search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 10:31
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Οι πυρκαγιές δοκιμάζουν τη χώρα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

01.07.2024 11:29
ypourgiko_new

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που έχουν βάλει σε πύρινο κλοιό τη χώρα, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την εισήγησή του ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω των πυρκαγιών που δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρών, είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο λόγω καιρικών συνθηκών».

«Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για τη δουλειά που έκαναν. Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες είδαμε καλύτερο συντονισμό. Είδαμε τη σημασία των drones, είχαμε καλύτερο συντονισμό», είπε προσθέτοντας ότι «λιγότερα από 1.000 στρέμματα κάηκαν σε Πάρνηθα και Σταμάτα. Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Εφιστώ την προσοχή για ένα καλοκαίρι που προβλέπεται πολύ επικίνδυνο», εξηγώντας ότι «η μάχη αυτή θα διαρκέσει, και δεν θα κερδηθεί και χωρίς τη συμμετοχή και των πολιτών και στο πεδίο της πρόληψης. […] Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό επιβάλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό».

Αναφερόμενος στην παράταση στην προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι στη συνεδρίαση «θα συζητήσουμε και τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και θέματα της καθημερινότητας», λέγοντας ότι «μετά την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια», προωθείται μεταρρύθμιση για την «επιτάχυνση διορισμών. Εχουμε εντοπίσει τις παθογένειες διαδικασίες περίπλοκες που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες. Θα υπάρξουν μία σειρά από παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο. Θέλουμε όλα να γίνονται πιο σύντομα», αναφερόμενος στο ΑΣΕΠ.

Επισήμανε, δε, ότι «όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης με μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Ταμείο να αποκτήσει διάδοχο στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

  • εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Απορροφήσεις και πέμπτο αίτημα πληρωμής,
  • παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου: Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις,
  • εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές και τέλος,
  • εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα-φωτιά με συνεδριάσεις οργάνων, ύστερα από το γάντι Κασσελάκη σε Τσίπρα για την ηγεσία – Συνεχίζεται το πολεμικό κλίμα και ο αναβρασμός

ΠΑΣΟΚ: Μάχη για τρεις αλλά… προς ώρας – Οι εκατό «καυτές» μέρες της Χαριλάου Τρικούπη 

ΝΔ: Στο κόκκινο η αγωνία στο Μαξίμου για την κοινή εμφάνιση απόψε Καραμανλή – Σαμαρά   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 10:30