search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:56
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Κω – Εκκενώνεται η Καρδάμαινα -Έξι τραυματίες στη Χίο, μία σύλληψη για εμπρησμό, εκκλήσεις των τοπικών αρχών

02.07.2024 00:05
kos fotia nyxta 65- new

Ολονύχτια θα είναι η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας με τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε Κω, Χίο και Ηράκλειο Κρήτης.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην Κω στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η φωτιά κινείται προς το παραλιακό μέτωπο και για το λόγο αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό Καρδάμαινα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν προς όσους βρίσκονται στα Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού Καρδάμαινα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής.

Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε σπίτι ή ξενοδοχείο.

Στο σημείο θα παραμείνουν το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Ειδικότερα επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Έκκληση των τοπικών αρχών στην Κω

Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς . Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της!»

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Επείγον!

Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας»

Η φωτιά, σύμφωνα με το kosnews24.gr, εκτίνεται από την περιοχή του παλιού λατομείου ως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πριν λίγο εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 Η Αστυνομία ενημέρωσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καρδάμαινας, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να οδηγηθούν προς την Αντιμάχεια, καθώς η φωτιά πλησιάζει το χωριό.

Τα λεωφορεία πηγαίνουν στα ξενοδοχεία και στα σπίτια για να απομακρύνουν τον κόσμο.

Νωρίτερα είχε σταλεί ξανά μήνυμα από το 112, που καλούσε όσους τουρίστες και κατοίκους είναι στην Καρδάμαινα και δεν έχουν όχημα, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.

«Ενεργοποίηση 112. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έλαβαν όσοι είναι στην Κω.

Μάχη με τις φλόγες στη Χίο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στην Σιδηρούντα Χίου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα καταβάλλουν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς.

Συγκεκριμένα οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες», υπογράμμισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. 

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς  από Λέσβο και Αθήνα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Σύμφωνα με το alithia.gr, είναι τέτοιο το πύρινο φορτίο, που στις δύο το μεσημέρι, το σύννεφο του καπνού, ήταν ορατό και στην πόλη της Χίου.

Επίσης, δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στη Χίο. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραψε το μήνυμα σε όσους είναι στη Χίο.

Φωτιά και στο Κατωφύγι Κρήτης

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα.

Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Μονεμβασιά και Ηράκλειο Κρήτης

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον οι φωτιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Άγιο Ελισσαίο του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. 

Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Μονεμβασιά. Συγκεκριμένα, φωτιά η ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος. Άμεσα έσπευσαν 40 πυροσβέστες11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ και τέσσερα αεροπλάνα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επιπλέον, συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική καθώς αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Βουρβουλίτη που βρίσκεται στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην περιοχή βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ εστάλη μήνυμα και από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι συνολικά 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Νωρίτερα, νέα φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπως και στις πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Άγιο Ελισσαίο του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας.

Σημειώνεται ότι συνολικά 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

«Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων», υπογράμμισε στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Διαβάστε επίσης:

Προσεχώς ο Προσωπικός Αριθμός για τους πολίτες: Το ΣτΕ έκρινε ως νόμιμο το σχετικό Π.Δ.

Καιρός: Ανάσα… δροσιάς από Τετάρτη με ισχυρές καταιγίδες, για να… ξαναζεστάνει από το Σαββατοκύριακο – Αναλυτική πρόγνωση

Κίνηση στους δρόμους: Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στο Νέο Φάληρο – Στα κόκκινα ο Κηφισός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:56