search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 12:36
MENU CLOSE

Όγκοι στον εγκέφαλο: Επαναστατική μέθοδος χαρτογράφησης πριν την αφαίρεση και στην Ελλάδα

01.07.2024 13:47
egkefalos-new

Μία επαναστατική μέθοδος χαρτογράφησης του εγκεφάλου σε ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες, παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Νευροχειρουργικό Συνέδριο από ομάδα Ελλήνων ιατρών.

Η μέθοδος εφαρμόζεται πριν τη χειρουργική επέμβαση και ουσιαστικά δίνει μια καθαρή εικόνα στο χειρουργό για τις διαστάσεις και την περιοχή που εντοπίζεται ο όγκος. Με αυτόν τον πολύτιμο «οδηγό» ο χειρουργός στη συνέχεια να επέμβει στον εγκέφαλο και να αφαιρέσει τον όγκο με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές στην κίνηση και την ομιλία του ασθενούς.

Επικεφαλής είναι ο κ. Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής της Α´ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL και συμμετέχουν η ογκολόγος – ακτινοθεραπεύτρια κ. Mariam Khakoo – Georgopoulos και ο νευροχειρουργός κ. Άγγελος Κόλιας.

Η νέα τεχνολογία φέρει την ονομασία NTMS – N(avigated) T(ranscranial)  M(agnetic) S(timulation) και στα ελληνικά “Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου”.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1.500 νέοι ασθενείς με όγκο εγκεφάλου. Από αυτούς τους όγκους, οι μισοί περίπου είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Γεωργόπουλος, «το NTMS είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, αναίμακτη – μη επεμβατική, μη φαρμακευτική, ακριβής, αναπαράξιμη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος».

Τι κάνει το NTMS

Διαγνωστικά, με το NTMS πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού θεραπευτικού σχεδιασμού, χαρτογράφηση εγκεφάλου πριν από την υποβολή του ασθενούς σε νευροχειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου ή αγγειακής δυσπλασίας από λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία. Μάλιστα, εκτός από την αποτύπωση των περιοχών που εξυπηρετούν κίνηση και ομιλία, διερευνούμε πλέον με την χαρτογράφηση εγκεφάλου και άλλες ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή».

Στο ειδικό σεμινάριο του συνεδρίου, ο κ. Γεωργόπουλος παρουσίασε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις για ριζική εξαίρεση όγκων -όπως μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μεταστατικούς όγκους αλλά και αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και σηρραγγωδών αιμαγγειωμάτων- μετά από προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου.

Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου με το NTMS, σε συνδυασμό με διεγχειρητικό ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου όπου απαιτείται, επιτρέπει στον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό να κινείται με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργεια των αναγκαίων χειρουργικών χειρισμών, διαφυλάσσοντας έτσι τις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, όπως ημιπληγία ή/και δυσφασία.

«Ο χειρισμός του NTMS είναι εξαιρετικά απαιτητικός, γίνεται μόνο από διαπιστευμένους ιατρούς και κατά τη χρήση του εφαρμόζονται ειδικά κλινικά πρωτόκολλα», καταλήγει ο κ. Γεωργόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από διαβήτη

Υπεριδρωσία: Ψυχολογικές επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από αύριο και στα φαρμακεία- Τσουχτερά πρόστιμα έως και 10.500 ευρώ για όσους παρανομούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 12:36