινε να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο – 14 μήνες πριν την λήξη της θητείας του.

Ελέγχει ακόμα έναν σκληρό μηχανισμό στο κόμμα και σε αυτόν θα στηριχθεί, κατά πως φάνηκε χθες – αν και οι απώλειες σε σχέση με το 2021 είναι αρκετά μεγάλες.

Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, η πλειοψηφία της οποίας είναι δική του, μαζεύτηκαν και δεκάδες στελέχη για να το χειροκροτήσουν και να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα.

Ως εδώ καλά, κάθε αρχηγός έχει τα όπλα του.

Εκείνο που έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ότι μετά την ομιλία του αρχηγού έκλεισαν οι πόρτες και η συνεδρίαση έγινε μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων και των καναλιών – πράγμα πρωτόγνωρο για το ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια οι συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής ήταν ανοιχτές στο Κίνημα εδώ και τρεις δεκαετίες!

Ο Ανδρουλάκης θέλει μάλλον να πιάσει απροετοίμαστους τους αντιπάλους του και έχοντας ο ίδιος έτοιμο τον μηχανισμό και την πολιτική του πλατφόρμα να καταφέρει να περάσει άνετα στον δεύτερο γύρο. Και κει να κάνει τις συμμαχίες του, για να επικρατήσει και πάλι.

Ο Χάρης, ο Παύλος και τ’ άλλα παιδιά

Ο Χάρης Δούκας θα είναι απέναντί του ως εκφραστής ενός μετώπου, που «πιάνει» από κεντρογενείς δυνάμεις έως παπανδρεϊκούς – ελέω Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Χθες μίλησε σε ένα μάλλον εχθρικό και πάντως επιφυλακτικό απέναντί του κοινό, αφού οι συσχετισμοί στην ΚΕ είναι ανδρουλακικοί. Για να έχετε μία εικόνα, από το περίπου 300 μέλη της κεντρικής επιτροπής ελέγχει κάτι παραπάνω από τα 70 που ήταν το Σάββατο σε σύσκεψη για την υποψηφιότητά του στο Τιτάνια – έλειπαν και κάποιοι, δικαιολογημένα.

Ο Δούκας θα πάει στη μάχη με δύο όπλα:

Ότι μπορεί να απευθύνεται και να εκφράζει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, μεγαλώνοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ.

Και ότι έχει το now how για να νικήσει τον Μητσοτάκη – καθότι έχει κερδίσει ήδη τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα είναι ο τρίτος υποψήφιος και με όπλο ότι είναι πιο αποδεκτός και «ανοιχτός» στην κοινωνία από τον Ανδρουλάκη, αλλά και πιο έμπειρος και «πολιτικός» από τον Δούκα.

Για να έχετε το παζλ, φαίνεται ότι ο Μιχάλης Κατρίνης ίσως είναι ο τέταρτος διεκδικητής της ηγεσίας – το ψάχνει, μιλάει με κόσμο και σύντομα θα πάρει την οριστική απόφαση.

Χθες δεν έδωσε… δικαιώματα πάντως.

Δηλαδή δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Θέλει να κινηθεί με προσοχή.

Από τα λεγόμενα πάντως  του Ανδρουλάκη σε πηγαδάκια, μία υποψηφιότητα Κατρίνη είναι ευπρόσδεκτη από τον αρχηγό – μιλούσε με τα καλύτερα λόγια! Τι σου κάνει η… στρατηγική του δεύτερου γύρου ε;

Αίνιγμα με την Άννα Διαμαντοπούλου

Εκείνο που συζητιέται στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί προσπαθούν να το ερμηνεύσουν (ή και να το πιστέψουν!), είναι μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Για την πρώην υπουργό και άλλοτε κοινοτική επίτροπο βολιδοσκοπούν προθέσεις και μαζεύουν υπογραφές στελέχη του πάλαι ποτέ «σημιτικού» μπλοκ – Δατσέρης, Ροτζώκος, Ντερέκας, Λούσκος κ.α.

Δύσκολο το εγχείρημα. Πολύ δύσκολο. Έχουν φύγει και οι Λοβερδικοί για άλλες πολιτείες και δεν υπάρχουν πολλοί πρόχειροι ψηφοφόροι για την Άννα.

Εκτός κι αν μαζεύουν υπογραφές για να τις… διαπραγματευτούν μετά. ΠΑΣΟΚ είναι αυτό – και θαυμαστά τα παρασκήνιά του…

Η επιστροφή του Κασσελάκη και η μισθοδοσία στο κόμμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν πώς και πώς τον Στέφανο Κασσελάκη να γυρίσει από την Αμερική.

Όχι επειδή τους έλειψε.

Αλλά επειδή δεν αντέχουν να είναι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να υπάρχει κάθε στιγμή ο… κίνδυνος να κάνει κάποια ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια.

Με το που θα φτάσει στην Αθήνα πάντως (αύριο) το πρώτο άγχος του είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων του κόμματος.

Τα ταμεία είναι μείον, η εκταμίευση της δόσης από την κρατική επιχορήγηση ίσως πάρει λίγες μέρες – υπογράφτηκε πάντως την Παρασκευή – και έτσι χρειάζεται ένας χειρισμός.

Η επίσπευση πάντως των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη ηγεσίας, θα επιταχύνει και τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κρίσεις στα δύο κόμματα θα πάνε «χέρι – χέρι» κατά πάσα πιθανότητα. Και μάλλον θα λειτουργούσαν τα σκηνικά σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Το πώς θα το δούμε – ανάλογα με την έκβαση της μάχης στο ΠΑΣΟΚ και τα αποθέματα υπομονής και των δύο πλευρών που συγκρούονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης:

Η θύελλα στη ΝΔ, ο κομμένος Σαλμάς και η σιωπηλή Καραμανλή, η νέα επανάσταση της Γεροβασίλη και τι λένε οι δημοσκοπήσεις για Δούκα

Ο απόλυτος «βουλευτικός» αιφνιδιασμός για Μαξίμου και το πρώτο κάζο για Μυλωνάκη, ένα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ και το χρέος των 2 εκατ. του ΣΥΡΙΖΑ

Η «απο-Τσιπροποίηση» του Κασσελάκη και μία περίεργη σιωπή, η Αυγή, οι υπογραφές του Ραγκούση, το beef Ανδρουλάκη – Δούκα και ο Σκέρτσος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 01:08