search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 05:27
MENU CLOSE

Διπλή πρεμιέρα σήμερα για ψηφιακή κάρτα και 6ήμερη εργασία – Πού θα ισχύσουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις

01.07.2024 08:45
workers_new

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αφού αφενός ξεκινάει η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για το λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία και αφετέρου δύναται να εφαρμόζεται η 6ήμερη εργασία σε κλάδους της οικονομίας που έχουν γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία.

Πάντως, η εφαρμογή και των δύο μέτρων δεν έρχεται υπό πλήρη ηρεμία, διότι για την ψηφιακή κάρτα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από συνδικαλιστικούς φορείς τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι υπάρχουν κενά και η εφαρμογή της θα φέρει προβλήματα στην αγορά.

Ψηφιακή κάρτα

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου εντάχθηκαν πιλοτικά στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ από την 1η Ιουλίου 2024 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για τους συγκεκριμένους κλάδους. Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Στην ενημερωτική εγκύκλιο παρέχονται απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στοχεύει στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα είναι δυνατή η καταχώρηση τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και υπερωριών.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Οι ποινές για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη την κάρτα εργασίας, αλλά και για αυτές που θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργαζομένου: 10.500 ευρώ.

• Μη τήρηση για τουλάχιστον δέκα έτη των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εργατική διαφορά: 4.000 ευρώ.

• Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που αποκλίνουν από την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.

• Μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.

• Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο χωρίς ενεργοποίηση της ευέλικτης προσέλευσης και της ψηφιακής κάρτας εργασίας: 2.000 ευρώ.

• Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.

• Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» μερικώς απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν τη μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.

• Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου: 600 ευρώ.

Ποιοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ήμερο

Ένας από τους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα είναι η βιομηχανία. Εφόσον ο εργοδότης το επιλέξει, θα έχει τη δυνατότητα, υπό καθορισμένες προϋποθέσεις, να επιβάλλει στους εργαζόμενους μία ακόμη ημέρα εργασίας την εβδομάδα.

Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν θα έχει οριζόντια ή άκριτη εφαρμογή. Σύμφωνα με τη νομολογία, η εργασία για 6 ημέρες την εβδομάδα προβλέφθηκε όχι ως γενική εφαρμογή, αλλά λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, την 6ήμερη εργασία θα την αποφασίζει ο εργοδότης δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μία επιπλέον ημέρα της εβδομάδας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε εργαζόμενους με 5ήμερη εργασία.

Η πρόβλεψη για την αμοιβή την 6η μέρα είναι ότι έχει προσαύξηση 40%, ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%. Επίσης, θα δικαιούνται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την 6η μέρα εργασίας

Το μέτρο της απασχόλησης για έξι ημέρες προβλέπεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, αρκεί:

• Να έχει προδηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

• Να δηλώνεται, κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, η απασχόληση των εργαζομένων κατά την πρόσθετη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ απαγορεύεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης

«Φαρμάκι» από σήμερα ο καφές – Στο 24% ανεβαίνει η ΦΠΑ

Εταιρίες ζόμπι σε 12 χώρες κρατούν ομήρους 130 εκατ. εργαζόμενους – Τα ηθικά διλλήματα και οι κίνδυνοι

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 1 έως 5 Ιουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:57