search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 07:24
MENU CLOSE

Γαλλία: Όλα για όλα από… όλους για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

01.07.2024 09:29
france_election_new

Με τη Μαρίν Λε Πεν να πανηγυρίζει για την καθαρή της νίκη και την Αριστερά και το κόμμα του Μακρόν να επιχειρούν ανασύνταξη ενόψει του κρίσιμου δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, πέρασε το πρώτο… σοκ της κάλπης στη χώρα.

Άλλωστε, παρά τις εντυπώσεις που έχουν δικαίως δημιουργηθεί – καθώς ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν με επικεφαλής τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά εμφανίζεται έτοιμος για κυβέρνηση – τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών. Σε αυτόν, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης, καθώς η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισε το 65,5% των ψηφοφόρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την ιστορική επικράτηση της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο με το ισχυρό 33% (επισήμως, ο Εθνικός Συναγερμός -RN- και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28% και ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων). . Αλλά και επειδή, σε ένα σπάνιο σκηνικό, οι μονομάχοι θα είναι τρεις: εκτός από τον συνασπισμό της Ακροδεξιάς, στον δεύτερο γύρο πέρασε ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από μετριοπαθείς σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) και η συμμαχία «Μαζί» υπό τον Μακρόν.

Για κάποιους αναλυτές, ο γαλλικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποιον από τους τρεις δρόμους θα ακολουθήσει: της ακροδεξιάς της Λε Πεν, της αριστεράς του Μελανσόν, ή του κέντρου του Μακρόν. Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις προηγούμενες εκλογές η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.

Ενδιαφέρον έχει ο δεύτερος γύρος των εκλογών και σε επίπεδο υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον 12,5% για να μην τεθεί εκτός διαδικασίας, ενώ όποιος λάβει άνω του 50% με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου της εκλογικής του περιφέρειας, εκλέγεται αυτόματα. Στον δεύτερο γύρο, έχουν περάσει σε αρκετές περιπτώσεις τρεις και τέσσερις υποψήφιοι και αναμένεται να δούμε «στρατηγικές» αποσύρσεις. Κάποιοι υποψήφιοι δηλαδή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους εθελοντικά, για να δώσουν σε κάποιον ανθυποψήφιό τους και σύμμαχο μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και να ανακόψει τη νίκη κάποιου άλλου, όπως, για παράδειγμα, ενός ακροδεξιού υποψηφίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, σε ανάρτησή του στο Χ συνεχάρη την Μαρίν Λε Πεν και τον Ζορντάν Μπαρντελά για το εκλογικό αποτέλεσμα και υπογραμμισε: «Είναι ντροπή το ότι ο Μακρον, ζητώντας να δημιουργηθούν πολιτικά μπλοκ κατά του Εθνικού Συναγερμού στον δεύτερο γύρο των εκλογών, φέρεται σαν μια οποιαδήποτε φον ντερ Λάιεν και προσπαθεί να αντισταθεί, με κάθε τρόπο, σε μια αλλαγή που επέλεξαν εκατομμύρια Γάλλοι, τόσο στο Παρίσι, όσο και στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Την εκτέλεση Παλαιστινίων κρατουμένων «με μια σφαίρα στο κεφάλι» ζητά ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ

Βολιβία: Για «αυτο-πραξικόπημα» μιλάει τώρα ο Έβο Μοράλες – «Έχω την εντύπωση ότι ο Λουίς Άρσε μας εξαπάτησε»

Τουρκία: Ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Αττάλεια – Το προσωπικό αρνήθηκε να το ανεφοδιάσει και ταξίδεψε στη Ρόδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 07:18