search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 16:31
MENU CLOSE

Γαλλία: Μπορεί να ανακοπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς της Λεπέν στην εξουσία; – Το δημοκρατικό μέτωπο και ο απρόβλεπτος 2ος γύρος

01.07.2024 16:09
gallia-ekloges

Σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο τον Έθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των ψηφισάντων, 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν. Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση βουλευτής στον δεύτερο γύρο εκλέγεται ο πρώτος. Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159 , η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Με δεδομένο ότι τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη. Πολύ περισσότερο όταν στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία. Σημειώνεται ότι η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Ελιγμοί Μακρόν

Η συγκρότηση ενός ρεπουμπλικανικού μετώπου που θα εμποδίσει τον Εθνικό Συναγερμό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι στο επίκεντρο εντατικών πολιτικών διεργασιών, κυρίως εντός του στρατοπέδου του προέδρου Μακρόν, όπου υπάρχει δυσκολία υιοθέτησης μίας ξεκάθαρης θέσης.

Ανάμεσα στην διατύπωση γραμμής ψήφου και την απόσυρση υποψηφίων, πληθύνονται οι ελιγμοί μετά τον πρώτο γύρο μίας ψηφοφορίας που παρακολουθείται στενά στο εξωτερικό και κατά την διάρκεια της οποίας οι Γάλλοι ψήφισαν μαζικά, αφού η συμμετοχή έφθασε στο 66,71%.

Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαριστεί ωστόσο μέχρι αύριο το βράδυ, που είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε θα καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό η δέσμευση περί απόσυρσης υποψηφίων των πέραν της ακροδεξιάς παρατάξεων θα γίνει πράξη, αλλά και το αν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

Γιατί κάνουν ράλι οι μετοχές

Οι γαλλικές μετοχές ηγούνταν του ευρύτερου ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς η άκρα δεξιά κατέγραψε μικρότερο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών σε σχέση με ό,τι ανέμεναν κάποιοι.

Οι εκλογές προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, καθώς η άκρα δεξιά, όπως και η συμμαχία της αριστερής πτέρυγας που ήρθε δεύτερη χθες, έχουν υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες σε μια περίοδο κατά την οποία το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της χώρας.

Σήμερα το ευρώ ήταν ενισχυμένο κατά 0,41% ενώ ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 σημείωσε άλμα 2,7%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο 1%.

Οι τιμές των γαλλικών, 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας τις αποδόσεις σε πτώση κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,272%, κάτι που βοήθησε να μειωθεί η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς γαλλικού τίτλου και του αντίστοιχου γερμανικού σε μια ένδειξη κατευνασμού των ανησυχιών για τα γαλλικά οικονομικά. Το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων περιορίστηκε στις 73 μονάδες βάσης αφού την Παρασκευή είχε διευρυνθεί στις 85,2 μ.β. , στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2012. Τις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το spread βρισκόταν κάτω από τις 50 μονάδες βάσης.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης που ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικά υπέρ της Λεπέν όσο άφηναν να εννοηθεί οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής της IG. «Αυτό αυξάνει τις ελπίδες ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία ούτε θα είναι σε θέση να αυξήσει τις δαπάνες, μια πρόταση την οποία η γαλλική αγορά ομολόγων και το ευρώ κοιτούσαν με νευρικότητα».

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε περίπου το 33% των ψήφων, επικρατώντας άνετα έναντι των αριστερών και κεντρώων αντιπάλων του. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κερδίσει την εξουσία την επόμενη εβδομάδα το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα συναφθούν από τους αντιπάλους του τις επόμενες ημέρες.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου και θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για το δεύτερο γύρο.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι γαλλικές εκλογές προκαλούν ενδιαφέρον και προπάντων ανησυχία στην Ευρώπη, βασικό πυλώνα της οποίας αποτελεί η Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για «μεγάλο κίνδυνο» για την Γαλλία και την Ευρώπη στο πλαίσιο μίας συγκυρίας ανόδου των ακροδεξιών παρατάξεων στην Ευρώπη και της ανησυχίας που προέρχεται από την αύξηση της ρωσικής επιρροής.

«Αρχίζει πραγματικά να μοιάζει με μεγάλο κίνδυνο. Οχι μόνο τα αποτελέσματα των πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά επίσης οι πληροφορίες για την ρωσική επιρροή, και για τις ρωσικές υπηρεσίες, σε πολλά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη», δήλωσε τους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «από πολύ κοντά τις εκλογές στην Γαλλία».

Ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε την εκλογή 39 βουλευτών από τον πρώτο γύρο, αρχής γενομένης από την ίδια την Μαρίν Λεπέν. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (27,99%) εξέλεξε 32 βουλευτές.

Η προεδρική παράταξη στην τρίτη θέση με 20,04%, βρίσκεται επικεφαλής μόνο σε 65 εκλογικές περιφέρειες.

Ο Εθνικός Συναγερμός

Αν ο Εθνικός Συναγερμός εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο, ο Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει ο πρόεδρος της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το μη εκλεγμένο καθεστώς του Βισύ, συνεργάτη των ναζί.

Ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί, ίδρυσε το 1972 με δύο πρώην μέλη της Waffen-SS το Εθνικό Μέτωπο, που έγινε Εθνικός Συναγερμός το 2018. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε επιλέξει το έμβλημα του ιταλικού νεοναζιστικού κόμματος: μία τρίχρωμη φλόγα.

Εμμονικός με την μετανάστευση και τους εβραίους, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε καταδικασθεί πολλές φορές για τις «παρεκτροπές» του.

Την ώρα που η συγκρότηση του παραδοσιακού «ρεπουμπλικανικού μετώπου» στην Γαλλία κατά του Εθνικού Συναγερμού (και πριν από αυτό κατά του Εθνικού Μετώπου) αυτήν την φορά μοιάζει λιγότερο συστηματική σε σχέση με το παρελθόν, το ακροδεξιό κόμμα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία ισχυρή σχετική ή ασθενή απόλυτη πλειοψηφία που θα αναγκάσει τον Εμανουέλ Μακρόν σε μία πρωτοφανή και δύσκολη συγκατοίκηση.

Επίσης, το σενάριο μίας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης χωρίς λειτουργικές πλειοψηφικές συμμαχίες ανάμεσα στα τρία μπλοκ παραμένει επίσης πιθανό.

«Εχουμε στην διάθεσή μας επτά ημέρες για να αποφύγουμε μία καταστροφή για την Γαλλία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, καλώντας όλους τους υποψήφιους που βρίσκονται στην τρίτη θέση να αποσυρθούν στον β’ γύρο.

Η συμμαχία της κεντροαριστεράς

Ομως, για την Ανυπότακτη Γαλλία και τον επικεφαλής της Ζαν-Λυλ Μελανσόν, αυτό θα πρέπει να ισχύσει εκεί όπου προηγείται ο Εθνικός Συναγερμός.

Η συμμαχία της αριστεράς καταγγέλλει την «κακοφωνία» στους κόλπους της προεδρικής πλειοψηφίας που πασχίζει να διαμορφώσει μία ενιαία γραμμή για τον δεύτερο γύρο.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της απόσυρσης των υποψηφίων του προεδρικού στρατοπέδου που βρίσκονται στην τρίτη θέση, αλλά μόνο υπέρ «άλλου υποψηφίου που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε για την υπερψήφιση του «σοσιαλδημοκρατικού στρατοπέδου» που δεν περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, που έχει γίνει αποκρουστική για ορισμένους ψηφοφόρους τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ καλεί στην συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» που θα περιλαμβάνει και το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, τους Ρεπουμπλικανούς.

Δημοσκοπήσεις

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ευρεία σχετική πλειοψηφία τουλάχιστον 240 εδρών για τον Εθνικό Συναγερμό, έως οριακή απόλυτη πλειοψηφία έως 295 εδρών στην 577μελή Εθνοσυνέλευση.

Ομως οι προβλέψεις αυτές γίνονται πριν από την απόσυρση υποψηφίων, η προθεσμία για την οποία λήγει αύριο στις 18:00.

«Ακόμη και αν οι εκλογείς δεν ακολουθήσουν μηχανικά την γραμμή ψήφου που δίνουν οι πολιτικοί τους, θα υπάρξει μία επίδραση εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ipsos Brice Teinturier.

«Κλειδί» η νέοι ψηφοφόροι

Οι ψήφοι των νέων μπορεί να αποτελέσουν τον αποφασιστικό παράγοντα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γερμανίδα πολιτικό και ειδική σε θέματα που αφορούν τη Γαλλία Φραντσίσκα Μπράντνερ.

Πολλοί είναι απογοητευμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέει η Μπράντνερ, η οποία είναι βουλευτής στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Μπούντεσταγκ, και επίσης αναπληρωματικό μέλος της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, σε σημερινή συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Τώρα εξαρτάται από το αν οι νέοι άνθρωποι, που ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας στον πρώτο γύρο την Κυριακή, θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο της συμμαχίας του Μακρόν. «Το αν η κινητοποίηση θα λειτουργήσει εδώ είναι, πιστεύω, ένα από τα μεγάλα ζητήματα για την ερχόμενη Κυριακή», επισήμανε.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε χθες, Κυριακή, το βράδυ μια αυστηρή προειδοποίηση: «Η άκρα δεξιά βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας … Ο στόχος μας είναι σαφής: να εμποδίσουμε το RN να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο».

Ένα ζήτημα για το κεντροδεξιό στρατόπεδο είναι ότι δεν έχει βάλει κάποιον επικεφαλής, λέει η Μπράντνερ.

«Τα κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν μια συμμαχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε έναν ηγέτη ή σε μια ενιαία ατζέντα. Αυτό είναι ζήτημα σε μια στιγμή όπως αυτή».

Πριν από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, τα κόμματα εξακολουθούν να μπορούν να συμπήξουν τοπικές συμμαχίες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι υποψήφοι που εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική περιφέρειά τους στον πρώτο γύρο εκλέγονται στην Εθνοσυνέλευση, αλλά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο νικητής θα προκύψει μόνο μετά το δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Ισμαήλ Κανταρέ: Πέθανε ο διάσημος Αλβανός συγγραφέας

Ουκρανία: Συνεχίζεται η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων – Κατέλαβαν δύο χωριά στο Ντονέτσκ (video)

Ισραήλ: Την εκτέλεση Παλαιστινίων κρατουμένων «με μια σφαίρα στο κεφάλι» ζητά ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 16:31