search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 06:37
MENU CLOSE

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο η πυροπροστασία, μετά την… καταιγίδα πυρκαγιών

01.07.2024 07:45
mitsotakis-ypourgiko

Με το ζήτημα της πυροπροστασίας αναμένεται να ασχοληθεί τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, μια εισήγηση που έρχεται την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας – και στην Αττική.

Δυστυχώς,  τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση με το ζήτημα των πυρκαγιών έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς συνεπικουρούμενες και από τους ισχυρούς ανέμους, οι φλόγες κατέκαψαν, μεταξύ άλλων, την Πάρνηθα, τη Σέριφο, την Πλάκα Κερατέας και τη Σταμάτα, ενώ το 112 ηχούσε διαρκώς, καλώντας τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών να εκκενώσουν προς ασφαλή σημεία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ανάρτησή του για την επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη «μεγάλη και ασύμμετρη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι. Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα, με αντίξοες συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ και πολλές φωτιές στην Αττική, από την Κερατέα έως την Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Σέριφο».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Και η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Σε αυτήν την προσπάθεια όμως, σύμμαχοί μας  είναι και νέα εργαλεία που χτίζουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 συνολικές δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δείχνει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση που αντιστοιχεί σε καθαρισμούς που ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα».

«Επειδή όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, καλούνται οι Δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους. Γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 Δήμους της Αττικής», εξήγησε.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, καθώς φάνηκε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν προβλήματα, ασάφειες και πρακτικές δυσκολίες, εξ ου και δόθηκε παράταση ως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, το ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων αποτελεί μόνο ένα από τα προβλήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ενώ ακόμα βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του καλοκαιριού.

Για παράδειγμα, η δήλωση του δημάρχου Σερίφου, Κώστα Ρεβίνθη, ότι το νησί «έχει 2 μόνιμους και 2 εποχικούς πυροσβέστες, συν εθελοντές. Διαθέτει μία ντακότα και ένα όχημα ακόμη» περιγράφει ανάγλυφα τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που υπάρχουν στη χώρα για το ζήτημα της πυρόσβεσης, για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται εδώ και κάμποσο καιρό «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Πλέον, το ερώτημα είναι τι μπορεί να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε η εικόνα να γίνει κάπως καλύτερη με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει λύσεις για να μην επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2021, αλλά και το περσινό, όταν κάηκε ο δρυμός της Δαδιάς στον Έβρο…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από πατέρα και θείο: «Το έγκλημα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς»

Χρησμός Γιαννακοπούλου: «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή με ό,τι σημαίνει»

ΠΑΣΟΚ: Και επίσημα υποψήφιος ο Γερουλάνος – Το «τρίπτυχο ευθύνης» που κατέθεσε 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:57